Carrouselrijden met je paard
Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024Carrouselrijden met je paard kan een leuke variatie op de dagelijkse dressuurtraining zijn.
Misschien krijgen jullie het virus zelfs te pakken en worden jullie toppers met het team?
Wat is carrouselrijden precies?
En waarom kan deze discipline waardevol zijn voor jou en je paard?
In dit artikel vertellen we jullie alles over de zij- aan- zij kür op muziek. En… Mars!
Lees ook: Springen met je paard
Carrouselrijden met je paard
Carrouselrijden is een bijzondere discipline. Het is één van de weinige takken van de paardensport waarbij paard en ruiter onderdeel uitmaken van een team. Met zo’n 12 tot 16 ruiters rijdt men een kür op muziek, die geheel zelf uitgedacht mag worden.
De herkomst van carrouselrijden ligt in de Middeleeuwen. Op feestelijke riddertoernooien kwam veel volk af, die naast hun potje spanning ook rijtechnisch vermaakt werden. Hierbij vormden rijkelijk uitgedoste ruiters colonnes, waarmee ze figuren reden en een mooie show gaven.
Hiernaast was carrouselrijden een vertoon van discipline en rijkunst. Strak als groep functioneren vergt de nodige vaardigheid. Om deze reden werd de sport ook in het leger toegepast.
Hierbij werd de vaardigheid van de commandant én individuele ruiter uitgelicht.
In Nederland werd in 1900 carrouselrijden geïntroduceerd, om discipline en rijkunst te bevorderen. Op de hedendaagse wedstrijden wordt de groep beoordeeld op stijl en precisie. Tot op de dag van vandaag is carrouselrijden erg populair, zowel onder manegeruiters als ruiters met een eigen paard.
Waarom is carrouselrijden goed voor jou en je paard?
Bij carrouselrijden focust de groep op een gezamenlijke dressuurproef. Wat is hier nu zo leuk aan, kun je denken. Dat kunnen mijn paard en ik toch ook zelf?
Veiligheid
Voorop gesteld zijn paarden kuddedieren. Hierdoor vinden ze het doorgaans fijn om met meerdere dieren op dezelfde plek te zijn. De veiligheid van de kudde werkt ontspannend, ook op nieuw terrein.
Hiernaast is samen lopen met andere paarden een goede oefening voor sociale vaardigheden. Kan jouw paard wat mopperen naar anderen? Met carrouselrijden moet hij zijn koppie erbij houden, waardoor hij leert om minder met het paard naast, voor of achter zich bezig te zijn.
Vaardigheid
Carrouselrijden kan op veel verschillende niveau’s. Het traint je gevoel voor timing, vormgeving en je vaardigheden als ruiter. Omdat je als groep moet functioneren, wordt er op een heel andere manier rijtechnische focus van je gevraagd.
Hiernaast wordt de samenwerking met je paard op de proef gesteld. Hoe gecontroleerd is jullie tempo? En is je paard goed aan je hulpen?
Het fijne van carrouselrijden, is dat het de vaardigheid van de ruiters als groep beloont. Het gaat niet om jouw individuele niveau, maar jullie presentatie als groep. En dat vergt flinke teamspirit!
Verzorging
Tijdens de training creëren jullie samen met de commandeur (trainer) een stijlvolle kür op muziek. Dit wordt de “manoevre” genoemd en mag geheel zelf ingedeeld worden. Net als de uitdossing van het team!
Tijdens de manoevre zien de paarden en ruiters er tip top uit. Houd je van prachtige kleren en mooi maken van je paard, zoals invlechten? Dan kun je bij deze sport helemaal je ei kwijt.
En het allerleukste: je teamgenoten hebben vast leuke ideeën en handigheidjes, om het allemaal nog mooier te maken!
Gaan jullie voor de Prix d’Elegance (schoonheidsprijs)?
Figuren in het carrouselrijden
Elk jaar worden er kampioenschappen in het carrouselrijden georganiseerd, er zijn dan ook veel maneges en rijverenigingen die deze sport aanbieden. Maar wat rijd je zoal, tijdens zo’n wedstrijd?
Er zijn rij-figuren voor elk niveau van carrouselrijden te vinden. Bij het beginnersniveau bestaan de manoevres vaak uit basis dressuuroefeningen die aan elkaar gereden worden met kleine versieringen.
De meest spectaculaire echter, worden uitgevoerd door de Spaanse rijschool in Wenen en de Franse rijschool Cadre Noir. Hierbij wordt hoog niveau dressuur gereden en zijn alle ruiters professioneel trainer. Dit geeft dan ook een onvergetelijke show!
Het lastigste bij carrousel oefeningen, is het correct beschrijven van de te volgen stappen. Op het internet zijn gelukkig vele filmpjes te vinden waarbij specifieke figuren schematisch uitgelegd worden.
Zoek je leuke oefeningen? Zoek eens op figuren zoals de (dubbele) Tourniquette, Klaverblad (met of zonder dubbele keertwending) of de Fruhlingswalzer.
Iets minder ingewikkeld zijn de Zandloper, Visgraat, Eerste -linie Changement, de Vlinder of de Molen. Deze kun je naar hartelust uitbreiden of variëren, nog een onderdeel wat carrouselrijden zo leuk maakt!
Tips voor carrouselrijden met paarden
Goed carrouselrijden met je paard kan een behoorlijke kluif zijn. Daarom geeft Paarden Pro je 4 adviezen voor tijdens de training!
1. Tijdens jullie proef wordt onder andere de eenheid van de groep beoordeeld. Daarom is het handig bevriende paardjes als tweetal te zetten, met ongeveer dezelfde bouw en hoogte. Houd een gelijk tempo en synchrone beweging aan, dan scoren jullie als de beste!
2. Werk individueel aan jullie vertrouwensband. Achter een soortgenootje aanlopen gaat vaak prima, maar om hierna weer een andere kant uit te gaan kan spannend zijn.
3. Oefen met verdeelde focus. Dit is dan ook het punt waarop carrouselrijden moeilijk wordt. Je bent met je paard als individu bezig én jullie beweging binnen de groep moet kloppen. Oefen daarom naast de carrousel training zelf op de te rijden figuren.
4. Besteed aandacht aan de bespiering van je paard. Synchroon kunnen bewegen met een teamgenootje vergt kracht en uithoudingsvermogen, omdat je paard zijn tempo moet aanpassen en vervolgens constant moet houden.
Door Renske Kwant – Instructeur Paard & Gedrag
Renske Kwant, oprichter van Paardentaxi Kwant, heeft meer dan tien jaar ervaring in professioneel en veilig paardentransport. Als gediplomeerd Instructeur Paard & Gedrag combineert ze expertise met haar liefde voor paarden, altijd met focus op hun welzijn en comfort.