Home   /   Blog

Lijnzaadolie voor paarden: waarom, hoeveelheid en werking

Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024

Lijnzaadolie aan je paard geven is een bekende toevoeging aan het dieet. Maar paarden eten toch planten, grassen en kruiden? Waarom zou je hem dan olie geven?

Lijnzaad staat al lang bekend om zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen. Zowel bij de mens, als bij het paard.

Maar kun je lijnzaad altijd veilig geven?

En hoeveel mag je paard eigenlijk hebben?

In dit artikel onthullen we alle mysteries rond dit bekende voedingssupplement.

Waarom je paard lijnzaadolie geven?

Lijnzaadolie wordt tegenwoordig vaak toegevoegd aan het dieet. Dit kan door een scheutje door het voer te mengen, het te geven op een broodje of via een specifieke, voorgemengde voermix.

De zaden waar de olie van gemaakt wordt zijn afkomstig van de vlasplant. Deze worden geplet, waardoor de olie vrijkomt.

Oliën zijn interessante stoffen voor het dieet van het paard.

In de scheikunde wordt dit namelijk gezien als een vet met een middellange ‘keten’. De meeste vetten hebben een lange keten, waardoor de vertering en verwerking tijd in beslag neemt. Hiernaast worden ze vaak opgeslagen in de lichaamscellen en doen er relatief lang over om energie voor het lichaam aan te leveren.

Maar olie werkt anders. Deze wordt gelijk vanuit het maag-darmstelsel doorgezet naar de lever, van waaruit het direct ingezet kan worden als extra energie.

Naast een snelle energielevering, heeft lijnzaadolie aan je paard voeren nog meer voordelen. Hoe werkt dit goedje?

Werking van lijnzaadolie

De belangrijkste ingrediënten van lijnzaadolie zijn de onverzadigde vetzuren omega 3 en omega 6.

Omega 3 vetzuren

Lijnzaad bestaat voor ongeveer de helft uit omega 3 vetzuren. Deze hebben ontstekingsremmend effect en ondersteunen in een gezonde groei en ontwikkeling van het lichaam.

Dit zie je vaak bij het paard terug in een gezonde, volle en glanzende vacht. Ook bevordert het een gezonde huid en vermindert de kans op huidirritatie en eczeem. Hiernaast kunnen ontstekingsaandoeningen zoals artritis erdoor verminderen.

Een deel van deze vetzuren bestaat uit alfa-linoleenzuur (ALA), wat plantaardig is en het lichaam niet zelf kan produceren. Daarom is het een belangrijk deel van een volledig dieet.

Verder bestaan omega 3 vetzuren nog uit eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Samen zorgen deze drie zuren voor een verhoogde weerstand (stimulering van het immuunsysteem) en een bevordering van gezonde slijmvliezen.

Ook in het maag-darmstelsel!

Omega 6 vetzuren

Hiernaast bevat lijnzaadolie omega 6 vetzuren. Een groot deel van deze vetzuren kan niet door het lichaam aangemaakt worden en vormt dus een belangrijke behoefte in het dieet.

Deze stoffen zijn belangrijk voor een goede lichaamsontwikkeling en behouden gezonde aderen en het hart.

Omega 6 vetzuren worden aangestuurd door de omega 3 vetzuren in het lichaam. Een te weinig aan omega 3 kan ontstekingsprocessen via het omega 6 proces veroorzaken. Daarom is het belangrijk, om bij een eenzijdig dieet of beperkte weidegang de omega 3 vetzuren aan te vullen met lijnzaadolie.

Is lijnzaadolie ongezond voor mijn paard?

Lijnzaadolie aan je paard geven roept misschien vragen op. Lijnzaad kan toch ook gevaarlijk zijn?

Dat klopt, alleen heeft dit te maken met de zaden en niet met de olie.

In de zaden van lijnzaad zitten namelijk cyanogene glycosiden, een blauwzuurmolecuul. Wanneer deze een organische reactie vormen met de aanwezige enzymen, splitst het molecuul zich. Vervolgens wordt hier blauwzuurgas gevormd.

Dit is een gevaarlijke stof, die de afgifte van zuurstof aan de cellen van het weefsel reduceert. Daarom wordt lijnzaad vaak als olie gegeven, zodat deze reactie niet plaatsvindt en het paard geen risico loopt.

Voer je toch zaadjes? Laat ze dan minimaal een uur in heet water koken. Voeg hierbij vier keer zoveel water toe als lijnzaad. Helaas haalt het kookproces ook veel van de goede eigenschappen van lijnzaad weg.

Hiernaast kan lijnzaadolie een laxerend effect hebben op de stoelgang van je paard. Dit komt door de slijmpolysacchariden (koolhydraten) die het middel bevat. Deze stoffen binden zich aan grote hoeveelheden water, wat de samenstelling van de darminhoud doet zwellen en de darmperistaltiek aanwakkert.

Geef je echter normale, kleine hoeveelheden olie dan is deze bijwerking amper aan de orde.

Maar wat zijn normale hoeveelheden eigenlijk?

Hoeveel lijnzaadolie voer ik mijn paard?

Lijnzaadolie aan je paard geven dient altijd doordacht te gebeuren. Heeft je paard dit extra supplement wel nodig? En hoe zit het basisdieet verder in elkaar?

Zijn er misschien andere delen van het management rond je paard die aangepakt kunnen worden, zodat zijn klachten verdwijnen of voorkomen worden?

Over het algemeen raadt men aan om geen lijnzaadjes, maar juist de olie aan het paard te geven. Hiervan is 100 ml per dag het maximum, echter kleine hoeveelheden (zoals een eetlepel) zijn al genoeg.

Hoe meer je geeft, hoe groter de kans dat je paard diarree krijgt door het hoge gehalte aan slijmstoffen. Éénmaal een scheutje of eetlepel door het dagelijkse voer is dus meestal voldoende.

Ook kun je de suppletie periodiek gebruiken, als extra’tje. Een aantal weken lang, of gewoon drie keer in de week. Probeer het eens uit en observeer je paard goed.

Overleg bij twijfel altijd met een dierenarts of voedingsdeskundige.