Home   /   Blog   /   Verzorging van een paard

Oud paard: hoe verzorg je een paard op leeftijd?

Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024

Een oud paard is een speciaal dier.

Zijn lijf heeft al een heel leven achter de rug en heeft speciale zorg nodig.

Maar wanneer is een paard eigenlijk oud?

En wat houdt deze speciale zorg in?

Bij dit artikel spijkeren we jullie bij over het oude paard.

Hoe oud wordt een paard gemiddeld?

Wanneer kun je eigenlijk zeggen dat een paard oud is? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, heb je meer informatie nodig over de levensverwachting van de diersoort.

Maar zo eenvoudig ligt dat niet. Het moderne paard bestaat namelijk uit vele paard- en ponyrassen, met elk hun sterke en zwakke punten.

Daarom heeft men bepaald dat een paard gemiddeld 25 tot 30 jaar oud wordt. De variatie hierop echter, is enorm. Koudbloeden zoals Shetlanders of IJslanders zijn beduchte veertigers, terwijl sommige warmbloeden eerder opgebrand zijn.

De grootste factor van invloed echter, is levensgeschiedenis. Voor onze moderne paarden betekent dit doorgaans: gebruiksgeschiedenis. Hoe (intensief) is het paard gebruikt tijdens zijn leven? Heeft hij ziektes, aandoeningen of blessures (gehad) en (hoe) is hij hiervan genezen?

Hoe oud is mijn paard?

Of je paard een senior is, ligt dus niet geheel bij zijn leeftijd. Het is zijn lijf dat bepaalt of je paard het een tikkeltje kalmer aan moet gaan doen.

Maar waar herken je dit aan? Vaak wordt de seniorentijd aangekondigd door (een combinatie van) de volgende symptomen.

  • Gebitsproblemen
  • Gewichtsverlies
  • Gewrichtsproblemen
  • Huid- en vachtproblemen
  • Oogproblemen
  • Verminderde energie

Ouderdom komt helaas met gebreken. Zo ook bij het paard. Over het algemeen zien we een paard van boven de 15 jaar als senior, waarbij de intensiteit van deze stempel natuurlijk met de jaren toeneemt.

Een oud paard kopen

Oei, moet je dan nog wel een paard van boven de 15 jaar oud aanschaffen?

Gelukkig betekent “senior” niet gelijk “met pensioen” of “afgeschreven”. Paarden van boven de 15 kunnen nog vele jaren in goede gezondheid meegaan, echter top(sport)prestaties mag doorgaans niet meer van ze verwacht worden.

We zeiden het al, de gebruiksgeschiedenis zegt meer over het paardenlichaam dan de jaren. Laat je daarom altijd goed informeren voordat je tot koop overgaat en bespaar niet op de keuring. Meten is weten, zo ben je goed voorbereid op wat komen gaat.

Oud paard (bij)voeren

Wanneer een paard ouder wordt, veranderen er geleidelijk dingen in het lichaam. Zo ook in het verteringsstelsel, wat minder efficiënt wordt, maar ook minder voedingsstoffen uit het voedsel kan halen.

Hierdoor zien we de lichaamsconditie van het oudere paard veranderen. Vaak treedt er in zekere mate gewichtsverlies op, krijgt het paard een doffere vacht, minder energie en komt slechter door de rui heen. Hierdoor gaat de eiwitbehoefte van het paard omhoog.

Om je paard gezond te houden, zul je dus zijn dieet mee moeten laten veranderen met zijn lichaam. Oudere paarden hebben baat bij kwalitatief hoogwaardig, maar makkelijk verteerbaar voedsel.

Wanneer je paard (teveel) afvalt, kun je hem gaan voeren met seniorenbrok of -muesli. Heeft je paard moeite met ruwvoer? Geef hier dan hooibrok of geweekte pulp zoals tarwezemelen bij.

Eventueel kan je het voer laten weken in water, zodat het makkelijker naar binnen slobbert. Zoals het woord al zegt, kun je van de seniorenbrok ook een lekkere slobber maken! Zo krijgt je paard toch genoeg voedingstoffen binnen.

Geef naast hooibrok altijd toegang tot gewoon ruwvoer, hiervan knabbelen is gezond voor de maag.

Ook het voermanagement zal aangepast moeten worden. Het verzwakte verteringsstelsel heeft baat bij meer, maar kleinere maaltijden op een dag. Houd per maaltijd een maximum van 1 kilogram aan.

Oud paard rijden

Beweging is belangrijk voor ieder gezond lichaam, ook wanneer je paard wat ouder wordt. Eigenlijk kunnen we zeggen: vooral wanneer je paard ouder wordt!

Rust roest, dit geldt ook voor paarden. Ze kunnen wellicht minder intensief aan de slag, maar lange perioden van stilstaan zijn over het algemeen niet gunstig voor het lichaam.

Door te bewegen blijft de bloedsomloop op gang, wat de spieren en gewrichten gezond en soepel houdt. Wel heeft je paard langer de tijd nodig om soepel te worden en te herstellen na een training. Houd hier rekening mee in je programma, en zorg altijd voor voldoende warming up en cooling down.

Hierdoor moet ook de training rustig aangepakt worden. Wil je toch een tandje hoger? Breid je programma dan heel rustig uit.

Gezondheid van het oude paard

Lichamelijk

Een ouder paard kan last krijgen van zijn ogen, gebit en gewrichten. Hiernaast wordt ook zijn immuunsysteem minder sterk, wat voor verminderde weerstand zorgt. Vaccineer en ontworm je paard daarom correct en voer geregeld mest- of bloedonderzoek uit.

Omdat het gestel ouder wordt, sluipen er foutjes in de lichaamsprocessen van het paard. Een proces loopt te snel, te langzaam of gaat fout. Hierdoor kan het paard last van zijn organen krijgen of ziektes oplopen zoals kanker en de Ziekte van Cushing (tegenwoordig PPID, Pituitary Pars Intermedia Dysfunction genoemd).

Geestelijk

Het lichaam van je paard gaat niet meer zo hard, maar ook zijn geest krijgt hier last van. Geef je viervoeter wat meer tijd in de training en bied hem rust en regelmaat gedurende de dag. Zo weet je paard waar hij aan toe is.

Het fabeltje gaat, dat je een oud(er) paard niets meer leren kan. Niets is minder waar! Maar ze hebben er vaak wel ietsje langer de tijd voor nodig.

Iets leren hangt sterk samen met de motivatie van je paard. Voor welke beloning doet hij graag zijn best? Een lekkere appel, een heerlijke kriebelbeurt of misschien simpelweg terug naar de wei mogen?