Home   /   Blog   /   Paardengedrag en training

Paard niet voorwaarts tijdens het rijden

Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024

Wanneer je paard niet voorwaarts is tijdens het rijden kan je tegen problemen oplopen in de training.

Zonder impuls is correct nageeflijk rijden bijna onmogelijk, waardoor het paard zijn rug niet goed gebruikt.

Waardoor verliest een paard zijn tempo?

En hoe pak je dit op in de training?

Paarden Pro vertelt je alles over het voorwaarts houden van je paard.

Paard niet voorwaarts te krijgen

Tijdens het inrijden krijgen veel paarden geleerd, dat druk vanuit de ruiterbenen beweging of een tempoverhoging vraagt. Wanneer dit correct aangeleerd is, ontwikkelt het paard mettertijd een constant, actief tempo zonder dat hier herhaaldelijk door de beenhulpen om gevraagd wordt.

In de praktijk zien we echter geregeld dat paarden niet voorwaarts zijn tijdens het rijden. Dit betekent, dat het paard te weinig impuls toont in het beengebruik en niet zelfstandig op een correct tempo kan blijven lopen. Staakgedrag verschilt hiervan, bij dit fenomeen weigert het paard geheel om verder te lopen.

Dus, je paard loopt een tandje te langzaam. Wat is hier mis mee? Wij marcheren toch ook niet als een atleet door de supermarkt?

Het klinkt onschuldig, zo’n tandje minder. Maar wanneer een paard regelmatig getraind wordt, met of zonder ruiter, loopt men tegen essentiële problematiek aan in het paardenlichaam.

Paard voorwaarts neerwaarts rijden

Wanneer je paard niet voorwaarts is, mist hij een onafhankelijk, actief tempo. Dit tempo is echter essentieel om de ruiter en het eigen lichaam goed te kunnen dragen. Bij een correcte impuls vanuit de achterhand, treden de achterbenen onder het lichaam waardoor het paard zijn rug als dragende factor gaat gebruiken.

Hierbij ondersteunen de buikspieren de rug en bestaat er ontspanning in de nek en kaak. Deze ontspanning kan niet plaatsvinden wanneer de achterhand niet onder treed en de voorhand dragend blijkt. Hierbij kan de rug weggedrukt worden of al het gewicht op de schouders terecht komen, wat tot blessures leidt.

Het lichaam zichzelf correct laten dragen met behulp van een goede impuls vanuit de achterhand, wordt ook wel “voorwaarts neerwaarts” rijden genoemd. De achterhand treedt onder het lichaam, waardoor de rug en nek kunnen ontspannen en in een lichte boog neerwaarts lopen.

Hiernaast is tempo een voorwaarde om verbinding te houden in het paardenlichaam. Dit betekent dat je paard zich niet teveel uitstrekt, maar ook niet opkropt. Verbinding zit hier precies tussenin, waarbij je de spieren beheerst kan laten bewegen en het paard atletischer kan maken.

Want dat is natuurlijk het doel van de training met je paard. Wanneer het lichaam atletischer, dus sterker en soepeler wordt, kan het meer aan en is het minder vatbaar voor blessures. Maar alleen wanneer dit correct aangepakt wordt!

Paard niet voorwaarts zonder zweep

Veel ruiters krijgen te maken met een gebrek aan impuls. Voordat men naar de hulpmiddelen grijpt, dienen twee belangrijke vragen gesteld te worden:

1. Is mijn paard gezond?

2. Zijn mijn hulpen en de training correct?

Er zijn namelijk vele redenen waarom een paard zijn impuls kan verliezen. Sommige dieren hebben het gewoonweg niet correct aangeleerd, echter gezondheidsproblemen of tekortkomingen in de training kunnen hier ook aan ten grondslag liggen.

Gezondheid

Voordat dit probleem in de training opgepakt wordt, dient de algehele gezondheid van het paard gecontroleerd te worden. Van het gebit tot een maagzweer, van een voedingstekort tot een blessure: alles kan effect hebben op het tempo van je paard. Raadpleeg hierbij altijd een dierenarts of professional, zoals een osteopaat of hoefsmid.

Training

Hiernaast kan het zijn, dat tijdens de training het impuls (al dan niet ongemerkt) tegengewerkt wordt. Wellicht wordt het paard teveel terug gehouden in de voorhand door de teugelhulpen? Of is het been niet mooi stil, waardoor een hulp zijn betekenis verliest?

Ook het trainingsplan kan de verantwoordelijke zijn. Misschien zijn de stappen in het leerproces te groot, of heeft je paard nog niet voldoende conditie om aan de oefening te kunnen voldoen?

Hulpmiddelen

Sommige dieren worden standaard met hulpmiddelen zoals zweep of sporen gereden. Deze middelen moeten extra duidelijkheid in de hulpen verschaffen en nooit gebruikt worden om te straffen.

Maar als het paard het wel doet met zweep, waarom dan niet zonder?

Vaak zit het onderliggende probleem in de sensitiviteit voor de gegeven hulpen. Het paard wordt hier verminderd gevoelig voor, waardoor de opvolgende reactie kleiner wordt of uitblijft. In essentie, is het voor de ruiter dus belangrijk je eigen hulpen kritisch te bekijken.

Tips om je paard voorwaarts te krijgen

Bovenstaande is makkelijk gezegd, maar hoe krijg je een paard dan meer voorwaarts? Paarden Pro geeft je 5 adviezen om meer impuls te creëren bij je paard.

1. Rijd overgangen. Dit maakt je paard oplettender voor je hulp en creëert meer voorwaartse energie.

2. Wees consequent. Wees er zeker van dat je altijd hetzelfde vraagt via dezelfde hulp, en reactie verwacht binnen dezelfde tijdspanne.

3. Ontspan, maar focus. Dit geldt voor zowel de ruiter als paard. Richt je op ontspanning in het lichaam, maar focus in de geest.

4. Niet meedrijven. Probeer niet elke stap uit je paard te persen, maar juist vederlicht en vriendelijk te zijn. Hierdoor stelt je paard zich voor jou open, wees echter altijd duidelijk over welke reactie je verwacht bij je hulp.

5. Belonen is onmisbaar. Reageert je paard maar een beetje zoals je gehoopt had? Beloon! Laat de druk gelijk los wanneer je paard voorwaarts gaat. Aanvullend kan fysiek belonen of via de stem ook waardevol zijn.