Home   /   Blog   /   Paardengedrag en training

Met je paard op wedstrijd

Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024

Met je paard op wedstrijd is leuk, maar ook spannend! Je proef of parcours moet goed gaan, waarvoor jullie een goede concentratie en ontspanning nodig hebben.

Wanneer mag je eigenlijk aan een wedstrijd meedoen?

Aan welke regels moet je je houden?

En hoe zetten jullie een zo goed mogelijk resultaat neer?

Lees hier alles over wedstrijden in de paardensport.

Een wedstrijd rijden met je paard

Wanneer je met je paard op wedstrijd gaat, zul je verschillende belangrijke punten tegenkomen. Voor veel van deze punten worden jullie ook werkelijk beoordeeld, door een jury. Daarom is het belangrijk dat je goed voorbereid bent.

Om met een wedstrijd mee te doen, moet je aan enkele regels voldoen.

1. Paspoort

Je paard moet over een legitiem, officieel paardenpaspoort beschikken. Dit document bevat de naam, leeftijd, kleur, herkenningstekens, het ras, chipnummer en geslacht van je paard. Ook wordt hier soms de afstamming in opgenomen.

Sinds 1 juli 2009 moet dit paspoort verplicht een medisch inlegvel bevatten.

Hierop kan aangegeven worden of het paard voor de menselijke consumptie geschikt is in het geval van slacht. De beslissing hierover ligt natuurlijk geheel bij de eigenaar. Zonder dit vel mag je wel starten op wedstrijd, maar ben je in overtreding.

In het paspoort worden ook de vaccinaties opgenomen. Wil je starten, dan moet de basisenting en jaarlijkse entingen op orde zijn.

2. Discipline reglement

De regels voor tijdens de wedstrijd kunnen sterk verschillen. Daarom is het belangrijk om vóór je inschrijving te controleren of je hieraan kunt voldoen. Denk hierbij aan regels over het gebruik van:

  • Harnachement
  • Hulpmiddelen, zoals zweep en sporen
  • Kleding
  • Dekens (regen- , vliegen- of uitrijdekens)

Oké, wat papier- en leeswerk is dus een vereiste voor een correcte start op wedstrijd. Maar hoe zit het met je paard zelf?

Het paard op wedstrijd meenemen

Zonder je paard geen wedstrijd, daarom kleven aan zijn fysieke deelname ook regels. Dit kan per klassement verschillen. Officieel gezien mag een paard niet op basis-wedstrijden starten, wanneer hij jonger is dan 3 jaar.

Hiernaast moet je paard gezond zijn om mee te mogen doen aan een wedstrijd. Bij bijvoorbeeld kreupelheid kun je tijdens de proef gediskwalificeerd worden.

Vraag ook altijd goed na welk medicijngebruik is toegestaan.

Bij sommige wedstrijden worden bloed- of urinemonsters afgenomen. Test je paard positief voor bepaalde medicatie? Dan kun je diskwalificatie en een tuchtrechtelijke procedure krijgen.

Wil je met een pony die jonger dan 8 jaar oud is wedstrijden gaan rijden? Dan moet deze eerst officieel opgemeten worden, zodat jullie in het juiste klassement ingedeeld kunnen worden.

Je paard wedstrijd klaar maken

Voordat je met een paard op wedstrijd kan, moet er een hoop geregeld worden. Niet alleen op papier, maar ook in de praktijk!

Allereerst is daar de training.

Wanneer je op een (oefen)wedstrijd gaat starten, moet je er zeker van zijn dat dit veilig is voor jou, je paard en alle omstanders. Zorg er dus voor dat je het paard goed onder controle hebt. Besteed hiernaast veel aandacht aan het wennen op onbekende terreinen en factoren zoals verkeer, andere paarden en harde geluiden.

Het zal je vast opgevallen zijn, dat we de optie ‘oefenwedstrijd’ hierboven noemden. Je gaat dan echt met je paard op wedstrijd, maar puur om te oefenen.

Ook jullie uiterlijk verdient voorbereiding. Vaak zorgt een lekkere wasbeurt voor een verzorgde, schone vacht wat beloond wordt door de jury. Hiernaast dient je harnachement schoon en heel te zijn en je paard netjes getoiletteerd.

Toiletteren is het verzorgd maken van je paard, door hem bij te knippen of te scheren. Denk hierbij aan de benen, oren en vacht.

Maar ook het uitborstelen, knippen of invlechten van de manen en staart kan bij de wedstrijdvoorbereiding horen. Per discipline is het verschillend wat de jury graag ziet. Zoek dit van tevoren dus even op.

En wat dacht je van kleding, bandages en dekjes? Veel disciplines hebben kledingvoorschriften voor de ruiter. Zorg er altijd voor dat alles schoon en heel is.

Wedstrijdstress bij je paard

De papieren zijn op orde, jij en je paard zien er tip top uit. Hup, paard in de trailer en op naar de wedstrijd.

Maar dan… zenuwen!

Gaan we het wel goed doen? Wat als ik een deel van de proef vergeet? Of als mijn paard schrikt en er vandoor gaat?

Om rust te vinden rond deze vragen, is eigenlijk maar één ding belangrijk: training. Voldoende training geeft voorspelbaarheid, controle en zelfverzekerdheid.

Voor je op wedstrijd gaat, kun je het beste veel aandacht besteden aan de volgende punten:

  1. Gezondheidscheck van je paard
  2. Trainen met het juiste wedstrijd harnachement en toegestane hulpmiddelen
  3. Ontspanning en concentratie tijdens het rijden
  4. De specifieke proef
  5. Loslaten van onvoorziene omstandigheden

Wanneer je weet dat je met een gezond paard op wedstrijd gaat, zal dat heel wat zorgen wegnemen. Hiernaast is het fijn als je helemaal ingesteld bent op het wedstrijdrijden, door te trainen met hetgeen wat tijdens de proef is toegestaan.

Hiernaast moet de training thuis én op wedstrijd (denk aan losrijden) zo ingedeeld zijn dat jullie de zenuwen de baas kunnen. Blijf altijd goed naar je dier luisteren en houd je bezig met je eigen training.

Houd rekening met andere ruiters en mensen aan de zijlijn, maar laat je hierdoor niet afleiden.

Neem dan ook bij voorkeur een vertrouwd iemand mee om te helpen bij het trailerladen, verzorgen van je paard en voor emotionele steun. Je zult zien, hoeveel dat kan schelen!

De proef zelf moet je ook eigen worden. Weet je de proef van tevoren niet? Maak dan een plan over hoe je je ter plekke het beste voorbereid, wanneer je de informatie krijgt die jullie nodig hebben.

Vervelende dingen kunnen altijd gebeuren. Je maakt een foutje, je paard schrikt en is zijn concentratie kwijt of er gaat iets fout in de organisatie of omstanders.

Richt je hierbij altijd op jou en je paard, en laat de vervelende gebeurtenis los.

Ja, het is balen! Maar jij moet te allen tijde je dier onder controle houden en jullie goed door de wedstrijd heen loodsen.

Niet alleen om iedereens veiligheid te garanderen. Een mislukte proef kan namelijk nog steeds een goede wedstrijdervaring zijn voor je paard. Mits jij het geheel tot een positief einde brengt.

Dit zit ‘m niet in jullie uiteindelijke score, maar het gevoel van jou en je paard. Jullie zijn toch meer waard dan een paar jurypuntjes?

Ga ervoor!