Je paard in de stapmolen
Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024De stapmolen is door de meeste van ons paardenliefhebbers wel eens gebruikt. Het paard loopt hierin rondjes terwijl de molen op een rustig tempo draait. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor uitstappen na de rit.
Hoe gebruik je een stapmolen?
Welke ondergronden zijn er voor je paard?
En wat is het verschil tussen en stapmolen en trainingsmolen?
Lees hier alles over dit hulpje op het erf.
Hoe gebruik je een stapmolen?
Een stapmolen is voor veel paardenliefhebbers een bekend gezicht op het stalterrein. Dit is een rond verblijf, afgezet met een hek, ijzeren spijlen of kunststof wanden. De stapmolen bestaat met of zonder overkapping.
In het midden staat een draai-as, waaraan zich twee of meer ‘armen’ bevinden. Tussen deze twee armen in wordt het paard geplaatst. Wanneer de stapmolen aangezet wordt en de as gaat draaien, wordt het paard als het ware meegeleid door de armen.
Hierbij loopt het paard dus in een rondje!
Let op: zet je paard nooit vast aan één van de armen, dit kan voor ernstige ongelukken zorgen.
Sommige paarden begrijpen meteen wat de bedoeling is van de stapmolen, zeker wanneer er meerdere paarden rustig meelopen. Een stapmolen heeft doorgaans ruimte voor twee tot maximaal 8 paarden. Ieder paard heeft zijn eigen ‘vakje’ tussen twee armen in.
Vindt je paard dit nog spannend? Zet dan een aantal rustige paarden in de stapmolen. Zet de molen op een rustig tempo en loop zelf met het paard mee, aan het halstertouw.
Gaat dit goed? Dan kun je het touw achterwege laten en het paard ‘zelf’ laten lopen. Blijf wel voorop lopen, om het paard te leiden en je eigen veiligheid te garanderen.
Laat het halster dan ook om.
Loopt je paard onbegeleid mee in de stapmolen? Doe dan het halster af om te voorkomen dat hij vast komt te zitten. Moet je hem vangen, gebruik dan een halstertouw om de nek.
Let op: je kunt de stapmolen zo instellen dat hij eens in de zoveel rondjes van richting verandert. Begeleid ook dit bij je paard, dit kan voor paniek zorgen.
Waarom een stapmolen gebruiken?
Een stapmolen kan je paard automatisch beweging geven als jij hiervoor geen tijd hebt. Denk hierbij aan uitstappen na een rit of even een paar kilometer stappen.
We raden af om elementen zoals instappen voor de training aan een stapmolen over te laten. Bij het instappen is lichte gymnastiek en het voelen van de beweging van het paard belangrijk voor het vervolg van de trainingssessie.
Laat je dit over aan de stapmolen en spring je er daarna gelijk op voor een parcoursje? Dan kun je nog wel eens voor vervelende verrassingen komen te staan.
Verschil tussen stapmolen en trainingsmolen
Vaak wordt de vraag gesteld wat het verschil nu is tussen een stapmolen en een trainingsmolen. Eigenlijk zit het antwoord hierop al in de terminologie.
Een stapmolen is bedoeld om een paard te laten stappen. Dit kan als cooling down zijn, maar ook als rustige duurtraining.
Een trainingsmolen is echt gemaakt om een paard lichaamsbeweging te geven in de vorm van training. Het paard zal hier niet alleen in stappen, maar ook draven en galopperen.
Daarom is de diameter van een trainingsmolen groter, zodat het paard genoeg ruimte heeft om op een hoger tempo de bocht te maken. Hierbij houdt men een minimum van 15 meter doorsnee aan.
Bij een stapmolen zit dit minimum vaak rond een meter of 8.
Om deze reden passen er vaak ook meer paarden tegelijk in een trainingsmolen. Je kunt namelijk meer ‘vakjes’ indelen!
Mag een paard vaak in de stap- of trainingsmolen?
Bij het gebruik van een stap- of trainingsmolen moet je echter bewust te werk gaan. Gebruik je de molens teveel, dan kan er overtraining optreden. Het paard voert namelijk alleen maar dezelfde soort arbeid uit, wat monotoon is en eenzelfde druk legt op specifieke delen van het lichaam.
Hiernaast is het lastig om het juiste tempo voor het paard aan te houden. Dit ligt voor ieder individu anders. Dit moet maar net in te stellen zijn bij de draaias en als er meerdere paarden in de molen lopen, moeten deze zich aan elkaar aanpassen.
Ook kun je niet sturen hoe je paard zich beweegt. Train je hem zelf in de longeerring of rijd je, dan kun je correct gebruik van de spieren en een goede houding aanmoedigen. In de stapmolen bepaalt het paard zelf hoe hij loopt.
Goede ondergrond voor een stapmolen
Wanneer je paard regelmatig in de stapmolen staat, zal hij hier heel wat kilometers in afleggen. Voor het lijf en de veiligheid is het dus belangrijk, dat hierbij voor de juiste ondergrond gezorgd wordt. Maar welke zien we zoal?
Zand
Vaak zien we dat men zand als ondergrond gebruikt. Het is echter belangrijk dat de ondergrond niet mul of juist glad is. Daarom worden er onder zand vaak rastermatten geplaatst.
Hierdoor vormt zich geen spoor, heeft het paard goed grip en hoef je niet continu zand terug de molen in de scheppen. Belangrijk is echter, dat de molen goed mestvrij gehouden wordt. Wanneer dit in de rasters gedrukt wordt, kan de boel namelijk alsnog glibberig worden.
Het wordt afgeraden de zandbodem te mengen met houtsnippers. Deze gaan rotten, wat een glibberige, stinkende bende geeft.
Klinkers
Klinkers zien we relatief vaak. Ze laten regenwater goed door, slijten maar weinig en zijn gemakkelijk schoon te maken. Leg hier een klein laagje zand op, om slijtage aan de bovenzijde van de stenen en hoefijzers van de paarden te voorkomen.
Gebruik nooit gegoten beton als ondergrond. Dit wordt snel glad en water kan op geen enkele manier weglopen, waardoor zand en mest één grote, gladde blubberbende vormt.
Kunstgras
Wel is beton een goede ondergrond voor kunstgrasmatten in je stapmolen. Dit geeft een zachte ondergrond met grip, en water kan er eventueel gemakkelijk tussendoor sijpelen.
Laat dit altijd door een professional leggen, om losse stukken en opstaande randen te voorkomen.
Rubber matten
Soms worden rubber matten of tegels gebruikt als ondergrond. Dit dient wel een flinke investering te zijn. Bij slecht kwaliteit rubber wordt de bodem te zacht, te hard en snel glibberig.
Hiernaast kan het paard blessures oplopen, omdat hij door het stugge rubber zijn voetbewegingen niet goed kan afmaken. Kies daarom altijd rubber speciaal voor paardenstapmolens.
Goedkoop is hierbij duurkoop!
Eb- en vloed bodem
Deze zien we vaak in trainingsmolens. Het geeft extra grip, veert voldoende en geeft doorlopende mogelijkheden bij slecht weer.
Door Renske Kwant – Instructeur Paard & Gedrag
Renske Kwant, oprichter van Paardentaxi Kwant, heeft meer dan tien jaar ervaring in professioneel en veilig paardentransport. Als gediplomeerd Instructeur Paard & Gedrag combineert ze expertise met haar liefde voor paarden, altijd met focus op hun welzijn en comfort.