Paard scheren: de beste tips
Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024Je paard scheren kan een handige uitkomst zijn, wanneer de dikke wintervacht onhandig wordt bij de training.
Maar krijgt je paard het dan niet koud?
En hoe pak je het scheren eigenlijk aan?
In dit artikel vertellen we jullie alles over het scheren van je paard.
Waarom zou ik mijn paard scheren?
Wanneer het aantal lichturen per dag begint af te nemen, ontwikkelt je paard een wintervacht. Deze winterjas bestaat uit een dikke, wollige ondervacht en lange, waterafstotende dekharen. Dat heeft de natuur slim bedacht, zou je denken!
Helaas houdt de natuur geen rekening met wat paardeneigenaren zoal met hun paard uitspoken. Daarom kan deze dikke vacht onhandig zijn bij de training. Je paard gaat snel zweten en droogt door de vele lagen dicht haar maar langzaam op.
De natte vacht maakt je paard gevoelig voor kou en wind, waardoor gezondheidsproblemen op de loer liggen. Je paard scheren kan in deze situatie uitkomst bieden. Maar niet ieder paard kan zomaar geschoren worden.
Een paard dat veel buiten staat, wordt ook langer blootgesteld aan de elementen dan bij complete binnenstalling. Dit betekent, dat het paard zijn winterjas nodig heeft om warm te blijven.
Hiernaast is de wens om te scheren niet altijd gevolg van een dikke wintervacht. Ook huidproblemen zijn makkelijker te behandelen wanneer je paard een minder afdekkende vacht bezit. Hiernaast vindt de sportwereld een geschoren paard er netter uitzien en de verzorging neemt minder tijd in beslag.
Je kunt je dus voorstellen, dat je een buitenpaard tóch wilt scheren. Om te voorkomen dat hij het koud krijgt, zijn er verschillende opties. Je hoeft namelijk niet alle haren weg te halen!
Welke keuzes zijn er omtrent het scheren van je paard?
Welke manieren zijn er om mijn paard te scheren?
Er zijn tegenwoordig 10 verschillende scheermodellen in gebruik.
1. Borst streep
Hierbij wordt alleen de voorkant van de hals en borst geschoren.
2. Borst en buik streep
Hierbij worden de voorkant van de hals, borst en onderzijde van de buik (tot de flank) geschoren. Het paard behoudt hier het overgrote deel van de vacht, behalve op de plekken waar hij het meeste zweet bij inspanning.
3. Borst en buik streep inclusief kaaklijn
Hierbij scheert men identiek aan model 2, echter scheert men ook vanaf de hals omhoog kaal. Hierbij ga je onder de kaak langs en over de wang heen. Dit zijn belangrijke warmteplekken.
4. Streepmodel – hoge en lage variant
Bij het streepmodel kun je kiezen tussen een hoge en lage variant. De hoge neemt de kaak en wang mee, zoals model 3 hierboven. Hierna scheer je van de nek af aan naar beneden, de benen blijven ongeschoren. Naast de borst- en buik streep neem je ook de schouder en heup mee.
Bij de lage variant scheer je vanaf halverwege de voorzijde van de hals naar beneden. De streep via de borst, schouder, buik en heup is minder hoog opgeschoren dan bij de hoge variant.
5. Iers model
Het Ierse model scheer je in een driehoek. Je trekt een lijn van onder de oren naar de achterkant van de buik, terug naar de borst en over de hals omhoog naar de oren. Alles binnen deze driehoek scheer je.
6. Dekenmodel
Hierbij scheer je hetzelfde model als bij de hoge variant van het streepmodel (model 4), echter neem je de hele hals mee. Zo blijft er een ongeschoren “dek” over, vanaf de schoft naar de achterhand. De benen blijven ongeschoren, het hoofd kan eventueel wel bijgewerkt worden.
7. Jachtmodel
Hierbij wordt het hele paard geschoren, m.u.v. de benen, de bovenzijde van de hals en een stuk rug, om drukking van het zadel te voorkomen.
8. Full body – hoge zadelvariant
Hierbij wordt het hele paard geschoren, inclusief de benen maar exclusief een deel van de rug. Dit is precies de locatie waar het zadel komt te liggen. Dit kan een hoge variant zijn, waarbij maar een kleine, ongeschoren zadelplek overblijft.
9. Full body – lage zadelvariant
Hierbij scheer je precies zoals in model 8, maar “loopt” het ongeschoren zadelstuk op de rug wat lager uit. Het ongeschoren stuk loopt tot ongeveer halverwege de ribbenkast, in algemene zadelvorm.
10. Full body
Hierbij is het hele paard geschoren.
Wat is belangrijk bij het scheren van mijn paard?
Hierboven heb je gelezen dat er dus heel wat mogelijk is, omtrent je paard scheren. Maar het scheren zelf is zo eenvoudig niet. Welke punten zijn belangrijk bij het scheren van je paard?
1. Veiligheid
Scheren kan door het vreemde geluid en de trillingen van het apparaat heel spannend zijn voor je paard. Het is daarom uitermate belangrijk dat het scheren op een juiste manier aangeleerd wordt. Geef je paard voldoende oefening en tijd om aan het scheerapparaat te wennen.
Vooral het hoofd is een spannende zone. Voldoende gewenning en een rustige, beheerste aanpak voorkomt traumatische ervaringen en ongelukken- zowel voor jou als voor je paard.
2. Goede spullen
Zorg ervoor dat je scheeruitrusting opgewassen is tegen deze klus. Paardenhaar kan stug zijn, hier heb je een scherp, goed geolied apparaat voor nodig. Ook dient het scheerapparaat voldoende vermogen te hebben. Kies altijd voor een draadloze versie, om ongelukken te voorkomen.
Een kleiner, fijn scheerapparaatje kan uitkomst bieden bij het scheren van het hoofd, de kootholtes en bij de billen.
3. Professionaliteit
Mooi je paard scheren is heel wat lastiger dan je zou denken. Je ziet al snel strepen en vaak staat je paard niet helemaal stil. Heb je een belangrijke wedstrijd? Vraag eens om je heen of er mensen met scheerervaring zijn.
Eventueel kun je zelf een cursus volgen, oefening baart kunst!
Hoe scheer ik mijn paard?
Voordat je begint met je paard scheren, is een goede poetsbeurt onmisbaar. Vuil maakt de messen bot en kan ervoor zorgen dat het scheerapparaat vast komt te zitten. Eventuele vieze, plakkerige plekken kun je schoonspoelen. Denk erom: je paard moet goed droog zijn voordat het scheren kan beginnen.
Markeer op je paard de lijn(en) waarbinnen je wilt scheren met krijt. Hierdoor kun je goed het model volgen, ook wanneer je paard beweegt. Begin altijd op een plek die minder gevoelig is voor het paard, zoals de zijkant van de nek.
Zorg er altijd voor dat je paard voldoende kan ontspannen. Opgebouwde spanning en schrik kan tot nare situaties leiden.
Scheer altijd met de messen tegen de haren in voor het beste resultaat. Maak lange, smalle stroken van beneden naar boven en laat deze overlappen, zo voorkom je lelijke strepen. Kom je een kruintje tegen? Scheer deze dan vanuit verschillende richtingen weg.
Houd de huid waarover je scheert strak, zodat je het paard niet port of bezeert met de messen. Bind manen op en houd de staart goed opzij, om te voorkomen dat je deze per ongeluk mee scheert.
Voldoende warmte
Zorg er altijd voor dat een geschoren paard het warm genoeg heeft. Dekens beschermen je dier tegen kou, wind of vocht. Hiernaast heeft je paard extra energie nodig om zich warm te houden, dus bied altijd voldoende ruwvoer aan.
Door Renske Kwant – Instructeur Paard & Gedrag
Renske Kwant, oprichter van Paardentaxi Kwant, heeft meer dan tien jaar ervaring in professioneel en veilig paardentransport. Als gediplomeerd Instructeur Paard & Gedrag combineert ze expertise met haar liefde voor paarden, altijd met focus op hun welzijn en comfort.