Springzadels: welke soorten zijn er?
Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024Springzadels zijn speciaal gemaakt voor de ruiter die verder wil in de springsport. Hierbij is het belangrijk dat de ruiter stevig zit en tegelijkertijd het paard ruimte geeft voor de sprong.
Maar er zijn ontzettend veel zadels om uit te kiezen.
Wanneer heb je nu echt een springzadel nodig?
Waar moet je bij de aanschaf op letten?
En hoe vind je een weg in het woud van alle zadelmerken?
Lees hier alles over het springzadel.
Lees ook: Boomloze zadels
Lees ook: Westernzadel
Waarom een springzadel?
Springzadels zijn specifiek ontworpen voor de paard – ruitercombinatie die verder wil met springen. Dit betekent dat jullie meerdere keren per week in de training met springen bezig zijn. Mogelijk werken jullie naar wedstrijden en hogere niveaus toe.
Voor degenen die af en toe een sprongetje wagen – in de bak of buiten- is een veelzijdigheidszadel voldoende. Een springzadel is echt gericht op de springtraining en dus minder geschikt voor lange buitenritten en dressuur.
Springen met een echt dressuurzadel, kan ook vrij oncomfortabel zijn. De ruiter zal toch in een wat langere, diepere houding gezet worden in een zadel dat toegespitst is op dressuur.
Maar wat doet een echt springzadel dan met je zit?
Rijden met een springzadel
Springzadels zijn gericht op een vrije houding vanuit het paard om te springen. De ruiter wordt hierbij iets naar voren geplaatst en moet gemakkelijk uit het zadel kunnen komen. Niet alleen voor de sprong zelf, maar ook voor de verlichte zit in de aanloop hier naartoe.
Bij een springzadel is de zitting dus vrij ondiep. Het oogt vlak, mede doordat de kussens aan de onderkant van het zadel weinig gevuld zijn.
De zweetbladen zijn rond en iets naar voren gericht. Dit in tegenstelling tot de lange, vrij rechte zweetbladen op een dressuurzadel. Deze promoten juist een diepe, lange zit.
De beugels gaan bij het springen namelijk korter, zodat de ruiter meer steun krijgt in de verlichte zit. Zo komt de rug van het paard vrij en hangt het gewicht van de ruiter boven de schoft en voorbenen. Op deze manier tilt het paard de combinatie gemakkelijker over de hindernis.
Ook zijn om deze reden de beugels en bijbehorende riemen vrij ver naar voren geplaatst.
Om echter te voorkomen dat de ruiter naar voren glijdt, zijn de kniewrongen verhoogd aanwezig voor steun. Deze zijn niet zo hoog als bij een dressuurzadel, waarbij de ruiter onvermurwbaar in een correcte houding wordt gegoten.
Maar deze verhoging heeft steun bij de verlichte zit en de naar voren gerichte knieën van de ruiter.
Als jullie veel springtraining doen, kan een springzadel jullie dus echt verder helpen op niveau. Maar waar moet je op letten tijdens de aanschaf hiervan?
Springzadels kopen
Lees ook: Paardenzadel kopen
Een zadel uitkiezen is een secuur werkje, zo ook bij springzadels.
De pasvorm voor je paard is ontzettend belangrijk om de sprong goed te kunnen nemen en blessures te voorkomen. De schouder moet voldoende vrij zijn, maar het zadel mag hierdoor niet te ver naar achteren komen te liggen.
Hiermee loop je het risico dat de kussens op de achterste rugwervels belanden, wat tot blessures leidt.
Hiernaast moet, zoals bij elk zadel, de boom afgestemd zijn op de paardenrug. Laat dit altijd beoordelen door een zadelmaker.
Voor de ruiter is het belangrijk dat de zitting niet de groot of te klein is. Dit luistert iets minder nauw dan bij de diepe zit van een dressuurzadel. Maar de plek waarop je door de zitting neergezet wordt, moet boven of zeer vlakbij de 13e rugwervel zitten.
Hiernaast is het materiaal belangrijk. Wil je een lichtgewicht van kunststof of een leren zadel? Leer is wat onderhoudsgevoelig, maar het staat wel bekend om zijn duurzaamheid.
Het uitkiezen is dus al lastig genoeg. Daarom adviseren wij iedereen om het zadel ten minste twee weken of zes trainingssessies uit te proberen, voordat je er een mening over vormt.
Mogelijk moet jij nog wennen aan de zit die het zadel je geeft. En geeft het je paard nu wel of niet genoeg ruimte? Om deze vragen te beantwoorden, is het altijd fijn om iemand met een geoefend oog mee te laten kijken vanaf de grond.
Merken van springzadels
Merken van harnachement producenten heb je voor elke letter in het alfabet. Maar hoe weet je nu, welk merk jullie nodig hebben voor een goed springzadel?
Dit is per persoon natuurlijk verschillend. De ene ruiter zweert bij een specifiek merk zadels, de ander bij een specifiek type.
Het gaat er echter om, dat het een zadel is waar zowel paard als ruiter zich goed bij voelt. Het moet de ruiter op een natuurlijke manier in de juiste houding zetten en ondersteunen. En voor het paard is het belangrijk dat het zadel de druk goed verdeelt, goed aansluit en geen knelling veroorzaakt.
Hiernaast wil je natuurlijk waar voor je geld. Het zadel moet – met een juiste behandeling en passend onderhoud – lang meegaan en niet vervormen of verzakken bij gebruik.
Moet je dan altijd voor de grote merken gaan?
Helaas kunnen we niet zeggen dat merknaam en bijkomende prijzen altijd garant staan voor kwaliteit en duurzaamheid. Maar er zijn natuurlijk wel een aantal regels, waar je van uit mag gaan.
Een merk dat zich louter met harnachement bezig houdt levert bijvoorbeeld meer professionaliteit en kunde, dus meer kwaliteit dan een allround merk. Hiernaast moet bij een wat duurder zadel extra service, in de vorm van garantie en aanpassingsmogelijkheden van het zadel komen.
Wil je echter zeker weten of je zadel goed past? Laat dan je paard en zadel beoordelen door een professionele zadelmaker. Zij verkopen zelf ook vaak specifieke zadels. Het is dus ook een mogelijkheid hier je springzadel aan te schaffen.
Ja, dat zal wel een flinke duit kosten. Maar met het aanpassen van een goedkoper zadel ben je wellicht duurder uit, zeker als op termijn blijkt de kwaliteit te wensen overlaat.
Succes!
Lees meer: Welk zadel past bij mijn paard?
Door Renske Kwant – Instructeur Paard & Gedrag
Renske Kwant, oprichter van Paardentaxi Kwant, heeft meer dan tien jaar ervaring in professioneel en veilig paardentransport. Als gediplomeerd Instructeur Paard & Gedrag combineert ze expertise met haar liefde voor paarden, altijd met focus op hun welzijn en comfort.