Home   /   Blog   /   Paardenvoeding

Paard appelazijn geven – waarom, hoeveelheid en werking

Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024

Je paard appelazijn geven klinkt misschien wat raar.

Maar de meeste paardeneigenaren zijn wel bekend met deze tip uit grootmoeders tijd.

Wanneer zou je azijn door het voer kunnen doen?

En welke hoeveelheid is veilig voor je paard?

In dit artikel geeft Paarden Pro je alle informatie over je paard appelazijn geven.

Waarom je paard appelazijn geven?

Je paard appelazijn geven klinkt misschien als een vreemde, allang verjaarde tip. Maar in werkelijkheid doet dit advies uit grootmoeders tijd nog volop mee. Zowel bij mensen, als bij paarden!

Elke liefhebber weet dat paarden gevoelige dieren zijn, vooral in hun stofwisseling (metabolisme). Naast kreupelheid, zijn namelijk verterings- en koliek gerelateerde klachten de grootste boosdoeners als bedreiging van de algehele gezondheid.

Onder andere bij deze problematiek komen de voordelen van appelazijn om de hoek kijken. Je paard azijn geven zou een positieve bijdrage leveren aan klachten zoals:

  • Bot- en gewrichtsontkalking
  • Gewrichtsontstekingen door botwoekering of kalkvorming
  • Insectenbeten (bij pijn en jeuk)
  • Koliekgevoeligheid
  • Stofwisselingsproblemen
  • Verteringsproblemen
  • Zomereczeem

Hiernaast is azijn antibacterieel en schimmelwerend, zou het helpen om goed door verharingsperioden te komen en laat het de vacht glanzen wanneer het aan waswater wordt toegevoegd. Ook zou het beschermen tegen insectenbeten, door de bloedzuiverende werking.

Ondertussen begint azijn als een wondermiddel te klinken. Maar wat zit hier eigenlijk in, dat de gezondheid van je paard zo bevordert?

Ingrediënten van appelazijn voor je paard

Wanneer we de ingrediënten van azijn bespreken, stappen we even af van de algemene term. Want het type azijn wat bij paarden gebruikt wordt, is doorgaans niet de neutrale azijn die je gebruikt in de keuken.

Wanneer men een paard azijn geeft, spreken we vaak over appelazijn. Dit bestaat uit het zure sap vanuit gegiste appelcider of appelpuree. Het heeft een enigszins troebele, amber-achtige kleur.

In appelazijn zit calcium, chloor, fosfor, ijzer, kalium, magnesium, natrium en zwavel. Maar wat dragen deze elementen bij aan de gezondheid van je paard?

Werking van appelazijn voor je paard

Op welke manier dragen de ingrediënten van appelazijn bij aan een gezond en fit paard?

Calcium, fosfor en magnesium

De botten van een paard zijn grotendeels opgemaakt uit deze drie mineralen. Daarom is het erg belangrijk dat deze elementen in de juiste verhoudingen tot elkaar aanwezig zijn. Is er teveel van het een, of tekort van het ander dan wordt dit gecompenseerd vanuit het bot zelf.

Dit kan leiden tot degeneratie (afbraak) van het bot. Calcium is een groot bestanddeel hiervan en zorgt voor een correcte werking van de spieren en celmembranen (celwand).

Fosfor speelt een belangrijke rol in energieproductie voor de lichaamscellen en de aanmaak van DNA. Magnesium is onmisbaar voor de energievoorziening van de spieren.

Chloor

Chloor werkt samen met natrium om de vochtbalans en informatievoorziening vanuit de zenuwcellen correct te laten verlopen. Ook is chloor onmisbaar bij de productie van maagzuur, en dus voor een goede vertering.

IJzer

IJzer is onmisbaar voor de opname en het transport van zuurstof in het bloed.

Kalium

Kalium zorgt er, samen met natrium, voor dat de druk binnen en buiten een lichaamscel correct blijft.

Natrium

Natrium reguleert samen met kalium het vochtgehalte binnen en buiten de cel. Het is onmisbaar voor goede functionering van zenuwcellen en zorgt voor succesvol transport van glucose (suikers) en aminozuren (bouwstenen van het lichaam).

Zwavel

Zwavel is belangrijk voor de hoeven, huid, spieren en gewrichten. Hiernaast vermindert het symptomen van allergieën vanuit het lichaam.

Hoeveel appelazijn is goed voor mijn paard?

Je paard appelazijn geven kan dus bijdragen aan allerlei belangrijke lichaamsprocessen. Dit betekent echter niet, dat jouw paard gelijk op een appelazijn dieet moet.

Volgens de meeste verpakkingen van appelazijn, is het toedienen van zo’n 30 à 5o ml in het drinkwater of over het voer aanbevolen. Toch moet je oppassen met het dagelijks toevoegen van supplementen of extra’s.

Af en toe een beetje appelazijn kan ondersteunen tegen allerlei gezondheidskwalen. Maar elke dag preventief appelazijn voeren kent ook zijn weerslag.

Een dieetaanpassing moet altijd goed in de gaten gehouden worden, wellicht brengt het zuur van appelazijn je paard uit balans.

Spreek altijd eerst het dieet en de gezondheid van je paard door met een dierenarts of professional, voordat je aanpassingen gaat aanbrengen.

Geef hiernaast de effecten van appelazijn een tijdje de kans om zich te openbaren. Een toevoeging heeft tijd nodig om in te werken op het lichaam, vaak ziet men na zo’n 4 à 6 weken de verbeteringen optreden.