Home   /   Blog   /   Paardengedrag en training

Een paard inrijden: hoe maak je een paard zadelmak?

Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024

Een paard inrijden is een hele klus.

Niet alleen gaat er veel tijd en energie in zitten, het is ook nog eens een zeer specifieke procedure.

En geen paard is hetzelfde!

Hoe maak je een paard zadelmak? Op welke leeftijd kun je hiermee beginnen?

En wat als je het liever door iemand anders laat doen?

In dit artikel beantwoordt Paarden Pro al je vragen over het inrijden van een paard.

Een paard zadelmak maken

Een paard inrijden en zadelmak maken is een spannende periode voor zowel dier als eigenaar. Het inrijden is een proces waarbij het paard veel nieuwe, belangrijke dingen leert. Idealiter is dit een goed begeleide periode met louter positieve ervaringen.

In de praktijk echter, is dit vaak een uitdaging. Over de meest perfecte methode van inrijden zijn we het onderling (nog) niet eens. Hiernaast is geen paard hetzelfde.

Daarom is het belangrijk, dat de leidende persoon in dit proces over een goede dosis ervaring, creativiteit, duidelijkheid en rust beschikt. Deze vier pilaren dragen het succes van de training.

Tijdens het zadelmak maken worden idealiter zo min mogelijk fouten gemaakt door de begeleiders van het paard. Toch betekent dit niet dat fouten per definitie onuitwisbaar zijn.

Maar doet het paard negatieve ervaringen op tijdens zijn inrijdperiode? Dan kan men veel (extra) tijd en professionele begeleiding nodig hebben om dit te herstellen.

Daarom kiezen sommige mensen ervoor om het inrijden uit te besteden aan een professional. Maar wat kost zoiets eigenlijk?

Lees ook: Paardrijden

Kosten van een paard inrijden

Hoeveel het kost om een paard zadelmak te maken hangt af van je benodigdheden. Heb je een professional nodig om het paard in te rijden? Of één om je intensief te begeleiden door het proces?

En beschik je over de juiste ruimte om de procedure veilig te kunnen uitvoeren? Een ronde longeerbak of omheinde bak is namelijk onmisbaar om het paard veilig te begeleiden. Moet je hiervoor reizen of moet je dit in de buurt huren?

Het paard stallen en laten trainen bij een professional kost gemiddeld zo’n 500 euro per maand. Bespreek altijd de door hen gevolgde stappen in de training, ga de locatie en mensen bekijken en spreek af hoe je bij het proces betrokken wordt.

Hiernaast heb je de standaard tuigage van het paard nodig. Een goed passend halster, dekje, licht zadel, hoofdstel, longeersingel en longeerlijn.

Tot slot heeft het paard veel liefde, kennis en geduld nodig. Wat bij dit proces natuurlijk onbetaalbaar is.

Lees ook: Een paard opzadelen

Hoe een paard inrijden

Een paard inrijden kent verschillende stadia.

Eerst moet men ervoor zorgen dat het paard goed te longeren is. Hierbij dient het dier de stemhulpen te begrijpen en op te volgen. Ook kan met de dubbele longe een begin gemaakt worden met sturen, halthouden en stukjes achteruit lopen.

Vervolgens moet het paard kennis maken met de tuigage. Vaak oefent men eerst een tijdje met het opleggen en afhalen van een dekje. Zodra dit gewoon wordt voor het paard, kan men het zadel proberen op te leggen.

Eerst wordt het lichte zadel zonder beugels opgelegd en weer afgehaald. Wanneer het zadel iets langer op de rug kan blijven liggen, moet te allen tijde voorkomen worden dat dit kan gaan schuiven. Een borsttuig biedt hierbij uitkomst.

Vaak geeft het rust wanneer het paard hiermee geïntroduceerd wordt in de longeerring, aan de longeerlijn. Hierdoor krijgen zowel paard als begeleider controleerde ruimte. Met een verminderd risico op ongelukken.

Vervolgens kan men rustig beginnen met druk op het zadel leggen. Doe dit eerst door één persoon kort en rustig op het zadel te laten hangen.

Zo kan het paard wennen aan het gewicht en kun je er makkelijk afglijden wanneer hij gaat lopen. Het paard moet namelijk tegelijkertijd leren hierbij stil te blijven staan.

Zorg ervoor dat alle stadia aan beide kanten van het paard geoefend worden.

Het doorgeven van informatie tussen de beide hersenhelften is bij het paard niet optimaal. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld aan hun rechterkant aan het zadel opleggen gewend zijn, maar aan de linkerkant erg schrikken.

Na het hangen kan men in het zadel gaan zitten. Zit hierbij recht en licht, ga niet zwaar op je achterste zitten. Ook hier moet het paard aan wennen.

Laat het dier altijd begeleiden door een ervaren persoon op de grond, zodat te allen tijde de controle teruggewonnen kan worden. Deze persoon helpt het paard ook zijn balans te vinden, wanneer de ruiter plaatsneemt op de rug.

Op welke leeftijd een paard zadelmak maken?

Over het algemeen staat bekend dat men de inrijdprocedure van het paard mag starten op 3-jarige leeftijd. Dit is echter afhankelijk van het individu.

De reden dat men namelijk 3 jaar aanhoudt als richtlijn, is de ontwikkeling van het lichaam. Bij een gemiddeld paard zijn rond die leeftijd de spieren, pezen en botten zodanig volwassen, dat het regelmatig dragen van een ruiter geen blessures of vergroeiingen zal opleveren.

Echter, dit stadium kan verschillen per individu. Vooral tussen de paardenrassen vindt variatie plaats. Zo is bekend dat IJslanders pas op 5-jarige leeftijd zadelmak gemaakt worden.

Hiernaast is het moeilijk om op het oog vast te stellen wanneer een paard er klaar voor is. Laat je daarom altijd adviseren door een dierenarts of professional zoals een osteopaat.

7 tips voor een paard inrijden

Een paard inrijden is dus niet niks! Zie je door de bomen het bos niet meer? Dan heeft Paarden Pro 7 onmisbare adviezen voor het zadelmak maken van een paard.

1. Werk regelmatig met je paard

Vanaf zeer jonge leeftijd geregeld activiteiten ondernemen met je paard maakt jullie onderlinge vertrouwensband onverwoestbaar. Leer hem rustig hoe het poetsen eraan toe gaat, een lichamelijke controle te ondergaan, het halster te dragen en om geleid te worden aan het halstertouw.

Zo creëer je een goede basis voor het inrijden.

2. Neem de tijd

Pas liever korte sessies een aantal keer (2 à 3) per week toe dan lange sessies die elke dag herhaald worden. Je paard heeft veel te leren, gun hem de tijd.

3. Leer het gedrag van je paard kennen

Wanneer je het dier goed kent, zul je gemakkelijker in kunnen spelen op gebeurtenissen tijdens de training.

4. Begin licht

Gebruik voor de eerste zadelgewenning een licht, boomloos zadel zonder beugels. Deze zijn gemakkelijk op en af te leggen en zitten niet zo strak als een gewoon dressuurzadel. Als tussenstap bij het oefenen van dekje naar zadel, kun je een bareback pad gebruiken.

5. Kies altijd voor ruimte

Zet het paard nooit vast of in een kleine ruimte wanneer jullie de gewenning aan iets nieuws oppakken. In de longeerring aan een lange lijn is het beste. Dit minimaliseert de kans op ongelukken en slechte ervaringen.

6. Wees vriendelijk, maar kritisch

Leert je paard het nu goed aan, dan hoeft hij geen ‘fout’ gedrag meer af te leren of hiervoor gestraft te worden. Wees duidelijk en consequent.

7. Wees realistisch

Ben je bang of weet je niet goed hoe je het aan moet pakken? Dan zit daar helemaal geen schande in. Laat jullie begeleiden door een professional of besteed het proces uit aan een ervaren ruiter.