Arabier
Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024De Arabier of Arabische volbloed lijkt wel een droom uit Duizend en één nacht.
Het ras gaat al vele duizenden jaren mee en staat bekend om zijn opvallende uiterlijk en uithoudingsvermogen.
Arabieren zijn zeer intelligente, maar gevoelige paarden. Ze kunnen alles leren en zijn zeer mensgericht, maar voor een sterke band met deze woestijnbewoner moet je eerlijk en geduldig zijn.
Maar heb je zijn vertrouwen gewonnen? Dan heb je bij de Arabier een vriend voor het leven.
Achtergrond van de Arabier
De Arabische volbloed ofwel Arabier vindt zijn oorsprong op het Arabisch Schiereiland, ten oosten van Afrika. Mogelijk bestaat dit ras al vele duizenden jaren.
Het ras is zelfs zo verweven met zijn Arabische afkomst, dat er in de Koran over hem gesproken wordt. Mede hierdoor zijn de Bedoeïenen, een nomadisch woestijnvolk, intensief en zeer gericht met het ras gaan fokken.
Dit betekent, dat de Arabier eeuwenlang zeer raszuiver gefokt is. Inbreng van ‘vreemd’ bloed was ten strengste verboden.
Op het Arabisch Schiereiland werd dit paard veel gebruikt door de nomaden. Deze beschermden hun territorium met intelligente, wendbare paarden die ontzettend veel uithoudingsvermogen toonden in de zinderende, droge woestijn.
Door hun elegante uiterlijk en uitmuntende eigenschappen was dit paard een echt statussymbool.
In de loop der tijd verspreidde het ras zich verder over de planeet. Velen vielen voor het sierlijke uiterlijk en de robuuste eigenschappen van dit oeroude ras. Toch werd de eerste Arabier pas begin 20e eeuw naar Nederland geëxporteerd.
Tegenwoordig worden de Arabische volbloeden in Afrika en Azië nog steeds in ere gehouden, met speciale races en als bron van aanzien.
In Nederland zie je veel Arabisch bloed, maar raszuivere paarden zijn enkel weggelegd voor een selecte groep liefhebbers. Vooral in de endurance zijn deze paarden zeer succesvol.
Uiterlijke kenmerken
Wat betreft exterieur is de Arabier een bijzonder paard. Ze zijn gespierd, maar zeer wendbaar en hebben een groot uithoudingsvermogen. Meest opvallend is het typische hoofd, met de dromerige ogen en gewelfde neus.
Het hoofd is slank en zeer expressief. De ogen zijn groot en donker, de oren spits en beweeglijk. De snuit loopt licht toe naar de neus, die klein van formaat is. Het neusbeen heeft een rastypische welving (‘deuk’), de neusgaten zijn groot.
De hals is slank, gespierd en heeft een duidelijk zichtbare boog. Het hoofd is in een bijzondere hoek op de nek geplaatst, waardoor deze gemakkelijk naar bijna alle kanten gedraaid kan worden.
De schoft is rond, de borst breed en diep met voldoende ruimte voor de sterke longen. De rug is kort en sterk, uitlopend op een verhoogd kruis.
De staart is hoog aangezet en wordt hangend gedragen. Bij opwinding of activiteit wordt deze echter typisch hoog gedragen, met een bijbehorende, dansende pas.
De Arabier heeft 34 ribben (tweemaal 17), 5 lendenwervels en 16 staartwervels. Dit zijn er minder dan bij andere paardenrassen, wat hen een geheel eigen bouw geeft.
De vacht is fijn, zacht en ligt zeer nauwsluitend op het lichaam. Hierdoor kun je vaak de bolling van de aders onder de huid door zien lopen. De meest voorkomende kleuren zijn vos, schimmel, zwart en bruin. Witte aftekeningen op het hoofd en de benen zijn toegestaan.
Gemiddeld is een Arabisch volbloed zo’n 1,50 m aan de schoft. Dit kan echter sterk variëren door de verschillende bloedlijnen die gebruikt worden in de fokkerij. Maten van zo’n 1,40 m tot en met 1,65 m komen voor.
Gemiddeld weegt de Arabier zo’n 450 à 500 kilo.
Karaktereigenschappen van de Arabier
De Arabier is een intelligent, fijngevoelig paard dat bekend staat om zijn nauwe samenwerking met de mens. Dit maakt het mogelijk een ijzersterke band met het dier te krijgen, dit krijg je echter niet voor niets.
Het paard is zeer sensibel, waardoor men met zachte hand, geduld en vertrouwen een band dient op te bouwen. Ben je te grof, snel of oneerlijk in de omgang, dan heb je aan de Arabier een flinke kluif.
Ze zijn namelijk sterk, watervlug en ontzettend wendbaar. Heb je de situatie niet onder controle, dan kiest het paard voor zichzelf. En laat jou in het stof achter.
Toch is dit gedrag zeer atypisch voor de Arabier. Ze zijn zeer mensgericht en ontzettend zachtaardig. Ze maken graag contact en doen dit met respect en genegenheid voor de ander.
Heb je zijn vertrouwen gewonnen? Dan gaat deze wervelwind voor je door het vuur.
Verzorging en gezondheid
Door zijn sobere afkomst is de Arabier, ondanks zijn frêle uiterlijk, een paard dat tegen extremen kan. Zowel kou als warmte kan dit paard prima aan.
Dat betekent echter niet dat de Arabier het niet koud kan krijgen.
Vooral het vochtige, Nederlandse klimaat brengt zo zijn uitdagingen mee voor dit ras. Bij slecht weer is een regendeken absoluut geen overbodige luxe. Ook onze winters zijn anders dan de droge, koude woestijnnachten die dit ras gewend is.
Ondanks de gerichte fokkerij zijn er enkele gezondheidsproblemen in het ras geslopen.
Één hiervan is Cerebellaire ataxie, een aandoening waarbij de bewegingscoördinatie verstoord is. Dit komt door een hersenafwijking en is vaak ongeneeslijk.
Hiernaast komt Severe Combined Immunodeficiency (SCID) voor. Dit is een fatale aandoening aan het immuunsysteem. Het dier kan zelf geen antistoffen aanmaken, waardoor het lichaam zichzelf niet kan beschermen tegen pathogenen (lichaamsvreemde stoffen, een ziekteverwekker) en inwendige problematiek.
Helaas bestaat voor deze aandoening geen behandeling of genezing.
De Arabier en training
Door zijn enorme uithoudingsvermogen, flexibiliteit en kracht is de Arabische volbloed een perfect sportpaard. Dressuur, springen, endurance of races; ze kunnen het allemaal.
Galop is dan ook de beste gang van dit ras. En dat laten ze maar al te graag zien!
Maar ook bij de aangespannen- of westernsport zie je deze heethoofdjes regelmatig voorbij komen. Door hun hoge intelligentie en bereidheid tot samenwerking hebben ze de kneepjes van het vak in een mum van tijd door.
Door Renske Kwant – Instructeur Paard & Gedrag
Renske Kwant, oprichter van Paardentaxi Kwant, heeft meer dan tien jaar ervaring in professioneel en veilig paardentransport. Als gediplomeerd Instructeur Paard & Gedrag combineert ze expertise met haar liefde voor paarden, altijd met focus op hun welzijn en comfort.