Artrose bij paarden: symptomen, diagnose, behandeling en preventie
Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024Artrose bij paarden is een veel geziene gezondheidsklacht.
Niet alleen oude, maar ook jonge paarden kunnen hiermee te maken krijgen.
Wat is artrose eigenlijk?
En wat betekent de diagnose voor de levenskwaliteit van je paard?
In dit artikel gaan we in op artrose bij het paard.
Artrose bij paarden
Artrose bij paarden kan door het hele lichaam voorkomen. Het heeft namelijk alles te maken met de aantasting van de gewrichten en gewrichtsonderdelen. Deze vind je door het hele lichaam, en zijn gevoelig voor slijtage.
Er is nog wel eens verwarring tussen artrose en artritis. Artrose is slijtage van het gewricht, artritis is een ontsteking. Artrose komt het meest voor in benen, hals en rug, lichaamsdelen die het meeste gewicht dragen. Artritis loopt een dier op door een verminderde weerstand of bacteriële infectie.
Binnenin het gewrichtskapsel worden twee botuiteinden bij elkaar gehouden door de gewrichtsbanden. De botten zitten niet strak op elkaar, maar worden omlaagd door kraakbeen. Het zachtere kraakbeen en de zogenaamde gewrichtsvloeistof zorgt voor smering en soepelheid, waardoor het gewricht stevig maar flexibel is.
Wordt dit gewricht lang of teveel belast, dan kan er slijtage optreden in het zachte kraakbeen. Wanneer de slijtage eenmaal is opgetreden, kan deze niet meer teruggedraaid worden. Gelukkig zijn er wel methoden om de achteruitgang van gewrichten te remmen.
Hoe herken je mogelijke artrose bij je paard?
Artrose bij paarden: Symptomen
Artrose bij paarden kan ontstaan door overbelasting, ouderdom of een afwijkende lichaamshouding, maar ook door schade in het kraakbeen door een breuk of infectie. Het lastige hiermee is echter, dat slijtage overal in het lichaam voor kan komen.
Een eerdere verwonding kan dus aanwijzing geven voor de eventuele plek van slijtage. Maar hoe kom je er überhaupt achter dat je paard misschien artrose heeft?
Ten eerste heeft dit alles te maken met de locatie van de artrose. Heeft het paard een gevoelige rug? Een stijve, onbuigzame nek? Of loopt hij kreupel?
De locatie van ogenschijnlijke blokkade kan je de eerste informatie geven omtrent de klacht. Maar bedenk wel, dat een paard net als wij kan overcompenseren.
Bijvoorbeeld: je paard loopt kreupel, dus je zou willen concluderen dat het probleem in de benen zit. Maar het is ook goed mogelijk dat het probleem zich onderin de ruggenwervels bevindt en dit actief ontzien wordt.
Zie je terugkerende stijfheid, vooral bij het opstarten? Raadpleeg dan een osteopaat voor een eerste advies, of een dierenarts voor gedetailleerd onderzoek.
Diagnose
Het advies van een osteopaat geeft een eerste indruk over hoe het paard in zijn vel zit. Zijn er blokkades, ontziet het paard bepaalde lichaamsdelen en hoe is zijn houding?
Een dierenarts is echter onmisbaar om de diagnose te stellen. Heeft de arts een vermoeden in welk gewricht de pijn zit? Dan kan hij een verdovend middel inspuiten om dit te testen. Loopt het dier hierna klachtenvrij, dan is vaak de boosdoener opgespoord.
Toch zijn röntgenfoto’s vaak noodzakelijk. Men kan hier geen kraakbeen op waarnemen, maar afwijkende botstructuren kunnen haarscherp in beeld worden gebracht. Dit is niet zeldzaam, wanneer het gewricht slijtage begint te vertonen.
Eventueel kan de dierenarts nog aanvullend onderzoek verrichten, wanneer het kraakbeen, het kapsel en de gewrichtsbanden beter in beeld gebracht moet worden.
Behandeling en prognose van artrose bij paarden
Artrose bij paarden is niet te herstellen, wanneer dit eenmaal opgelopen is. Maar de slijtage kan wel geremd worden. De prognose en behandelingsmogelijkheden hangen dus sterk af van het stadium waarin het paard gediagnosticeerd wordt.
Wanneer het paard de artrose nog niet lang geeft, kunnen de klachten hiervan verlicht worden. Vaak worden ontstekingsremmers voorgeschreven, en moet het paard bijgevoerd worden met glucosamine of chondroïtine om de gewrichten te ondersteunen.
Ook is het belangrijk dat de aangetaste plek niet veel belast wordt en het paard goed op conditie blijft. Zo worden de gewrichten ontzien. In sommige gevallen kunnen speciale ijzers bijdragen aan het verminderen van de klachten.
Wanneer het paard in een later stadium gediagnosticeerd wordt, is het lastiger de klachten af te remmen. Er kan zwaardere medicatie voorgeschreven worden, maar het paard heeft structurele, lichte arbeid nodig. Een balans in training is hierbij onmisbaar: lange perioden van stilstaan veroorzaakt stijfheid en irritatie, te lange en zware arbeid kan immense pijn en verdere slijtage betekenen.
Artrose preventie bij paarden
Wat je gebruikt, verslijt. Zo ook de gewrichten van je paard. Toch zijn er een aantal tips die we kunnen geven, om de kans op artrose te verkleinen.
- Zorg dat een veulen vanaf zijn eerste levensdag voldoende ruimte en kans heeft zijn benen te strekken. In deze tijd ontwikkelt zich de specifieke belastingkarakteristiek van elk gewricht. Dit staat voor de gewenning aan hoeveel belasting normaal is voor ieder individueel gewricht.
- Geef vanaf de eerste training het lichaam tijd om te wennen. Aan de lengte van de training, maar vooral de specifieke oefeningen. Las voldoende rustperioden in, zo maak je de kans op chronische overbelasting zo klein mogelijk. Goed in- en uitstappen is hierbij onmisbaar.
- Zorg dat het paard altijd in een goede lichaamsconditie is. Een complete, hoogkwalitatieve voeding draagt hieraan bij. Onder- maar ook overgewicht is slecht voor het gestel, met alle gevolgen van dien.
- Heeft je paard veel activiteiten waarbij grotere kans op slijtage bestaan, zoals sliding stops, lange afstanden rijden of springen? Voer dan altijd glucosamine of chondroïtine bij; dit smeert en ondersteunt de gewrichten.
- Vermoed je een blessure, of heeft je paard een verwonding opgelopen bij een gewricht? Laat dit dan altijd zo snel mogelijk behandelen om erger te voorkomen. Laat je paard door een dierenarts checken zodra je iets vermoed: een vroege diagnose is onmisbaar voor de levenskwaliteit van je paard.
- Onderhoud de hoeven goed en controleer ze dagelijks. Een gezonde voet staat ten grondslag van een goede houding, wat onmisbaar is voor gezonde gewrichten.
Door Renske Kwant – Instructeur Paard & Gedrag
Renske Kwant, oprichter van Paardentaxi Kwant, heeft meer dan tien jaar ervaring in professioneel en veilig paardentransport. Als gediplomeerd Instructeur Paard & Gedrag combineert ze expertise met haar liefde voor paarden, altijd met focus op hun welzijn en comfort.