Shetland Pony
Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024De Shetland Pony is onverminderd populair als kinder- en hobby pony. Maar deze wollige slimmerik heeft ontzettend veel in zijn mars!
Door zijn sobere achtergrond is de Shetlander taai en efficiënt. Daarom is een streng voerbeleid en voldoende beweging erg belangrijk.
En wist je, dat dit mini-trekpaard in verhouding het sterkste paard ter wereld is?
Leer hier alles over de Shetland Pony!
Achtergrond van de Shetland Pony
Van oorsprong is de Shetland Pony een Schots ras. Zo’n 200 km voor de noordelijke kust ligt een groepje eilanden, waar de pony naar vernoemd is: de Shetland Islands.
Mogelijk zijn de kleine, robuuste pony’s ooit over gekomen vanuit Scandinavië. Ze hebben echter honderden jaren op de Shetland eilanden gezegevierd. Het gure klimaat kreeg dit stevige minipaardje namelijk niet klein!
De schrale, eenzijdige grond en barre weersomstandigheden creëerden een echte mini-koudbloed. De pony wist zowel zijn lichaamswarmte als zijn gewicht te behouden, door een dikke vacht en zeer efficiënt verteringssysteem te ontwikkelen.
Vroeger werden Shetland Pony’s vooral ingezet voor ondersteuning op het land en bij transport. Hiernaast hebben ze halverwege de 19e eeuw dienst gedaan als lastdier in de Engelse kolenmijnen, tijdens de Industrialisatie.
Rond het midden de 17e eeuw kwam de pony vermoedelijk met Nederlandse vissers mee naar ons land.
Hij werd al snel geliefd om zijn minimalistische onderhoudswensen en sterke voorkomen. Ook zijn toegankelijke karakter snelde hem vooruit, waardoor hij vandaag de dag nog steeds erg populair is.
De Shetland Pony wordt veel gezien als hobby- en kinderpony, maar ook in het mennen behalen deze sterke, onvermoeibare rakkers goede resultaten. Hier en daar worden ze uitgebracht in het vrijheidsdressuur, men ziet ze echter vaker op keuringen en shows.
Uiterlijke kenmerken
De Shetlander staat bekend als het sterkste paard of de sterkste pony ter wereld, wanneer men naar lichaamsverhouding kijkt. Ze zijn gedrongen en robuust, maar verrassend snel.
Het hoofd is klein met kleine oren en ogen. De ogen zijn expressief, de neusgaten relatief groot.
Een korte, brede nek loopt over in een brede, diepe borst en korte, ietwat holle rug. De benen zijn kort en sterk en hebben ter hoogte van de vetlokken extra bevedering.
De achterhand is licht aflopend en breed. De staart en manen zijn lang, dik en vol.
De vacht van de Shetland Pony is dik en uitstekend opgewassen tegen wind en regen. Alle kleuren zijn toegestaan, men ziet ze dan ook van zwart tot schimmel, van valk tot bont. Alleen Appaloosa (gevarieerd gestippeld) is niet toegestaan volgens het stamboek.
Dit ras komt in vier verschillende maten voor:
Mini – stokmaat t/m 86 cm
Klein – stokmaat van 87 t/m 92 cm
Middelmaat – stokmaat van 93 t/m 98 cm
Groot – stokmaat van 99 t/m 107 cm
Door de verschillende grootten kan het lichaamsgewicht variëren, van zo’n 90 tot 250 kilo.
Karaktereigenschappen van de Shetland Pony
Als je de Shetland Pony in één woord zou moeten beschrijven, dan is dat ‘nieuwsgierig’. Ze zijn ontzettend pienter en leren graag, al wordt hun creativiteit meestal afgedaan als ‘eigenwijs’ en ‘koppig’.
Dat doet deze slimme bolleboos geen eer aan. Maar zorg wel dat je een geschikte omheining hebt, want als er een uitweg is zal je Shetlander hem vinden!
Hun nieuwsgierigheid brengt hen op de gekste tijden op de gekste plekken. Hiernaast is het een pony die van doorzetten houdt. Als hij iets wil, dan gaat hij ervoor.
Het leuke is, dat je dit ook terug ziet in de samenwerking met de mens. In een men- of renwedstrijd, kan de Shetlander bloedfanatiek worden. Alleen het beste is goed genoeg!
Verzorging en gezondheid
Door hun achtergrond vol gure wind en harde regen is de Shetlander een wandelende winterjas. Deze pony is uitermate geschikt om 24 uur per dag buiten te staan.
Echter, waaien de oren van je hoofd of plenst het al dagen? Dan is een schuilstal geen overbodige luxe, ook niet voor deze taaie pluizebol.
De schrale omgeving van herkomst heeft ervoor gezorgd dat de Shetlander voldoende voedingstoffen kan halen uit de meest eentonige, karige begroeiing die je maar kunt bedenken.
Dit betekent, dat het voermanagement sterk rekening moet houden met het risico tot overvoering. Niet alleen het volume, maar vooral de samenstelling van het voer is vaak veel te rijk voor dit sobere ras.
Met akelige aandoeningen zoals hoefbevangenheid, diabetes en overgewicht tot gevolg.
Hoefbevangenheid is een ontsteking in de hoef, die wordt veroorzaakt door een stoornis in de stofwisseling. Bij zeer ernstige ontsteking kan het hoefbeen in de voet gaan verzakken, wat verschrikkelijk pijnlijk is.
Deze aandoening dient altijd acuut behandeld te worden, met nauwlettend oog op de oorzaak van de klachten.
Hiernaast is de Shetland Pony gevoelig voor het ontwikkelen van staart- en maneneczeem. Dit wordt veroorzaakt door een allergische reactie op het speeksel van knutten (zandvliegjes). De extreme jeuk heeft opengeschuurde plekken en haaruitval tot gevolg.
De Shetland Pony en training
Net zoals alle andere paarden en pony’s, dient de Shetland Pony een goede, complete opvoeding te krijgen. Het belang hiervan wordt nog wel eens vergeten, door zijn kleine maat en schattige hoofdje.
Maar een intelligent dier zonder opvoeding, gaat zijn eigen regels bedenken. En dan kom je er ineens achter hoe sterk en slim deze doerak is!
Deze kwaliteiten kun je ook gebruiken in de sport. Door zijn sobere instelling wordt de Shetlander op Nederlandse grond (en met Nederlands management) al snel te dik.
Naast een passend voerbeleid is beweging dus erg belangrijk om je Shet gelukkig en gezond te houden.
Vrijheidsdressuur, mennen, dressuur onder het zadel, buitenritten, kleine sprongetjes of meedoen aan een Shetland Pony race. Deze doorzetter vindt het allemaal leuk!
En wist je, dat er zelfs hoge dressuur beoefend wordt door Shetlanders? Aan de dubbele longe en voor de show!
The sky is the limit!
Door Renske Kwant – Instructeur Paard & Gedrag
Renske Kwant, oprichter van Paardentaxi Kwant, heeft meer dan tien jaar ervaring in professioneel en veilig paardentransport. Als gediplomeerd Instructeur Paard & Gedrag combineert ze expertise met haar liefde voor paarden, altijd met focus op hun welzijn en comfort.