Staart van een paard invlechten
Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024De staart van een paard invlechten is een secuur werkje. Het geeft een verzorgd uiterlijk op een wedstrijd, wat jullie extra punten op kan leveren. Of je kunt het doen, omdat je het gewoon mooi vindt staan!
Maar welke manieren zijn er eigenlijk om een staart in te vlechten?
Hoe doe je dit veilig?
En hoe zorg je ervoor dat de staartharen hiervoor geschikt zijn?
Lees hier alles over de staart van je paard invlechten.
De staart van je paard vlechtklaar maken
De staart invlechten van je paard kan een tijdrovend werkje zijn. Een vlugge, eenvoudige vlecht is zo gelegd natuurlijk. Maar een mooie, verzorgde staart voor bijvoorbeeld een wedstrijd of show vergt oefening én goede voorbereiding.
Aan welke punten moet je denken, voor dat je de vlecht begint te leggen?
1. Schone staart
Het klinkt misschien als een open deur intrappen. Maar met een vieze, onverzorgde staart kan een nette vlecht maken vrijwel onmogelijk zijn.
En onze viervoeters kunnen er wat van! Mest, takjes, stro en andere viezigheid blijven geregeld tussen de lange haren zitten. En wat dacht je van de sobere rassen, met hun dikke, stugge haren?
Hierbij kan de staart één verzameling van ineen gerolde strengen zijn.
Daarom is het altijd belangrijk om de staart goed door te borstelen en vrij te maken van nattigheid en vuil. Dit voorkomt klitten, onvlechtbare plukken en het extra afbreken van haar.
2. Wassen
Is de staart erg vies? Was hem dan van tevoren met groene zeep of speciale paardenshampoo. Spoel dit altijd goed uit, om huidirritatie te voorkomen.
Gebruik om deze reden ook nooit mensen shampoo, zeker niet op plekken waar de zeep de huid kan bereiken. Dit kan de pH-waarde op de huid verstoren. Hierdoor krijgt het paard jeuk en rode, geïrriteerde plekken.
Lees ook: Je paard wassen
3. Toiletteren
Hiernaast moeten we ervoor zorgen dat de ingevlochten staart er als een mooi geheel uit ziet. Maar bij onze paarden zitten geregeld korte, afgebroken haren aan de boven- en zijkant van de staartwortel.
Dit kan voorkomen door schuurgedrag bij jeuk. Maar ook bijvoorbeeld door de continue druk en schuring van een deken.
Om deze reden kan je de staart toiletteren, voordat je begint met vlechten. Toiletteren staat voor “netjes maken” en betekent dat je de weerbarstige, uitstekende haren kunt wegscheren of -knippen.
Ga hierbij nooit zomaar met een scheerapparaat achter je paard staan!
Lees ook: Manen van je paard invlechten
Veilig de staart invlechten
Je eigen veiligheid gaat altijd voor. Maar hoe pak je dit tijdens het invlechten en de voorbereiding hiervan eigenlijk aan? Want als je met de staart bezig bent, sta je toch altijd achter het paard?
Vertrouwen het belangrijkste punt, wanneer je achteraan je paard gaat werken. En wel om twee redenen.
Ten eerste, is het belangrijk dat je paard jou vertrouwt. Wanneer je recht achter je viervoeter staat, kan hij je namelijk niet zien. Zijn blikveld is erg wijd, maar heeft een blinde vlek recht voor en recht achter zich.
Daarom kan het paard sneller schrikken, en dan sta je vlakbij zijn trappende hoeven!
Ook dient je paard vertrouwd te zijn met de middelen die je gebruikt. Denk hierbij niet alleen aan water, zeep, borstels en elastiekjes, maar ook het geluid van het scheerapparaat of de schaar.
Ten tweede is voor de verzorger vertrouwen heel belangrijk. En niet op de manier dat je zou denken.
Wat we hiermee bedoelen, is dat vertrouwen in dit geval een slechte raadgever kan zijn.
Je staat voor langere tijd recht achter je paard, ingespannen te frunniken met spulletjes en haren. Hierdoor let je niet altijd goed op.
Schrikt je paard van jou, of iets in de omgeving wat jij niet hebt zien aankomen? Dan sta je precies op de verkeerde plek.
Daarom is het belangrijk om eerst te oefenen met je paard. Blijft hij rustig, dan kun je wat langere sessies maken.
Houd hiernaast altijd iets tussen jou en het paard in. Denk hierbij aan een boxdeur: je kunt de staart hier gemakkelijk over heen hangen!
Wat heb je nodig om de staart te vlechten?
Bij het staart invlechten is het handig wanneer je gelijk alles bij de hand hebt. Weglopen bij een vastgebonden paard is nooit fijn, een ongeluk zit in een klein hoekje.
Leg daarom het volgende klaar:
- Borstel
- Kam
- Krukje
- Elastiekjes
- Eventuele versiersels
Op zich spreken deze spullen voor zich.
Toch denken de meeste mensen dat een krukje niet nodig is. Je kunt er toch prima bij? Bedenk echter dat je met het maken van een secure vlecht wel een tijdje bezig bent. En bij een paard met een schofthoogte van 1.60 werk je dan vaak boven je macht!
Zorg er dus bij het vlechten zoveel mogelijk voor, dat je beneden schouderhoogte werkt. Een kruk of stevige poetskist kan hierbij helpen. Zo voorkom je lamme armen, onnodige pauzes en een afgeraffeld resultaat.
Waarom staat anti klittenspray eigenlijk niet in dit lijstje? Je wilt toch een gladde, uitgekamde staart?
Een staart zonder klitten heeft inderdaad sterk de voorkeur. Maar hoe gladder de haren, hoe makkelijker de vlecht weer uitzakt. Gebruik daarom alleen water om de staart wat steviger of beter vlechtbaar te maken, maar nooit anti klitten spray.
Welke vlechten zijn er voor de paardenstaart?
De meest bekende versies van een staart invlechten worden hier besproken. We beginnen met de meest simpele versie: de platte vlecht.
Simpele vlecht in de staart
De platte vlecht is de meest eenvoudige manier om een staart in te vlechten. Verdeel hierbij de staart in drie gelijke plukken. De linker is pluk 1, de middelste is pluk 2 en de rechter is pluk 3.
Om te beginnen, sla je pluk 1 over pluk 2 heen. De volgorde is nu: pluk 2, pluk 1 en pluk 3.
Vervolgens pak je pluk 3, de je over de middelste pluk (1) heen legt.
Zo werk je verder. Pak steeds afwisselend de linker, of recht pluk en sla deze over de middelste pluk heen. Werk zo de hele staart door naar beneden.
Invlecht of Franse vlecht in de paardenstaart
Een invlecht is iets lastiger, deze wordt ook wel Franse vlecht genoemd. Maak wederom 3 gelijke plukken. Houd om te starten pluk 1 en 3 in je handen, laat pluk 2 los hangen.
Leg vervolgens pluk 1 over pluk 2, en daarna pluk 3 over pluk 1 (nu de middelste pluk). Eigenlijk start je dus als bij een simpele vlecht.
Maar nu pak je elke keer wanneer je van de zijkant over de middelste pluk heen gaat kruisen, wat loshangend haar vanaf de zijkant van de staart erbij!
Vaak doe je dit trucje tot je (maximaal) halverwege de staart bent. Ben je hier aangekomen, vlecht dan verder als een simpele vlecht, zonder dat nog je plukken van de zijkant toevoegt.
Hierdoor heb je bovenin een netjes ingevlochten deel. Onderaan heb je een mooie, loshangende staart met één simpele vlecht er overheen hangen.
Borstel de losse haren nog eens netjes door voor een tip top resultaat.
Invlechten met figuren
Bij de staart invlechten is het ook ontzettend leuk om er verschillende figuren in te verwerken. Denk hierbij aan een hartje. Of misschien een vlecht die als een spiraal om de staart heen naar beneden loopt.
Echte aanraders, vooral als je extra punten voor het uiterlijk van je paard wilt krijgen. Of gewoon de blits wilt maken!
Helaas zijn deze vlechten wat ingewikkeld in tekst uit te leggen. Daarom raden we aan hier filmpjes over op Internet te zoeken en deze goed te bekijken.
Vaak zijn deze vlechten wat moeilijker om te maken. Maar oefening baart kunst!
Vergeet niet dat je niet per se met een paardenstaart hoeft te oefenen. Je kunt ook een verzameling touwtjes aan de handgreep van de kast hangen en hiermee oefenen.
Succes!
Door Renske Kwant – Instructeur Paard & Gedrag
Renske Kwant, oprichter van Paardentaxi Kwant, heeft meer dan tien jaar ervaring in professioneel en veilig paardentransport. Als gediplomeerd Instructeur Paard & Gedrag combineert ze expertise met haar liefde voor paarden, altijd met focus op hun welzijn en comfort.