West Nijl virus bij paarden
Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024Het West Nijl virus bij paarden is een aandoening die oprukt vanuit het zuiden. Gedragen door vogels en verspreid door muggen, wordt de kans op een uitbraak in Nederland steeds groter geacht.
Paarden, maar ook mensen kunnen hier ernstig ziek van worden.
Hoe herken je een besmetting van dit virus bij je paard?
Is de ziekte goed te behandelen?
En hoe voorkom je zo’n infectie bij je paard?
In dit artikel geven we jullie alle informatie over het West Nijl virus bij paarden.
Oorzaak van het West Nijl virus bij paarden
Het West Nijl virus bij paarden is een gevreesde aandoening. Het komt momenteel nog niet in Nederland voor, maar dierenartsen vermoeden dat dit binnen enkele jaren de kop op kan steken.
Van origine komt de Westnijlziekte uit Afrika. In de jaren ’60 van de vorige eeuw werden er dan ook besmettingen in Egypte waargenomen.
Momenteel komt de ziekte voor in Afrika, Amerika, Azië, Canada, Oost-Europa (Roemenië, Hongarije) en Rusland. Het laat zich ook in Zuid-Frankrijk, Noord-Italië en Oostenrijk zien, waardoor de kans op een Nederlandse besmetting inderdaad aannemelijk is.
Maar hoe komt je paard eigenlijk aan dit virus?
Het West Nijl virus wordt veroorzaakt door een virus uit de Flaviviridae genus -familie. Het is gevaarlijk voor mensen, paarden, vogels en kleine zoogdieren. De ziekte manifesteert zich in vogels, waarna deze geprikt worden door een mug die de ziekte verder verspreidt.
Vervolgens gaat het virus in de huid en lymfeklieren van het slachtoffer zitten, waar het zich vermenigvuldigt. De besmetting komt alleen vanaf vogels, bloed van een geïnfecteerd ander dier kan dus niet (secundair) een ander individu besmetten.
Een uitzondering hierop is een bloedtransfusie.
Wanneer een mug een geïnfecteerde vogel bijt kan hij het virus doorgeven aan andere vogels. En muggen kunnen ook mensen en paarden met het virus besmetten.
Hoe herken je deze nare aandoening bij je paard?
Symptomen van het West Nijl virus
Het West Nijl virus is zo gevaarlijk, omdat het centrale zenuwstelsel van je paard aangetast kan worden. Na besmetting heeft de ziekte ongeveer 2 dagen tot 2 weken nodig, voordat je de eerste symptomen waar kan nemen.
Maar één op de tien paarden die dit virus oplopen, zal hiervan klachten ondervinden. Heeft je paard echter een klinisch ziektebeeld, dan heeft hij 40 tot 70 % kans op volledig herstel.
Ondanks de heftigheid van de ziekte, zijn de startsymptomen niet heel duidelijk. In het begin zul je de volgende signalen aan je paard kunnen zien:
- Lichte koliek (soms)
- Lusteloosheid
- Milde koorts
- Moeite met slikken
- Sloomheid
- Verminderde eetlust
Ook kunnen er neurologische klachten optreden, ten gevolge van een hersenvliesontsteking (meningo-encefalitis). Denk hierbij aan:
- Ataxie
- Blindheid (zeldzaam)
- Ernstige zwakte in de achterhand
- Kreupelheid
- Moeite met opstaan
- Ongecontroleerde spiertrillingen (rond ogen en neus)
- Veranderingen in gedrag
- Verlamming
West Nijl virus behandelen
De heftigheid van de symptomen en de kans op herstel, heeft met drie factoren te maken:
- Het type (stam) West Nijl virus wat je paard heeft opgelopen
- De weerstand van je paard
- Mate van besmetting
Zelfs met de juiste behandeling kan het maanden duren voordat je paard er weer enigszins bovenop is gekomen. Ook kunnen er chronische klachten achterblijven, zoals ataxie.
Om de juiste diagnose te stellen, doet de dierenarts een bloedonderzoek. Hierbij kijken ze naar de aanwezigheid van specifieke antilichamen tegen het virus. Ook kan een monster van hersenvloeistof bij je paard genomen worden.
Hierbij kan de infectie van het centraal zenuwstelsel aangetoond worden.
Helaas bestaat er geen wondermiddel die dit virus de kop indrukt. Het paard zal geheel zelf moeten herstellen, waarbij er verschillende middelen zijn om hem te ondersteunen.
Denk hierbij aan een vochtinfuus tegen uitdroging en ontstekingsremmende medicatie.
Hiernaast zullen er maatregelen genomen moeten worden voor de veiligheid van het paard. Door de neurologische klachten kan het dier ernstig gewond raken, door vallen en stoten.
Voorkomen van het West Nijl virus bij paarden
De kans op besmetting is hoger in het muggenseizoen, wat in Nederland van juli tot oktober plaatsvindt. Een vliegendeken en anti-insecten spray kan muggenbeten voorkomen. Hiernaast dient weidegang bij zonsopgang en zonsondergang beperkt te worden, i.v.m. het verhoogde aantal muggen op deze tijdstippen.
Ook stilstaand water is een bron van grote muggenpopulaties. Zorg voor stromend water of automatische waterbakken.
Dit geeft echter geen volledige dekking.
Gelukkig bestaat er ook een vaccinatie tegen het virus. Dit zal na de basisvaccinatie eenmaal herhaald moeten worden, binnen 4 tot 6 weken na de eerste prik. Vervolgens is een jaarlijkse herhaling voldoende.
Men adviseert de vaccinatie met name voor paarden die veel in het buitenland komen of contact hebben met paarden uit het buitenland.
Door Renske Kwant – Instructeur Paard & Gedrag
Renske Kwant, oprichter van Paardentaxi Kwant, heeft meer dan tien jaar ervaring in professioneel en veilig paardentransport. Als gediplomeerd Instructeur Paard & Gedrag combineert ze expertise met haar liefde voor paarden, altijd met focus op hun welzijn en comfort.