Hoe verzorg ik een paard?
Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024Een paard verzorgen vergt veel tijd en kennis. De verzorging gaat namelijk niet alleen over het lichamelijk schoon houden van je paard. Ook het management vergt aardig wat inzicht.
Wat krijgt je paard gevoerd?
Hoe houd je hem gezond?
En hoe voorkom je stress?
In dit artikel belichten we elk aspect van een volledige paardenverzorging.
Wat houdt een paard verzorgen in?
Je paard verzorgen is meer dan alleen een borstel over de vacht halen. Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat je paard schoon is. Maar om zijn welzijn te garanderen, moet hij ook vrij zijn van:
- Honger en dorst
- Ongemak
- Pijn, verwondingen of ziekte
- Angst en stress
Hiernaast moet je paard zijn natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Oftewel, zich als een paard te kunnen gedragen.
Dit klinkt misschien wat gek, maar bekijk het zo: Van origine is het paard een steppedier, dat leeft van ruwstengelige planten. Om genoeg voeding te vinden legt het paard al grazend kilometers per dag af, doorgaans in een kudde.
Je begrijpt dat dit plaatje erg afwijkt van hoe wij onze paarden tegenwoordig houden en gebruiken. Daarom moet de eigenaar een manier vinden van paarden houden ( ‘management’) dat voor het paard in onze moderne samenleving zo natuurlijk mogelijk aanvoelt.
En hier heeft men kennis voor nodig. Kennis van benodigde hygiëne, inderdaad, zoals poetsen, schone stallen en frisse lucht. Maar ook van voeding, gezondheid, gedrag en correcte training.
Hoe moet je een paard verzorgen?
Een paard verzorgen is dus een behoorlijk uitgebreid hoofdstuk. Daarom verdelen we het in centrale thema’s, om zo de belangrijkste onderdelen van paarden houden te bespreken.
Beweging
Als steppedier is beweging onmisbaar voor het paard. Een goede lichaamsconditie voorkomt allerlei gezondheidsproblemen en bevordert het correct functioneren van het lichaam.
Dit houdt in, dat het paard voldoende weidegang nodig heeft. Dit kan aangevuld worden met grondwerk en (eventueel) onder het zadel.
Gezondheid
De gezondheid van het paard wordt bepaald door een correct en volledig management. Er dient aandacht te zijn voor hygiëne, hoefverzorging, maar ook voor vaccinaties en wormenkuren.
Daarom dient je paard iedere 6 tot 8 weken gecontroleerd te worden door een hoefsmid. Een controle van de tandarts en dierenarts zijn elke 6 maanden benodigd.
Gedrag
Een paard dient zich als een paard te kunnen gedragen. Hij heeft dus contact met soortgenoten nodig. Maar dit moet je goed in de gaten houden, want niet elk paard past in elke kudde.
Tip: Moet je belangrijke beslissingen maken over een ingewikkeld onderwerp, zoals een goed passend zadel of gezondheidsproblemen? Schakel dan een professional, zoals een dierenarts, osteopaat of zadelmaker in. Hun specialistische kijk voorkomt problemen in de toekomst.
Stalling
Elk paard heeft een droge, warme en tochtvrije plek nodig om te rusten. Hierbij dient de bodem verzacht te zijn met schone bedekking, zoals stro, zaagsel of vlas. Ook frisse lucht en voldoende licht zijn hiervoor onmisbaar.
In de stalling dient het paard languit te kunnen liggen, voor voldoende beweging- en rustmogelijkheden.
Voeding
Het gevoelige maag-darmstelsel van het paard heeft minimaal elke 6 uur ruwvoer nodig om gezond te blijven. Ruwvoer bestaat onder andere uit gras, hooi, kuilgras, luzerne en stro.
Verricht je paard zwaar lichamelijk werk, is hij in de groei, zeer oud of verwacht ze een veulen? Dan dient het voer aangevuld te worden met (speciaal) krachtvoer of specifieke supplementen.
Een verzorgpaard hebben
Heb je geen eigen paard, maar een verzorgpaard? Dan gelden er waarschijnlijk andere afspraken rond de zorg van het paard.
Een verzorgpaard wordt ook wel bijrijdpaard genoemd. De ‘verzorger’ of ‘bijrijder’ ondersteunt de eigenaar met de verzorging van het paard.
Hij of zij is doorgaans een aantal keer per week bij het paard om de dagelijkse activiteiten over te nemen. Dit kan rijden inhouden, maar ook voeren, de stal schoonmaken en het paard poetsen.
Soms spreken de eigenaar en verzorger speciale kosten voor het paard af. Dit kan beide kanten op vormgegeven worden. De verzorger kan betaald worden voor zijn tijd die hij aan het paard spendeert, of de training die gegeven wordt.
De eigenaar kan echter ook kosten vragen voor het gebruik van het paard. Meestal is dit in de vorm van een bijdrage aan de maandelijkse lasten.
Voor beide afspraken geldt dat jullie samen verantwoordelijk zijn voor de verzorging van het paard. Echter, de beslissingen omtrent het paard liggen altijd bij de eigenaar.
Door Renske Kwant – Instructeur Paard & Gedrag
Renske Kwant, oprichter van Paardentaxi Kwant, heeft meer dan tien jaar ervaring in professioneel en veilig paardentransport. Als gediplomeerd Instructeur Paard & Gedrag combineert ze expertise met haar liefde voor paarden, altijd met focus op hun welzijn en comfort.