Biotine aan je paard geven
Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024Biotine wordt tegenwoordig steeds meer gezien als voedingssupplement voor paarden.
Vaak wordt dit ingezet bij gevoelige hoeven en een droge vacht. Zelfs het risico op hoefbevangenheid zou hiervan verminderen.
Maar wat is biotine eigenlijk?
En waarom zou je deze vitamine aan je paard geven?
Lees hier alles feitjes rondom het gebruik en de werking van dit populaire voedingssupplement.
Wat is biotine?
Biotine wordt ook wel vitamine B8 of vitamine H genoemd en speelt een belangrijke rol in het metabolisme (de stofwisseling). Het zorgt ervoor dat het lichaam energie kan verkrijgen uit het voer en kan niet door het lichaam zelf aangemaakt worden.
Daarom moeten paarden het via hun natuurlijke bacteriën in de dikke darm of het dieet binnenkrijgen. Gelukkig komt biotine in allerlei soorten voeding voor. Het zit veel in alfalfa, gemiddeld veel in haver, gerst en sojameel en vrij weinig in maïs.
Hoeveel een paard precies van deze vitamine nodig heeft blijft tot op vandaag de dag een mysterie. Hoeveel paarden hiervan binnenkrijgen verschilt namelijk per locatie en ook de aanmaak van deze stof door de darmflora verschilt per paard.
Men vond de werking van biotine uit in het jaar 1930. Een groep laboratoriumratten kreeg op een dieet van rauwe eieren huidontstekingen, haaruitval en spieruitval door zenuwproblemen. Men vond uit dat de eiwitten (proteïnen) met biotine kon binden, waardoor deze zijn werk niet kon doen.
Maar wat betekent dit voor je paard?
Biotine voor hoeven en haren
Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt dat biotine verschillende huidaandoeningen en broze nagels bij mensen kan verbeteren. Bij paarden echter, is maar weinig onderzoek gedaan.
De bestaande onderzoeken raken helaas gedateerd en spreken elkaar tegen in hun bevindingen.
Toch is vanuit de humane onderzoekswereld de opvatting ontstaan dat deze vitamine de paardenhoeven zou verbeteren.
Daarom wordt het vandaag de dag vaak ingezet bij aandoeningen zoals brokkelhoeven of indroging van het hoorn. Ook zou het de kwaliteit van de vacht verbeteren.
Is biotine slecht voor je paard?
Gelukkig is biotine niet slecht voor je paard. Voer je teveel, dan plast je paard dit gewoon weer uit. Het geven van dit supplement kent dus weinig risico, behalve voor je portemonnee.
Het is namelijk niet goedkoop.
Hiernaast zijn er alleen tekorten bekend wanneer het dieet teveel rauw eiwit bevat, zoals bij de laboratoriumratten in 1930. Gelukkig komt dit niet in het paardendieet voor. De belangrijke bronnen van deze vitamine zijn doorgaans wel opgenomen in het paardendieet.
Hoeveel biotine heeft mijn paard nodig?
De studies die gedaan zijn over het toevoegen van biotine aan het paardendieet melden verschillende doseringen. Daarom wordt in een breder spectrum van onderzoek gekeken, wat zich ook richt op mensen, runderen, varkens etc.
Hieruit komt het advies voort om een supplement te voeren dat zo’n 20mg per dag oplevert. Dit is genoeg om eventueel een effect te kunnen creëren en een te hoge dosis brengt geen risico met zich mee.
Wanneer zie je effect van dit supplement?
Omdat het effect in de groei en hardheid van de hoeven en de kwaliteit van de vacht zou zitten, moet je het supplement de tijd geven om zijn werking te kunnen observeren. Je kunt het eindeloos bijvoeren, maar vaak heeft zichtbaar of meetbaar effect flink wat maanden nodig.
Wij adviseren in ieder geval 8 tot 12 maanden te rekenen om enig effect te kunnen waarnemen. Dit klinkt lang, maar bedenk dat de hoeven niet erg snel groeien.
De oude laag hoorn groeit via de onderste rand van de hoef steeds verder uit. Van bovenin wordt de laag langzaamaan vernieuwd. De ontwikkeling van enig effect zal dan ook niet snel gaan.
Maar op de lange termijn, is de algemene opvatting dat het paarden met slechte hoefkwaliteit, huid en vacht wel degelijk zou kunnen ondersteunen.
Welk supplement moet ik kiezen?
Helaas bestaat er geen reglement vanuit de overheid die de verkoop en opstelling van voedingssupplementen voor paarden aan banden legt. Dit betekent dat er allerhande producten op de markt zijn die niet goed samengesteld zijn.
Helaas is biotine niet goedkoop. Toch is het belangrijk om niet naar de prijs te kijken, maar naar het merk. Ook al garandeert een goed supplement niet de verwachte werking bij jou paard (en dit is ook niet mogelijk), een slecht supplement is zonder twijfel weggegooid geld.
Vraag eens rond welke merken van voeding of supplementen men aan zou raden. Zorg er in ieder geval altijd voor, dat de aanbieder specifiek paardenvoeding ontwikkelt.
Ongerelateerde partijen hebben vaak niet de kennis in huis om een goed voeder of supplement samen te stellen.
Moet ik wel supplementen geven aan mijn paard?
Een belangrijke overweging is of je paard wel (extra!) biotine nodig heeft. Dat het geen kwaad kan om biotine bij te voeren, betekent niet dat dit geen effect heeft via de rest van het dieet.
Tegenwoordig claimen paardenvoederfabrikanten overal wel een poedertje, druppeltje of koek voor te hebben. Maar het is niet zo, dat je dit allemaal tegelijk aan je paard kan geven.
“Baat het niet, dan schaadt het niet”, gaat dus alleen maar op voor de suppletie van enkel biotine bij een verder normaal basisdieet.
Voer je paard goede kwaliteit ruwvoer en denk gericht na over krachtvoer. Heeft je paard dit nodig? Zo ja, welk krachtvoer dan en hoe veel?
Kijk goed naar de samenstelling en investeer in goede kwaliteit voeding. Grote kans dat de supplementen hierdoor overbodig worden.
Door Renske Kwant – Instructeur Paard & Gedrag
Renske Kwant, oprichter van Paardentaxi Kwant, heeft meer dan tien jaar ervaring in professioneel en veilig paardentransport. Als gediplomeerd Instructeur Paard & Gedrag combineert ze expertise met haar liefde voor paarden, altijd met focus op hun welzijn en comfort.