Home   /   Blog   /   Paardengedrag en training

Paard schraapt met hoef van voorbenen over de grond

Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024

Wanneer een paard schraapt met de hoef van zijn voorbenen wordt dit vaak als vervelend of ongeduldig bestempeld.

Maar onderzoek wijst uit, dat dit ook een alarmerend signaal kan zijn voor de eigenaar.

Wat wil een schrapend paard eigenlijk vertellen?

En wat kun je als eigenaar met deze informatie?

Bij Paarden Pro lees je alles over het schrapen met de hoef.

Paard schraapt met hoef van voorbeen

Wanneer je paard schraapt met zijn voorbenen, wordt dit vaak bestempeld als vervelend of ongeduldig gedrag. Elke paardenliefhebber kent het wel. Je loopt even weg om het zadel te pakken, je paard staat even alleen in de trailer of de voerkar boldert door de stalgangen.

Vervolgens hoor je het geluid van schuivende, schrapende hoeven over de grond. Dit kan irriterend, maar onschuldig lijken. Niets is echter minder waar.

Wanneer een paard herhaaldelijk, regelmatig en soms zelfs ongeremd met zijn hoef over de grond maait kan dit voor aanzienlijk letsel zorgen. De hoef kan onnatuurlijk afslijten, waardoor het lichaam een verkeerde houding aanneemt. Hiernaast kan het been intern schade oplopen, met kreupelheid en alle gevolgen van dien.

Dit gedrag wordt vaak verbonden aan opwinding, stress, verveling, nervositeit of angst. Maar wat houdt het schrapen eigenlijk in?

Paard schraapt op stal

Dat een paard schraapt met zijn voorbenen hoeft niet altijd een alarmerend signaal te zijn. Zo zie je bijvoorbeeld een paard schrapen in de bak voor een lekkere rolpartij in het zand. Ook in het water maaien paarden vaak met hun voorbenen door de plas, alvorens een verkoelende duik te nemen.

Men zegt dat onze viervoeters dit doen om de ondergrond op harde stukken te testen, voordat ze erop neer ploffen.

Echter, het schrapen waar dit artikel zich op richt is van andere aard. Deze uiting wordt vaak volhardend en in opbouwende mate vertoont, op specifieke momenten.

Doorgaans schraapt het paard alleen op één of twee van deze momenten, terwijl er veel verschillende mogelijkheden zijn. We zien namelijk dat onze viervoeters onder andere schraapgedrag vertonen:

  • Bij alleen staan in de stal of trailer
  • Bij het opzadelen of aansingelen
  • Met stilstaan (wachten)
  • Tijdens een voermoment
  • Tijdens het poetsen
  • Voor het opstijgen

Het schrapen kan dus door verschillende factoren getriggerd worden. Wat kun je als eigenaar met deze informatie?

Paard schraapt als signaal

Een paard begint het schrapen met zijn voorbenen door de druk van een bepaalde factor. Deze hoeft niet altijd negatief te zijn, het paard kan bijvoorbeeld ook opwinding voelen voor een startende buitenrit met al zijn stalgenootjes.

Maar hiernaast blijkt uit recentelijk Amerikaans onderzoek, dat de onderzochte paarden vaker met hun hoeven schraapten na de training. Men concludeerde hieruit, dat het schrapen ook een signaal van pijn of ongemak aan kan geven.

Hiernaast wordt schrapen vaker genoemd als alarmerend signaal voor de eigenaar, als uiting van pijn tijdens bijvoorbeeld koliek aanvallen. Daarom is het belangrijk dat je het schraapgedrag goed observeert.

Wanneer manifesteerde het gedrag zich en op welke specifieke momenten wordt dit geuit? Probeer zelf de veroorzakende factor te achterhalen en stel jezelf de volgende vragen:

  • Is mijn paard lichamelijk gezond?
  • Is mijn paard onzeker of angstig, en wanneer?
  • Richt ik de training correct in?
  • Wordt mijn paard correct gevoerd?

Deze laatste vraag is speciaal van belang. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat paarden die schrapen maagzweren kunnen hebben. Wanneer het paard eet, wordt speeksel aangemaakt die het maagzuur tempert.

Maar als het paard te weinig ruwvoer krijgt of te lang zonder eten zit, tast het scherpe zuur de maagwand aan. Dit is erg pijnlijk, echter wil het paard graag eten om het branden te verminderen. Wanneer de maagzweer te groot wordt, vergaat de etenslust echter volledig door de pijn.

Paard schrapen afleren

Dat je paard schraapt met zijn voorbenen is dus onwenselijk. Je kunt je echter afvragen of het wijsheid is hem dit specifieke gedrag af te leren. Dit kan namelijk pas gestart worden, wanneer de oorzaak en het opvolgende probleem hiervan helemaal opgelost zijn.

Bij een paard dat schraapt is het zaak hem zo snel mogelijk van zijn directe klachten af te helpen. Met nervositeit zal er meer aandacht besteed moeten worden aan de socialisatie (wennen aan verschillende situaties) en het desensitiseren (verminderde reactie op prikkels) van het paard.

Ook bij angst zal er gericht getraind moeten worden, bij voorkeur met begeleiding van een professional. Hiernaast dienen stressbronnen verwijderd te worden of opgenomen zijn in de training.

Laat het paard geregeld nakijken door een dierenarts. Wellicht zijn er problemen in het lijf die de negatieve emoties veroorzaken.

Schraapt je paard van opwinding? Houd hem op het moment zelf bezig en neem het wachten op in de training.

Hierbij is het belangrijk dat de oefeningen rustig worden opgebouwd en het paard gelijk beloond wordt voor positief gedrag. Direct belonen en een aantal keer per week gericht oefenen kan een wereld van verschil opleveren.