Home   /   Blog   /   Gezondheid van het paard

Luchtwegaandoeningen bij het paard

Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024

Luchtwegaandoeningen bij het paard komen regelmatig voor.

Je paard hoest, is benauwd of heeft een vieze neus.

Welke belangrijke luchtwegaandoeningen zijn er?

En hoe worden deze doorgaans behandeld?

Paarden Pro duikt diep in de ademhalingswereld van het paard.

Luchtwegaandoeningen bij paarden

Luchtwegaandoeningen bij het paard komen geregeld voor. De symptomen, tijdspanne en ernst die met een specifieke infectie gepaard gaan kunnen sterk verschillen.

Maar hoe weet je, of het paard een simpel kuchje of ernstige infectie heeft?

Bij infectie ziet men over het algemeen de volgende (combinaties van) symptomen:

  • Benauwdheid
  • Hoesten
  • Koorts of verhoging (lichaamstemperatuur hoger dan 38 C°)
  • Uitvloeiing uit de neus (wit, geel of groenig van kleur)
  • Zichtbare vermoeidheid (eventueel alleen na inspanning)

Elk paard hoest natuurlijk wel eens. Dit is namelijk een gangbare manier om onschuldige irritaties te verwijderen uit het ademhalingssysteem.

Hoesten wordt dan ook doorgaans veroorzaakt door stofirritatie. Echter, het kan ook een slijmvliesbeschadiging door virussen of bacteriële infecties aanwijzen.

Houdt een hoest langer dan een paar dagen aan of gaat deze gepaard met (enkele van) de bovengenoemde symptomen? Dan heb je kans dat je paard iets onder de leden heeft.

Maar wat kan een hoestend paard allemaal opgelopen hebben? Paarden Pro zette de belangrijkste luchtwegaandoeningen voor je op een rij.

Astma en (chronische) Bronchitis

De meest voorkomende luchtwegaandoeningen bij paarden zijn tegenwoordig Astma en Bronchitis (al dan niet chronisch). De ontsteking die hiermee gepaard gaat, vormt slijm in de luchtpijp en vertakkingen naar de longen (bronchiën).

Vaak heeft het paard aanhoudend hoesten als meest in het oog springende klacht. Hiernaast zijn benauwd- en vermoeidheid in oplopende mate aanwezig.

Astma wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid of allergie. Veel paarden worden geprikkeld door bepaalde schimmels of bacteriën die voorkomen in hooi of stro. Hierdoor blijft de luchtweg geïrriteerd, omdat het lichaam continu een afweerreactie op touw zet.

Chronische bronchitis wordt veroorzaakt door een reguliere luchtweginfectie. Echter, de hoeveelheid slijm die vervolgens in de luchtwegen geproduceerd wordt is zodanig hoog dat de luchtwegen geïrriteerd blijven. Hierdoor wordt de ontsteking chronisch.

Longemfyseem, COPD of Dampigheid

Wanneer een paard in het ademhalingssysteem een infectie heeft, kunnen zich neveneffecten voordoen. Hierbij wordt het systeem zodanig verhinderd van normaal functioneren, dat er secundaire problemen ontstaan.

Een voorbeeld hiervan is Longemfyseem, ook wel COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) of “dampigheid” genoemd.

Wanneer een paard met veel slijm in de ademhalingswegen loopt, bemoeilijkt dit de ademhaling. Om genoeg zuurstof binnen te krijgen, wordt met veel moeite en druk lucht de longblaasjes binnengedrukt.

Maar door de slijmversperring kan deze lucht maar slecht de blaasjes verlaten. Hierdoor beschadigt het longweefsel, wat helaas onomkeerbaar is.

Deze “dampige” paarden hebben de rest van hun leven een (sterk) verminderde longfunctie. Hierdoor hoesten ze veel en zijn doorgaans erg benauwd.

Luchtwegaandoeningen bij het paard behandelen

De meeste luchtwegaandoeningen bij het paard worden veroorzaakt door een infectie. Om deze juist te kunnen behandelen, is het identificeren van de specifieke oorzaak (bacterie, virus) onmisbaar.

De infectie wordt doorgaans bestreden met een passende antibioticakuur. Soms wordt dit ondersteund door slijmoplossende medicatie en ontstekingsremmers.

Let op: Net als bij mensen bestaan voor paarden producten die de hoestprikkel sterk onderdrukken. Deze kunnen bij een ontsteking met flinke slijmvorming erg gevaarlijk zijn. Het gevormde slijm moet namelijk wel weggehoest worden, anders blokkeert het de ademhaling tot het punt waarop zuurstoftekort optreed.

Luchtwegaandoeningen bij het paard voorkomen

Luchtwegaandoeningen bij paarden kunnen, wanneer eenmaal gemanifesteerd, levensgevaarlijke en levenslange gevolgen hebben voor het dier. Na een chronische infectie zal het lichaam een flinke klap oplopen en gevoelig blijven voor herhaling.

Naast het risico op longemfyseem, zal het daarom niet verbazen dat hierbij voorkomen beter is dan genezen.

Paarden zijn wat betreft hun ademhalingssysteem gevoelig voor tocht, kou en hygiëne. Met name deze onderdelen van de verzorging dienen gewaarborgd te worden om infectie te voorkomen.

Paarden Pro stelde hierover de volgende adviezen voor je op:

  • Zorg altijd voor een schone, schimmel- en stofvrije omgeving.
  • Laat de huisvesting over voldoende doorstroom van frisse lucht beschikken, zonder het risico van tocht.
  • Stal op plekken waar gemakkelijk tocht ontstaat geen paarden.
  • Zorg bij lage temperaturen altijd voor de juiste grams (en waterdichte) deken, vooral bij geschoren dieren.
  • Zorg altijd voor een goede warming up en cooling down tijdens de training; zet nooit een paard nat op stal.
  • Voer enkel hooi en kuil van goede kwaliteit. Is het wat stoffig? Maak het nat alvorens te voeren.
  • Laat al je dieren op tijd vaccineren, hiervoor specifiek tegen Influenza.
  • Laat je paard bij lichte hoest controleren door een dierenarts.
  • Geef een hoestend paard voldoende rust om erger te voorkomen.
  • Geef een medicatie kuur altijd nauwlettend en volledig!

Beterschap!