Home   /   Blog   /   Verzorging van een paard

Met je paard naar de hoefsmid

Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024

Je paard naar de hoefsmid laten gaan is een zeer belangrijk deel van de verzorging. In onze moderne paardenhouderij slijten de hoeven niet af zoals ze dat in het wild doen. Om blessures en verwondingen te voorkomen, zal de hoefsmid dus de voeten bij moeten houden.

Maar wat doet een hoefsmid nu precies?

Kun je niet af en toe zelf de voeten bijvijlen?

En hoeveel kost een bezoek je gemiddeld?

In dit artikel geven we je alle informatie over de hoefsmid.

Waarom met je paard naar de hoefsmid?

Met je paard naar de hoefsmid is een onmisbaar deel voor het onderhoud van je paard. De smid kijkt de voeten na, de beenstand en zorgt ervoor dat je paard (weer) op een correcte manier kan lopen en staan.

Dit is van belang voor het hele lichaam. Wanneer de voeten niet goed staan of de beenstand verkeerd is, raakt het hele lichaam uit balans. Sommige delen worden teveel ontzien, waardoor andere delen overbelast raken.

Dit kan voor slijtage en blessures zorgen.

Daarom is een goede hoefsmid van levensbelang. Vraag eens om je heen bij andere paardeneigenaren of stalhouders. Of misschien heeft de pensionstal waar jullie staan wel een vaste hoefsmid?

Let hierbij altijd goed op: hoefsmid is geen beschermd beroep. Dit betekent dat iedereen zich zo mag noemen.

Zoek dus altijd informatie op over de smid in kwestie en kijk op de lijst van Nederlandse erkende hoefsmeden, bij de Vereniging van Hoefsmeden.

Hoe vaak moet mijn paard naar de smid?

Over het algemeen groeien de hoeven van het paard vrij snel. In het wild geeft dit niet. Het wilde paard legt namelijk grazend vele kilometers af, over de steppe en rotsachtige bodem.

Daardoor slijten de hoeven voldoende af.

Maar in onze moderne wijze van paardenhouderij, is dit niet meer het geval. Paarden staan relatief veel stil en als ze lopen, is dit op zachte zand- of grasbodems.

Wanneer de hoef te lang groeit, zet dit druk op het been waardoor de houding van je paard verandert. Door deze druk kan de hoef zelfs gaan splijten en afbreken.

En loop je veel op harde ondergrond, zoals fietspaden of op straat? Dan kan er ineens een hele brok van de hoef af zijn!

Daarom moet je met je paard naar de hoefsmid. Hoeven zijn een lastig onderwerp, geen paard is gelijk. Daarom is het ten zeerste af te raden om zelf aan de hoeven te gaan schaven.

De stand van de hoef beïnvloedt namelijk het hele lichaam van je paard. Staan de voeten niet goed, dan staat je paard ook niet goed.

Hiernaast zijn de buitenste hoeven gemaakt van een harde hoornlaag, maar binnenin zit kwetsbaar weefsel. Wanneer de hoornlaag niet meer intact is, brengt dit risico’s met zich mee.

Over het algemeen raden wij aan om je paard elke 6 tot 8 weken te laten controleren en behandelen door een hoefsmid. Dit is echter afhankelijk van de gezondheid en de hoefkwaliteit van je paard.

Zijn de hoeven snel te lang of brokkelen ze? Heeft je paard een afwijkende beenstand? Of heeft hij een gezondheidsprobleem, zoals hoefbevangenheid of een hoefzweer (gehad)?

Dan kan het behandelplan afwijken.

Dit zal de hoefsmid dan ook met je bespreken. Maak afspraken over een behandelwijze, waarin je ook specifieke afspraken maakt over welke aandachtspunten jij als eigenaar in de gaten moet houden.

Heeft je paard ijzers, dan moet de smid soms wat vaker komen. Maar waarom heeft je paard hoefijzers nodig?

Wel of geen hoefijzers voor mijn paard?

Naast bekappen, kan de hoefsmid ook je paard beslaan. Bekappen is het knippen en bijvijlen van de hoeven, zodat het paard weer in een goede positie op zijn voeten wordt gezet.

Beslaan betekent dat je paard beslag, oftewel een type hoefijzer onder zijn voeten krijgt. De smid vormt het ijzer specifiek naar de vorm van de voet. Het ijzer wordt vastgezet door metalen nagels door de buitenste hoefrand te zetten.

Deze ijzeren onderlaag voorkomt dat de hoef te ver afslijt, waardoor het weefsel beschadigt raakt en het paard niet goed meer kan staan. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door over verharde wegen te rijden of wanneer een paard veel met zijn hoeven over de grond schraapt.

Hiernaast kan het ijzer ook een standcorrectie doorvoeren. Dit is bijvoorbeeld nodig bij paarden met hoefbevangenheid of een verkeerde beenstand.

Een paard mag pas op 3-jarige leeftijd ijzers krijgen. Voor die tijd is de hoef nog in de groei en mag de voet alleen bekapt worden.

Bekappen kan echter ook risico met zich meebrengen. Sommige paarden hebben niet zo’n stevige hoefwand, die snel slijt. Maar hierdoor zullen de nagels waarmee het ijzer vastzit ook risico geven.

Bespreek de verschillende opties over de hoefverzorging van je paard dus goed door met de hoefsmid.

Kosten van de hoefsmid

Met je paard naar de hoefsmid is noodzakelijk voor een goede gezondheid. Maar het kan flink wat kosten. Op welke prijzen kun je rekenen?

Allereerst kunnen de prijzen per hoefsmid verschillen. Laat je daarom vooraf goed informeren.

Hiernaast is de prijs afhankelijk van wat de hoefsmid aan je paard moet doen.

Heeft je paard beslag? Dan ben je zo €25 per voet kwijt. Maar hoeft hij alleen bekapt te worden, dan kun je voor €25 in ’t geheel klaar zijn.

Bij speciaal beslag, anders dan reguliere hoefijzers, kan meer gerekend worden. Hiernaast rekent een hoefsmid ook vaak reiskosten.

Doorgaans komt de smid namelijk naar jou en hoef jij niet te reizen met je paard.