Home   /   Blog   /   Paardengedrag en training

Hoe win je het vertrouwen van een paard?

Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024

Het vertrouwen van een paard is als verzorger je grootste goed. Het laat jullie samenwerken en de mooiste dingen beleven. Maar het komt vaak niet vanzelf.

Paarden zijn vluchtdieren en snel van streek.

Mensen kunnen wat eng uit de hoek komen voor ze. En dat, terwijl we alleen maar het beste voor ze willen!

Om een paard goed te kunnen trainen en onderhouden, heb je vertrouwen nodig.

Maar hoe win je dit?

Lees snel verder en krijg van ons alle tips & trics.

Samenwerken met je paard

Het vertrouwen van een paard winnen is onmisbaar voor veilig contact met de verzorger en omgeving. Vertrouwen brengt rust, wat de mogelijkheid biedt tot leren, zelfvertrouwen en sterke onderlinge band.

De harmonie die hieruit voortkomt, maakt jullie samenwerking ijzersterk. Zo wordt samen naar jullie stoutste dromen toe gewerkt. En leer je elkaar van binnen en buiten kennen!

Maar hoe win je het vertrouwen van je paard? En waarom kan dit soms zo lastig zijn?

Mijn paard vertrouwt mij niet

Een paard is van nature een vluchtdier, wat betekent dat hij bij het zien van een roofdier altijd het hazenpad zal kiezen. Pas wanneer dit geen optie meer is, zal hij zijn belager bevechten.

Het hele lichaam van het paard is op deze vluchtstand ingericht. Zijn ogen zitten aan de zijkant van het hoofd, zodat  het overgrote deel van de omgeving in de gaten gehouden kan worden tijdens het grazen.

Zijn reflexen zijn razendsnel, om weg te kunnen komen bij onverwachte dreiging.

Wij mensen zijn echter gebouwd als roofdieren. Duizenden jaren lang waren wij verzamelaars, maar ook jagers. Met af en toe een heerlijk, stevig paardenbiefstukje op ons bord.

Onze moderne paarden leren al vroeg dat ze weinig van ons te vrezen hebben. We voeren en verzorgen hen, vaak vanaf het eerste moment. Maar toch, weet het paard instinctief dat mensen roofdieren zijn.

Onze bouw, ons gedrag en misschien zelfs onze geur verraad onze herkomst. Daarom zullen paarden ons nooit zo zien als hun eigen, plantenetende kuddedieren.

Dit betekent gelukkig niet, dat paard en mens geen sterke band op kunnen bouwen.

Toch zul je hier veel tijd en energie in moeten stoppen. Het paard zal door goede ervaringen met jou leren dat je geen bedreiging voor hem vormt.

En nog beter: dat jij hem de beste, veiligste opties biedt!

Maar wat, als je paard zich helemaal niet veilig voelt?

Zelfvertrouwen van je paard

Sommige paarden hebben een slechte start gehad in het leven of iets naars meegemaakt. Hierdoor kan hun zelfvertrouwen en moed aangetast zijn.

Hoe geef je het paard zijn vertrouwen en eigenwaarde terug?

Duidelijke communicatie

Stel duidelijke regels en wees rechtlijnig in je commando’s. Hierdoor leert het paard wat hij van jou kan verwachten en creëer je onderling begrip.

Gerichte training

Bedenk bij de training altijd goed wat je wilt bereiken. Deel de weg naar het uiteindelijke doel in met kleine stapjes en houd de sessies regelmatig, maar kort.

Sluit hiernaast altijd positief af. Komt je paard niet tot het uiteindelijke doel van vandaag? Dan was het stapje misschien te groot. Ga terug naar wat hij wél kan, en beloon. Maak het stapje bij de volgende sessie kleiner.

Rust

Training en contact met de verzorger is belangrijk voor het zelfvertrouwen en de onderlinge band. Maar om de juiste uitwerking hiervan te krijgen, heeft het paard ook voldoende rust nodig. Lekker op de wei staan, met soortgenoten om hem heen geeft ruimte om alles te verwerken.

En om gewoon lekker paard te kunnen zijn!

Tijd

Breng voldoende tijd door met je paard. Dit betekent niet dat je altijd aan het trainen moet zijn. Geef hem een lekkere poetsbeurt of ga in de wei zitten om hem te bekijken.

Zo leer je hem kennen, zowel in gedrag als in zijn lijf. Ook zal je paard door zijn goede, rustige ervaringen met jou beter kunnen ontspannen in jouw bijzijn.

Zelfvertrouwen van de ruiter

Om het vertrouwen van een paard te krijgen, moet ook de ruiter goed in zijn vel zitten. Ben je gestresst, onzeker of afgeleid? Dan zal je paard dit aanvoelen waardoor jullie samenwerking verstoord wordt.

Kijk daarom altijd goed naar het gedrag van je paard, wanneer je contact met hem zoekt. Ze zeggen wel eens, dat ze ons een spiegel voorhouden. Hoe voel jij je eigenlijk vandaag?

Leer je eigen grenzen en voorkeuren kennen, zodat je een beeld krijgt van je persoonlijke comfort zone. Wat vind je fijn? En hoe leer je omgaan met de dingen die je niet fijn vindt?

Onzekerheid start, waar kennis eindigt. En in onzekerheid zit helemaal geen schaamte. Het is juist heel normaal, dat je het soms even niet weet.

Wees daarom nooit bang de juiste begeleiding te vinden bij het verzorgen van je paard. Of het nu om de training gaat of het kiezen van het juiste harnachement.

Vraag advies van meerdere professionals. Kijk waar jij je goed bij voelt en sta tegelijkertijd open voor nieuwe dingen. Jij kent je paard het beste en de professional kent zijn vak.

Gebruik deze sterke punten en zoek samen naar de beste oplossing voor jouw paard.