Home   /   Blog   /   Gezondheid van het paard

Mijten bij het paard: behandelen en voorkomen

Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024

Mijten bij je paard is een vervelende en hardnekkige aandoening. Het is zeer besmettelijk en kan ineens de kop opsteken. Helaas heeft je paard hier erg veel last van, door de jeuk, huidirritatie en pijn die dit met zich meebrengt.

Hoe krijgt een paard mijten?

Hoe kom je er weer vanaf?

En hoe voorkom je dat je paard dit oploopt, of dat de besmetting terugkomt?

In dit artikel vertellen we je alles over mijten bij het paard.

Waarom krijgt een paard mijten?

Mijten bij het paard zijn heel kleine, spinachtige beestjes die op de huid rondlopen, hierin graven of bijten. Deze activiteit leidt tot een huidaandoening, die ernstige jeuk en pijn tot gevolg kan hebben.

Een besmetting kan veroorzaakt worden door zeven soorten mijten:

  1. Chorioptes mijt (beenmijt), veroorzaakt door de Chorioptes equi
  2. Hooimijt (herfstmijt, grasmijt), veroorzaakt door de Trombicula autumnalis
  3. Stromijt, veroorzaakt door de Pyemotes ventricosus of Pyemotes tritici
  4. Bloedmijt, veroorzaakt door Dermanyssus gallinae
  5. Demodex mijt, veroorzaakt door de Demodex caballi of de Demodex equi
  6. Sarcoptes mijt (graafmijt), veroorzaakt door de Sarcoptes scabiei
  7. Psoroptes mijt (schurftmijt), veroorzaakt door de Psoroptes equi

Vaak kan een besmetting alleen succesvol voor deze beestjes verlopen, wanneer het paard verminderde weerstand heeft. Heeft je paard een mijteninfectie, dan is het dus belangrijk om zijn algehele gezondheid onder de loep te nemen.

Een mijt infectie is zeer besmettelijk voor paarden onderling. Sommige mijten (zoals de Sarcoptes) kunnen zelfs overlopen op de mens!

En een mijten besmetting in je huis… dat wil je echt niet.

Des te meer reden dus om je paard gelijk te behandelen. Maar hoe weet je of hij een mijt infectie heeft in plaats van ‘gewoon’ wat kriebel?

Symptomen van paard met mijten

Ieder paard kan een mijten besmetting oplopen. Vaak zijn deze erg besmettelijk en zal het paard binnen een aantal dagen symptomen gaan vertonen.

Welke symptomen dit zijn, hangt doorgaans van de soort mijt af.

Chorioptes mijt

De Chorioptes mijt komt veruit het meeste voor bij onze paarden. Dit is een mijt die zich het liefst in de vochtige, warme kootholte begeeft. Daarom zien we deze besmetting vaker bij de wat zwaardere paardenrassen.

Deze paarden hebben vaak sokken, waartussen de mijten floreren. Denk hierbij aan de Brabander, Clydesdale, Fries, Percheron, Tinker en Shire.

Hierbij zien we wondjes in de kootholten, kale, grijze plekken op de benen en korte haren door het schuren. De kootholte kan echter ook geïnfecteerd raken, door de gangetjes die deze mijt in de huid graaft.

Dit kan een acute ontsteking aan het onderste been oftewel Einschuss veroorzaken.

Duurt de ontsteking voort, dan kan hieruit Chronisch Progressief Lymfoedeem (CPL) ontstaan. Hiervan herstelt het paard maar zelden, dus spoedige hulp van een dierenarts is geboden.

Hooimijt, Stromijt of Bloedmijt

Stromijt of hooimijt komen voor in het voer en de stalbedekking van je paard.

Wordt je paard gebeten, dan kan hij hier een allergische reactie op vertonen. De bloedmijt trekt zich tijdens daglicht terug in de stal, om ’s nachts een bloedmaaltijd te komen halen.

Demodex mijt

Bij de Demodex mijt zien we vaak gepaard gaan met een aandoening die de weerstand zeer verminderd.

De soort demodex caballi zorgt vooral voor onrustige plekjes bij de oogleden en neus. De Demodex equi echter, kan over het hele lichaam voorkomen.

Deze besmetting gaat gepaard met ontstoken haarzakjes, gekleurde plekjes op de huid, kleine vocht- of pusbultjes en haaruitval.

Sarcoptes of Psoroptes mijt

Deze twee mijtsoorten zien we relatief weinig. Ze veroorzaken kale, grijze plekken op de huid, etterige vochtbultjes, korsten, zeer heftige jeuk en een doffe vacht.

Sacroptes zien we vooral in de hoofdregionen, maar kan over het gehele lichaam verspreiden. De Psoroptes komt vooral voor in de manen, rug en staart.

Hoe herken ik jeuk bij mijn paard?

Alle bovengenoemde mijten veroorzaken jeuk bij je paard. Maar hoe herken je dat het paard zoveel kriebel heeft?

  • Algehele onrust en irritatie
  • Benen strekken
  • Bijten aan de jeukende plekken
  • Energieverlies
  • Gewichtsverlies
  • Kreupelheid
  • Rollen
  • Roos (huidschilfers) in de vacht
  • Schoppen
  • Schuren tegen objecten
  • Stampen met de voeten

Controleer het lichaam op verstoorde plekjes. Hoe ziet de huid eruit? En voelt deze warm of is deze open of gezwollen?

Mijtenbesmetting behandelen

De dierenarts zal een afkrabsel van de huid onderzoeken om een mijten infectie te kunnen diagnosticeren. De huid wordt dan onder de microscoop bekeken. Hierbij kun je vaak de mijten zien rondwandelen.

Ook zitten er vaak larven en eitjes tussen de vacht of in de huid.

Als de mijt niet aanwezig is, kan het gedrag en uiterlijk van het paard de doorslag geven.

Daarom gaat een mijten besmetting alleen weg wanneer deze rigoureus behandeld wordt. Hierbij zijn drie opties mogelijk.

Anti mijten oplossing

Er zijn verschillende oplossingen verkrijgbaar die helpen tegen een mijten infectie.

Het is belangrijk om eerst je paard te wassen en te ontdoen van vuil op de huid. Heeft hij lange sokken of veel haar? Scheer hem dan eerst, zo kan het middel goed inwerken.

Los het middel op in water, op de verpakking staat hoe je dit moet doen. Per oplossing is de dosis per 1L water namelijk verschillend.

Zet je paard met zijn benen in de oplossing, giet het over hem heen, spons hem ermee af of gebruik een plantenspuit om de aangetaste delen te behandelen.

Kijk goed op de verpakking of het middel vervolgens uitgespoeld moet worden of niet, dit kan per product verschillen!

Kies nooit voor het middel Amitraz, dit is zeer giftig voor paarden!

Vlooien-, luizen- of mijtenshampoo

Soms schrijft de dierenarts een shampoo voor die de mijten kan verdelgen. Was eerst je paard gewoon en spoel vuil van hem af, zodat de shampoo goed zijn werk kan doen. Laat de shampoo even intrekken en spoel weer uit.

Vaak moeten behandelingen met shampoo of oplossingen na 10 tot 14 dagen weer herhaald worden. De mijten laten namelijk larven en eitjes achter, die binnen dit tijdsbestek uitkomen.

Ook deze moeten verdelgd worden door het middel.

Zalven

Ook zijn er zalven verkrijgbaar die lokaal aangebracht kunnen worden. Vaak is dit op basis van Ivermectine. Behandel een paard niet oraal met deze stof: dat heeft weinig zin voor mijten in de vacht en huid.

Injectie

Hiernaast kan de dierenarts ervoor kiezen om een verdelgingsmiddel in te spuiten. Dit gebeurt lokaal en wordt aangebracht in de spier.

Doe dit nooit, nooit zelf. Wanneer het middel in de bloedbaan ingebracht wordt, kan dit dodelijk zijn.

Verzorging

Hiernaast is het belangrijk dat je de aangetaste huid zo goed mogelijk ondersteunt in het herstel. Houd het schoon en verwijder eventuele korsten en pus, om verdere ontsteking of ophoping van vuil te voorkomen.

Vraag aan de dierenarts welk middel je mag gebruiken om de huid eventueel mee in te smeren voor soepelheid.

Mijten bij je paard bestrijden

Maar met het paard behandelen, ben je er helaas nog niet. Mijten zitten namelijk niet alleen – en niet altijd – in de vacht. Voorbeeld is de bloedmijt, die ’s nachts pas aan de wandel gaat richting je paard.

Daarom is het behandelen van de omgeving van onschatbare waarde. Ook de andere paarden moeten behandeld worden: sommige besmettingen kunnen symptoomloos verlopen. Maar dit betekent, dat ze andere dieren wel weer aan kunnen steken!

Maak hiernaast de stallen heel rigoureus schoon, het liefst met desinfectant.

Hiernaast moet alles in de was: borstels, halsters, dekens, dekjes, kleren. Alles. Vergeet hierbij niet ook het tuig schoon te maken.

Vermoed je dat je de besmetting mee naar huis genomen hebt? Dan hebben we slecht nieuws voor je. Het beste is namelijk, om dan hier ook alles zeer goed schoon te maken.

Zeker, als je ook nog andere huisdieren hebt…

Mijten besmetting voorkomen

Wat een ellende, zo’n mijten besmetting. Hoe kunnen we invasie van dit akelige beestje voorkomen?

Goede gezondheid

Wanneer je paard in goede lichaamsconditie is, zal zijn afweersysteem naar behoren werken. Natuurlijk zijn er rassen die gevoeliger zijn voor een mijteninfectie dan anderen. Dit betekent echter, dat je extra op hun algehele gezond moet letten, vooral op de risico locaties.

Voorkom problemen zoals overgewicht, deficiënties en disbalans door je paard regelmatig te laten bewegen. Verdiep je in het soort en de hoeveelheid voer. Wat heeft je paard eigenlijk ècht nodig?

Goede, regelmatige controle

Ondanks je goede management rond je paard kunnen er altijd dingen gebeuren die je niet voorzien had. Controleer daarom je paard drie keer per week uitgebreid. Bekijk alle hoekjes, gaatjes en houd zijn gedrag goed in de gaten.

Zo heb je het gelijk door, wanneer er iets afwijkt!

Eigen spullen gebruiken

Om een mijtenverspreiding te voorkomen, is het belangrijk dat je altijd je eigen spullen gebruikt. Borstels, halsters, dekens, houd het persoonlijk bij je paard.

Hoe meer spullen er voor verschillende paarden gebruikt worden, hoe groter de kans dat er iets overloopt van de één naar de ander.

Zeer uitgebreid behandelen

Is er toch een paard in de omgeving besmet geraakt. Dan raden wij aan om zeer uitgebreid te behandelen. Zowel de spullen, als de stallen, als het paard.

Nee, het is inderdaad niet wenselijk om een paard te behandelen dat op het oog niks mankeert. De incubatietijd van een mijteninfectie kan echter wel vijf weken in beslag nemen. En helaas kun je een besmetting puur en alleen op zicht maar lastig vaststellen.

En behandel je niet, of niet goed genoeg? Dan blijft iedereen met het probleem zitten.