Home   /   Blog   /   Paardenrassen

Koninklijk Warmbloed Paard Nederland (KWPN)

Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024

Al jarenlang domineert onze KWPN de ranglijsten van de internationale paardensport. De fokkerij richt zich met dit type dan ook volledig op de beste sportmogelijkheden.

Samengesteld uit verschillende warm- en volbloed lijnen is de KWPN sensibel en leergierig.

Wereldwijd verovert deze duizendpoot de dressuur en het springen. Maar ook voor de kar staat de KWPN zijn mannetje. Als het maar sport is!

Hierdoor heeft de KWPN een gedegen opleiding nodig om zijn intelligentie en energie op een juiste manier te kunnen gebruiken.

Hoe hoog komen jullie?

Lees hier alles over onze sportfanaat, het Koninklijk Warmbloed Paard Nederland.

Achtergrond van de KWPN

De KWPN is een Nederlands type sportpaard dat verbonden is aan het gelijknamige stamboek. De afkorting staat voor ‘Koninklijk Warmbloed Paard Nederland’.

De fokkerij van dit ras heeft zich altijd gespitst op de bruikbaarheid van het paard. Voordat de paardensport populair werd rond het jaar 1970, selecteerde men dus grotendeels voor de functie op het boerenbedrijf.

Hier kwamen de Groninger en de Gelderlander uit voort. De Groninger is een zwaar, sterk paard dat uitermate geschikt was om de ploeg door dikke kleigrond te trekken. De Gelderlander was iets lichter en meer geschikt voor weidegrond.

Echter, de paardenkracht werd halverwege de 20e eeuw vervangen door machines. De populariteit van de paardensport nam toe, waardoor men zich meer op het fokken van rijpaarden ging richten.

Hierdoor kan de huidige KWPN gezien worden als hét Nederlandse sportpaard, dat samen is gesteld door inmenging van verschillende vol- en warmbloedrassen. Zo werden de Gelderse en Groningse paarden gekruist met Engels, maar ook Duits en Frans bloed.

Door de strenge sportselectie domineert dit paard de meeste takken van de sport. Denk aan dressuur, maar ook springen, mennen en eventing. En niet alleen in Nederland, door zijn talent wordt de KWPN bijna overal ter wereld teruggevonden in de ring!

Uiterlijke kenmerken

kwpn uiterlijke kenmerken

Door de vele takken van de paardensport en liefhebbers van het authentieke Gelderse type, worden de moderne KWPN’ers onderverdeeld in vier groepen:

  • Dressuurpaarden
  • Springpaarden
  • Tuigpaarden
  • Gelderse paarden

Dressuurpaarden

Dressuurpaarden dienen gemakkelijk in de omgang te zijn, met ijverigheid en de wil om te presteren.

Ze hebben een lichte hoofd – halsverbinding en een opwaarts gerichte, relatief lange nek. De benen zijn lang, de rug lang en sterk. De gehele bouw staat in het rechthoeksmodel.

Springpaarden

Springpaarden dienen intelligent te zijn voor het meedenken in de sprong. Ze moeten ijverig, moedig en prestatiegericht zijn, maar ook meegaand.

Ook zij hebben een lange, licht opwaarts gewelfde hals, lange benen en een lange, sterke rug. Ze dienen zich lichamelijk technisch voor de sprong in te kunnen zetten, door hun achterhand flink onder de massa te plaatsen met een lage halshouding tijdens de sprong.

Tuigpaarden

Ook het tuigpaard dient meegaand en ijverig te zijn, met een hoge prestatiedrang.

Ze zijn rechthoekig gebouwd met een lange hals, rug en benen. De algehele bouw is zwaarder dan die van de dressuur- en springpaarden.

Tijdens activiteit dient de achterhand actief onder te treden en het zweefmoment moet ruim aanwezig zijn. De voorknie mag veel heffing vertonen, met een krachtig ondertredend achterbeen.

Gelders paard

Het Gelders paard is meegaand en betrouwbaar, met een werkwillig maar eerlijk karakter.

Het hoofd is zwaar, de hals sterk en gebogen. Het lichaam staan in het rechthoeksmodel met een iets opwaartse rompoprichting.  Ze hebben een sterke achterhand en tonen massa in het gehele lijf, zonder elegantie te verliezen.

Algemeen

Over het algemeen is de stokmaat van de KWPN’er zo tussen de 1.60m en 1.75m hoog. Ze wegen tussen de 500 en 600 kilo. Alle (effen) vachtkleuren zijn toegestaan, evenals bont en witte aftekeningen.

Karaktereigenschappen van de KWPN

De KWPN’er wordt specifiek gefokt om op het hoogste niveau in de sport te kunnen presteren. Hierdoor hebben de fokkers een meegaand en mensvriendelijk karakter hoog in het vaandel.

Maar wie denkt in de KWPN een mak paard te vinden, komt van een koude kermis thuis. Om goed te kunnen presteren in de sport dient het dier vlugge respons en hoge intelligentie te hebben.

De paarden zijn dus doorgaans goedgehumeurd, maar energiek.

Hierdoor is een gedegen opleiding voor het jonge paard en kennis van vluchtdier- en paardengedrag uitermate belangrijk. De KWPN’er is namelijk sensibel en leert snel.

Verzorging en gezondheid

Deze warmbloeden hebben een kortharige vacht met steile manen en staart. Over het algemeen worden de manen niet lang gedragen.

Over de algemene gezondheid van de KWPN wordt helaas maar weinig losgelaten. Het stamboek focust zich geheel op de mogelijkheid tot hoge sportprestaties, dit wil echter niet zeggen dat een paard foutloos uit de fokkerij komt.

Er zijn berichten over vererving van OCD (Osteochondrose Dissecans), een verstoring in de ontwikkeling van het bot. Hierbij ontstaan er onregelmatigheden en losse fragmenten in het been.

Hiernaast heeft de populatie te maken met inteelt, vooral onder de tuigpaarden. Men geeft aan hier bewust mee te fokken, ook is het toevoegen van ‘buitenlands’ bloed deel van het fokprogramma.

Het is echter aan te raden om een sportpaard voor aanschaf niet alleen klinisch, maar ook röntgenologisch te laten keuren. Dit geeft een gedetailleerd, doch geen volledig, beeld van de gezondheid van benen, rug en eventueel nek.

De KWPN en training

Door de specifieke sportselectie is de KWPN zeer veelzijdig. Zowel in de amateurs- als professionele klassen van de meeste takken van de paardensport zet dit paard zichzelf onuitwisbaar op de kaart.

Ook voor de recreatieve ruiter is de KWPN geschikt. Door de betrouwbare aard zijn ze zeer geschikt voor buitenritten, echter zijn ze als warmbloed sneller nerveus dan bijvoorbeeld koudbloeden.

Een correcte en complete training met aandacht voor desensitisatie (verminderde reactie op prikkels) en verkeersmak maken is dus ten zeerste aan te raden.