Home   /   Blog   /   Paardengedrag en training

Een nerveus paard kalmeren

Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024

Een nerveus paard kalmeren is soms ontzettend moeilijk. Zeker, wanneer het voortkomt uit de aard van het dier in plaats van een duidelijk aanwijsbare aanleiding.

Maar wanneer je paard zenuwachtig wordt, kunnen er nare ongelukken gebeuren. Daarom is het belangrijk dit als verzorger of eigenaar onder controle te houden.

Maar hoe houd je de zenuwen van 600 kg vluchtdier in bedwang?

Dit artikel vertelt jullie alles over nerveuze paarden.

Waarom is mijn paard nerveus?

Paarden zijn in vergelijking met andere huisdieren vrij snel nerveus. Nu kunnen wij als mensen ons wel voorstellen, dat je ergens gespannen van raakt. Dit gevoel kennen wij immers ook?

Maar niet elke spanning is gegrond of rationeel. Je paard kan iets associëren met gevaar of zich druk maken, terwijl er niets aan de hand is.  Hierdoor kunnen er onnodige, gevaarlijke situaties ontstaan.

Maar vertel dat je paard maar eens!

Veel paardeneigenaren kunnen binnen een paar seconden iets noemen waar hun paard zenuwachtig van wordt. Wapperend plastic of een lege rijbaan. Tijdens het voeren of een buitenrit. En wat dacht je van het geluid van een tractor?

Wij vinden dit zelf niets speciaals. Maar je paard kan zich hier flink druk om maken.

Waarom doen ze dat eigenlijk?

Onze paarden zijn van nature een prooidier, een dier dat altijd uit moet kijken voor roofdieren. Anders is het einde verhaal.

Welk paard deze les niet diep geworteld had zitten, overleefde vroeger niet lang.

Daarom werd het belangrijk om ontzettend snel te kunnen reageren bij gevaar. Deze reactie komt dan ook uit het autonoom zenuwstelsel. Hier worden beslissingen genomen zonder invloed van de vrije wil.

Dit betekent, dat een nerveus paard bij een angst- of onzekerheidsprikkel eerst wegrent en dan pas nadenkt. Dit kan tot levensgevaarlijke situaties leiden.

Daarom is het van belang, dat een nerveus paard kalmeren je tweede natuur wordt.

Wat te doen bij een nerveus paard

Zoals we al zeiden komt nervositeit niet alleen maar voort uit angst. Het kan ook geprikkeld worden door onzekerheid.

Weet je paard niet goed wat er van hem verwacht wordt? Of twijfelt hij veel over welke reactie gepast is? Dan kan dit veel spanning opleveren.

Hierbij valt ontspanning niet af te dwingen. Dit werkt averechts, waardoor je paard angstig wordt en zich voor de trainer zal afsluiten.

Daarom is het belangrijk, dat jullie een goede onderlinge communicatie hebben.

Communicatie

Een nerveus paard kalmeren vergt geduld en begrip. Daarom zul je het voortouw moeten nemen in een duidelijke communicatiemethode. Dit zal je paard helpen in tijden van onzekerheid en meer duidelijkheid geven tijdens de omgang en training.

Wees hierbij geduldig, duidelijk en consequent. Rechtlijnigheid in regels, commando’s en verwachtingen geeft rust. Ook als je paard het niet één, twee, drie onder de knie heeft.

Gebruik in de training altijd korte, vaak terugkerende sessies. Zo heeft je paard tijd en ruimte om de informatie te verwerken.

Een nerveus paard rijden

Een nerveus paard kalmeren begint  in de basistraining. Wanneer een paard gedegen grondwerk krijgt, zal de ruiter in het zadel minder problemen ondervinden.

Grondwerk

Het woord zegt het al. Bij grondwerk trainen we het paard, zonder dat we op de rug zitten.

Ten eerste is het belangrijk dat ons paard de wereld om zich heen actief leert kennen. Ga daarom veel wandelen en verkennen, bij voorkeur eerst met andere paarden erbij. Laat de omgeving zien, maar ook andere dieren en verkeer.

Begeleid deze situaties zodat de kennismaking misschien wel spannend, maar altijd positief verloopt. Voor deze begeleiding dient op stal het juiste grondwerk gedaan te worden.

Zet hierbij het paard aan de longeerlijn, bij andere oefeningen kan hij eventueel los lopen. De beste omgeving voor grondwerk is een kleine bak of longeerring (round pen).

Wees altijd duidelijk en rechtlijnig in het geven van commando’s, zowel met houding, gebaren als stem. Hierbij dient altijd je persoonlijke ruimte gerespecteerd te worden.

Hiernaast is desensitisatie een belangrijk onderdeel van de training. Hierbij leert het paard minder heftig te reageren op prikkels.

Rijden

Heeft je paard voldoende geleerd om gecontroleerd met prikkels om te gaan? En hebben jullie een duidelijke communicatie opgebouwd, met wederzijds respect en vertrouwen?

Dan zal het kalmeren onder het zadel gemakkelijker verlopen.

Geef je paard altijd de ruimte om aan nieuwe dingen te wennen, maar stel je assertief op. Wanneer jij het voortouw neemt, met duidelijke regels en commando’s, zal dit als houvast voor je paard werken.

Paard nerveus zonder reden

Tot nu toe gingen we er steeds van uit dat je paard vanuit zijn karakter of een specifieke aanleiding nerveus werd.

Maar kom je er niet achter waar de spanning vandaan komt? Kijk dan eens naar het algehele management rond je dier.

Heeft je paard misschien pijn? Laat hem hiervoor nakijken door een dierenarts, osteopaat, tandarts en hoefsmid.

Past je hoofdstel en zadel wel goed?

En wat krijgt hij eigenlijk gevoerd? De meeste paarden worden recreatief of in de amateursport gebruikt. Wanneer zij niet heel jong, heel oud of drachtig zijn hebben ze dus meestal genoeg aan goede kwaliteit ruwvoer.

Hoeveel krachtvoer krijgt jouw paard? Welk type krachtvoer geef je? En heeft je paard deze extra energie wel nodig?

Ga bij twijfel altijd te rade bij een professional.