Home   /   Blog   /   Paardenrassen

New Forest pony

Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024

De New Forest pony is in Engeland al vele eeuwen onverminderd populair. Door zijn heerlijk ruime gangen en vriendelijke karakter is dit ras al tijden succesvol als kinder- en leerpony.

Maar door zijn kracht en uithoudingsvermogen kunnen ook volwassen ruiters met deze intelligente alleskunner op stap. De New Forest pony wordt dan ook in vele takken van de paardensport teruggevonden.

Door zijn achtergrond als semi-wilde kuddedier in de ruige Engelse natuur, is dit ras sober en gezond.

Wil je meer weten over deze vriendelijke, intrigerende grazer van onze Westerburen?

Lees dan snel verder!

Achtergrond van de New Forest pony

De New Forest pony is van origine een Engels ras. Ze zijn afkomstig uit het natuurgebied ‘New Forest’, dat zich Zuid-Westelijk in de voet van Groot-Brittannië bevindt.

Dit deel van Engeland is erg populair om zijn wilde pony populaties. Niet ver weg bevinden zich namelijk de herkomst gebieden van de Dartmoor en de Exmoor pony’s, in gelijknamige nationale parken.

Mogelijk gaat de New Forest pony al vele honderden jaren mee. In de 11e eeuw werd reeds over deze semi-wilde pony’s gesproken. Maar hun afstamming gaat mogelijk helemaal terug naar de tijd van de Kelten!

Jaren later werd het ras echter steeds vaker gebruikt als men-, last- en trekdier. Om ze wat groter en vlugger te maken, werd onder andere gekruist met het Arabisch en Engels Volbloed. Ook ziet men de invloed van Welsh, Dartmoor, Exmoor en Fell pony’s terug in hun bouw.

Na de mechanisering werd de taak van de pony op het boerenbedrijf echter steeds minder belangrijk. Vervolgens werden ze intensief gebruikt voor de hobby en rijsport.

En daar bleken ze uitermate voor geschikt te zijn!

In Engeland waren deze snelle, sterke slimmeriken dus al jaren populair. In 1957 kwam echter pas de eerste New Forest pony naar Nederland. Er werd namelijk actief naar een ’tussenpony’ gezocht voor wat oudere kinderen.

Zij pasten niet meer op de Shetlander, maar waren nog te klein voor onze Nederlandse paardenrassen. De New Forest pony bleek een perfecte uitkomst!

Naast het gebruik als kinder- en sportpony, zijn er vandaag de dag nog steeds kudden pony’s in het Engelse natuurgebied te vinden.

Deze kudden hebben wel een eigenaar, maar begrazen de gebieden in een semi-wilde stijl. Ze worden echter jaarlijks onderhouden met een wormenkuur en gezondheidscontrole.

Uiterlijke kenmerken

De New Forest pony is sterk en atletisch gebouwd, via een rechthoeksmodel. Hierbij vormen de lijnen langs de achterhand, rug en borst een rechthoek.

Het hoofd is middelgroot met een breed voorhoofd. Het aangezicht hiervan heeft typische pony-trekken. De ogen zijn donker, de oren klein en beweeglijk.

De hals is kort en rond, maar goed aflopend. Deze loopt over in een korte, diepe rug en een sterke, stevige achterhand. De schouder is schuin en de benen zijn stevig en droog.

De vacht is glad, met in de winter een flinke onderlaag. De kleuren zijn doorgaans effen. Alle varianten hiervan zijn toegestaan, met uitzondering van bont en palomino.

Ook blauwe ogen, witte aftekeningen onder de buik en hoger dan de knie zijn niet toegestaan.

Bruin-, vos- en grijstinten worden het meest gezien bij dit ras. We zien echter ook allerlei bijzondere tinten, zoals valk, zilverappel en blauwschimmel.

De New Forest pony heeft een stokmaat tussen de 1,20 m en 1,48 m. Vaak worden ze ingedeeld in twee verschillende categorieën: onder en gelijk aan 1,38m of erboven . Ze wegen tussen de 350 en 400 kilogram.

Karaktereigenschappen van de New Forest pony

Al sinds de vroege jaren van zijn bekendheid in Engeland, wordt dit ras geroemd om zijn werkwilligheid en vriendelijke inborst. Ze zijn pienter en leren snel.

Door deze combinatie komt het ras geïnteresseerd en meegaand over.

Ze zijn hierdoor betrouwbaar en eerlijk in de omgang. Daarom zien we ze vaak als kinderpony. Dit betekent echter niet dat ze ongeschikt zijn voor volwassenen.

Dit ras bezit een behoorlijke portie moed, kracht en uithoudingsvermogen. Zo kunnen ze dus ook gemakkelijk met de volwassenen op stap!

Verzorging en gezondheid

Van oudsher staat de New Forest pony bekend om zijn sobere voorkomen. Ze hebben niet snel blessures en hebben een zeer efficiënte stofwisseling.

Verder is er niet veel te achterhalen over de algemene gezondheid van dit ras. Uiteraard kan de New Forest pony (bijna) alle blessures en aandoeningen oplopen waar andere rassen mee worstelen.

Echter, de enige erfelijke aandoening die bij dit specifieke ras bekend is heet Congenitale Myotonie. Dit is een spierziekte, waarbij de skeletspieren aanvallen van plotselinge stijfheid vertonen.

Deze aanvallen kunnen beïnvloed worden door plotselinge bewegingen (zoals bij schrik) of juist lange perioden van rust. Ook moeheid en verandering in temperatuur kan het ontstaan van een aanval bevorderen.

Het kan zich echter ook uiten in plotselinge spierzwakte.

De aandoening is redelijk recent ontdekt (in 2009) en wordt nog volop onderzocht. Voor de diagnose bij paarden, was deze aandoening vooral bij geiten, honden en mensen bekend.

Gelukkig wordt de levensverwachting van de pony doorgaans niet aangetast door deze aandoening.

De New Forest pony en training

Door zijn kracht, intelligentie en souplesse is de New Forest pony geschikt voor veel verschillende disciplines binnen de paardensport. Denk hierbij aan dressuur, springen, mennen, maar ook eventing of urenlange buitenritten.

Hiernaast ziet men ze ook geregeld in de Western- of Polokant van de sport.

Door zijn vloeiende en ruime bewegingen zitten de verschillende gangen erg fijn. In combinatie met zijn vriendelijke, meegaande karakter ziet men dit ras dus vaak als leerpony voor kinderen en beginnende ruiters.

Dit is ook een ideale combinatie in de begeleiding van gehandicapten en als therapie pony.