Welsh pony
Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024De Welsh pony staat al eeuwen bekend om zijn robuuste, maar chique voorkomen.
De dromerige ogen en bijdehante, spitse oortjes laten precies zien waar deze pony voor staat. Een gouden karakter, met een pittig randje.
De Welsh is vriendelijk en leergierig, maar houdt van afwisseling en uitdaging. Anders trekt dit clowntje mooi zijn eigen plan.
En terecht, want ze zijn ontzettend veelzijdig. Vrijwel in elke tak van de sport zien we succesvolle Welsh pony’s voorbij komen.
Meer weten over dit oude, speciale ras? Lees dan snel verder.
Achtergrond van de Welsh pony
Van origine is de Welsh pony afkomstig uit – de naam zegt het al – Wales. Dit onherbergzame, ruige gebied bracht een sobere, robuuste en intelligente pony voort die goed tegen de schaarste en strenge winters kon.
Mogelijk zijn de voorouders van dit ras meegekomen met de Kelten overzee. Later, tijdens de Romeinse overheersing, werden deze pony’s beïnvloed door de Spaanse en Arabische volbloeden die de veroveraars meebrachten.
De Romeinen waren dan ook erg te spreken over deze stoere, maar chique pony. Rond de middeleeuwen bestond er een type dat al sterke overeenkomsten had met het ras zoals wij deze tegenwoordig kennen.
Helaas was niet iedereen enthousiast. Tijdens de 16e eeuw was koning Hendrik de VIIIe zelfs van plan het ras uit te roeien!
Gelukkig liep dit plan spaak en zette de fokkerij zich onverminderd voort.
Ook in de eeuwen hierna bleef het Arabische volbloed een rol spelen in de Britse fokkerij van de Welsh. Hiernaast werden de pony’ gekruist met de wat zwaardere rassen, zodat ze sterker en geschikter waren voor transport en werk in de kolenmijnen.
Door deze uiteenlopende bloedlijnen begonnen er verschillende type Welsh pony’s te ontstaan. Deze werden gedocumenteerd en verenigd door de rasclub die in 1901 werd opgericht. Hierdoor heeft het ras ook de Industrialisatie en verstedelijking van Groot-Brittannië overleefd.
In de eeuw die volgde, werd de pony wereldberoemd om zijn veelzijdigheid en goede karakter. Halverwege de 20e eeuw kwamen de eersten naar Nederland, waar zich een flinke groep liefhebbers vestigde.
Daarom is de Welsh pony in Nederland een bekend en geliefd hoofdje!
Uiterlijke kenmerken
Door het inmengen van verschillende bloedlijnen, zijn er vier verschillende secties binnen het ras ontstaan. Deze worden aangegeven met de letters A t/m D.
Sectie A
Deze sectie wordt ook wel de Welsh Mountain pony genoemd en is 1,10 m tot maximaal 1,22 m aan de schoft. Hun hoofd is klein, met een smalle snuit. Deze is licht concaaf (gedeukt) als souvenir van hun Arabisch bloed.
De oren zijn klein en spits, de ogen groot en het voorhoofd breed.
De nek moet lang genoeg zijn en gaat over in een schuine schouder. De benen zijn hard en plat, de voeten stevig en rond. De staart is hoog aangezet en wordt actief gedragen.
Deze pony stamt regelrecht af van de vroegere bergbewoners in de tijd van de Kelten. Alle kleuren zijn dan ook toegestaan, behalve bont.
Sectie B
Deze pony is een grotere versie van de Mountain pony, met een maximale schofthoogte van 1,37 m. Deze noemt men officieel de Welsh Pony.
Sectie C
Deze pony’s zijn net zo groot als de Sectie B pony’s, maar dan steviger gebouwd. Men noemt dit het Welsh Pony of Cob Type, dat bekend staat om zijn weelderige manen en staart.
Sectie D
Dit is het grootste type Welsh pony, ofwel de echte Welsh Cob. Deze pony’s zijn 1,37 m tot 1,57 m aan de schoft is en net als het kleinere Cob type steviger en krachtiger dan de A & B pony’s.
Hiernaast bestaan nog twee subsecties, die gebaseerd zijn op pony’s met gedeeltelijk Welsh bloed en Nederlandse kruisingen met Arabisch en Engels bloed.
Karaktereigenschappen van de Welsh pony
De Welsh pony staat wereldwijd bekend om zijn fijne karakter. Het is een eerlijk en vriendelijk dier, met het hart op de juiste plek. Om deze reden, en door zijn robuustheid en maat, wordt de pony met verve ingezet in de omgang met kinderen.
Maar vergis je niet in dit schattige hoofdje met de mooie, grote ogen. Om te kunnen overleven, had de pony een flinke dosis intelligentie en pit nodig.
Ze zijn dus leergierig en meegaand, maar niet als het uitgestippelde pad voor zich mijlenver uitstrekt. Yeehaa!
Deze pony zoekt wat meer in het leven dan rondjes lopen in een bak en zit daarom vol grappen, trucjes en grollen. Ze zijn werkwillig en gevoelig, maar dienen ook mentaal uitgedaagd te worden om het hoofd erbij te houden.
Verzorging en gezondheid
Door zijn afkomst vanuit de woeste, Britse heuvels is de Welsh pony een sober type. Ze gaan efficiënt met hun voeding om en komen niet snel iets tekort.
Daarom is het belangrijk je pony niet te overvoeren.
Wij geven onze pony’s krachtvoer en ruwvoer van hoge kwaliteit. Daarom krijgt een sober type snel teveel. Zij zijn gebouwd op perioden van schaarsten, wat geplande insulineresistentie met zich meebrengt.
Bij teveel voer worden de vetreserves echter niet gebruikt en liggen er allerlei problemen op de loer. Voorbeelden hiervan zijn obesitas, Equine metabool Syndroom, de Ziekte van Cushing (PPID) en hoefbevangenheid.
Hiernaast komt door de inmenging van Arabisch bloed de erfelijke, neurologische aandoening Equine Cerebellar Abiotrophy (ECA) voor. Hierbij verslechtert het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor coördinatie en bewegingscontrole (cerebellum) snel na de geboorte.
Na 6 weken tot 4 maanden begint het veulen coördinatiestoornissen en balansproblemen te vertonen. Ze hebben moeite met opstaan en vallen snel. Deze aandoening is niet dodelijk, maar de dieren kunnen niet worden gebruikt.
Binnen de fokkerij wordt gewaarschuwd voor pony’s van overzee. Onze Amerikaanse buren zijn namelijk volop gaan fokken met dit ras, maar de hengsten hiervan hoeven geen veterinaire keuring door te komen. Hierdoor bestaat de kans op erfelijke aandoeningen.
De Welsh pony en training
Door zijn karakter en bouw is deze pony bekend om zijn veelzijdigheid. Of het nu om lekker lang poetsen, showen, een menparcours, springen of dressuur gaat. Deze stoere bink draait er zijn hoefje niet voor om.
Leuk! Al die afwisseling.
Waar je ze ook erg blij mee maakt, is lekker lange buitenritten. Deze pony is gemaakt om afstanden af te leggen en heeft dan ook een bewonderenswaardig uithoudingsvermogen.
Door Renske Kwant – Instructeur Paard & Gedrag
Renske Kwant, oprichter van Paardentaxi Kwant, heeft meer dan tien jaar ervaring in professioneel en veilig paardentransport. Als gediplomeerd Instructeur Paard & Gedrag combineert ze expertise met haar liefde voor paarden, altijd met focus op hun welzijn en comfort.