Home   /   Blog   /   Gezondheid van het paard

Mijn paard struikelt

Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024

Je paard struikelt, dat was vast even schrikken! Toch is dit een heel normale gedraging. Maar struikelt je paard een paar keer achter elkaar? Of begint hij het regelmatig te doen?

Dan kan er iets aan de hand zijn.

Hoe kan het komen dat je paard struikelt?

Kun je iets doen om dit te voorkomen?

En wanneer bel je de dierenarts of hoefsmid?

In dit artikel vertellen we je alles over struikelen.

Paard struikelt veel of herhaaldelijk

Je paard struikelt en je maakt je even zorgen. Gaat alles wel goed met je viervoeter?

Gelukkig is struikelen bij paarden net zo gewoon als bij mensen. Je kijkt even niet uit, de grond loopt anders dan je dacht of je benen werken even niet mee.

Pfoe, daar lag je bijna!

Dit kan een paard ook overkomen. Of dit nu in de stal is, de weide of tijdens de training.

Toch is struikelen niet altijd onschuldig. Soms is het een aanwijzing van een dieper liggend probleem. In dit geval is het belangrijk dat je het paard na laat kijken door een dierenarts of hoefsmid.

Zeker wanneer het struikelen vaker voorkomt.

Maar hoe herken je het geval van een onderliggend probleem eigenlijk?

Lees ook: Veilig van je paard vallen

Paard struikelt en valt

Wanneer je paard struikelt, kan dit gewoon een éénmalig ongelukje zijn. Hij is wat afgeleid of tilt zijn voeten niet goed op. Maar gebeurt dit regelmatig, een paar keer achter elkaar of leidt dit tot een val?

Dan kan er meer aan de hand zijn.

1. Oververmoeidheid

Het kan zijn dat je paard te vermoeid is om goed te werken. Vraag jezelf af: krijgt hij wel het goede, en voldoende voer? Is de training te zwaar? Of betreft het een jong paard dat meer tijd nodig heeft om te groeien?

Dit kost namelijk veel energie.

Ieder paard heeft voldoende rust nodig, maar vooral in speciale situaties zoals dracht, groei en de seniorenjaren. Ook tijdens een nieuw leerproces heeft je paard, mentaal en fysiek, rust nodig om bij te komen.

2. Blessure

Bij herhaaldelijk struikelen kan ook een blessure het onderliggende probleem zijn. Vooral als dit gepaard gaat met kreupelheid.

Dit kan door veel verschillende factoren veroorzaakt worden. Van een zere spier door een misstap, tot gewrichtsslijtage (artrose), – ontstekingen (artrisitis) of een breuk (fractuur).

3. Slechte hoefconditie

Zijn de hoeven van je paard te lang, te kort of doen ze misschien zeer? Ook dan kan je paard anders gaan lopen en zijn evenwicht verliezen.

4. Neurologische problematiek

Sommige gezondheidsproblemen uitten zich in een coördinatiestoornis of verlies van het evenwicht. Vaak zit het probleem hiervan in de neurologie, oftewel het zenuwstelsel.

5. De ruiter

Jazeker, ook wij kunnen de aanleiding van de struikelpartij zijn. Zit je rustig, rechtop en zijn je hulpen duidelijk? Of heb je misschien de teugels te lang, zit je te ver voorover of heb je slechte balans?

Dit zijn allemaal onderdelen die je paard ook uit evenwicht kunnen brengen.

6. Zadelproblemen

Maar het probleem hoeft niet altijd in de benen te zitten. Bij bijvoorbeeld een slecht passend zadel kan je paard op een manier gaan lopen die het minst pijnlijk voor hem is.

Maar dat geeft niet veel balans!

Mijn paard struikelt tijdens het rijden

Wanneer je paard struikelt tijdens de training of het rijden, hoeft dit niet gelijk een medisch probleem aan te wijzen. Het kan namelijk ook betekenen dat je paard nog niet voldoende balans of bespiering heeft om te doen wat er van hem gevraagd wordt.

Balans of evenwicht zorgt ervoor dat het paard zichzelf aan beide kanten goed kan dragen en sturen. Mist hij deze, omdat hij nog jong is of omdat de training hier onvoldoende op gericht wordt? Dan kan hij ‘omvallen’ en daardoor misstappen zetten.

Voldoende bespiering zorgt ervoor dat het paard zichzelf en de ruiter op een juiste manier kan dragen. Ook zorgt het voor een correcte aansturing van het lichaam en het gecontroleerd uitvoeren van bewegingen.

Gerichte training kan een struikelend paard dus helpen. Denk hierbij aan voldoende draf- en stapwerk voor een gelijkmatige spieropbouw. Maar ook aan oefeningen zoals achterwaarts, heuvelop en balkjes lopen.

Ook zien we deze problemen ontstaan wanneer het paard niet ontspannen is. Is er onrust of zelfs angst, dan kan het paard simpelweg niet goed nadenken of te hard gaan lopen. Hierdoor wordt er weinig aandacht besteed aan de ondergrond en het goed neerzetten van de voeten.

Wegwezen!

Is je paard gewoon afgeleid en zet hij daarom zijn voeten niet goed neer? Probeer dan voldoende focus van hem te vragen, door veel af te wisselen tijdens de training.

Doe verschillende oefeningen, maak overgangen en vraag hierbij dat je paard voldoende alert reageert op je hulpen. Prijs hem altijd, wanneer hij het goed doet.

Extra motivatie zorgt voor extra concentratie!

Je paard helpen tijdens het struikelen

Om te voorkomen dat een struikelpartij uitmondt in een val, kun je als ruiter of trainer de volgende punten volgen.

1. Achterover leunen

Leun achterover wanneer je paard struikelt. Deze positie is vergelijkbaar met hoe je zit wanneer jullie van een (steile) helling naar beneden gaan.

Hang je voorover? Dan kan jouw gewicht ervoor zorgen dat het paard jullie niet meer kan opvangen.

2. Verminder tempo

Was jullie tempo wat haastig? Ga dan terug naar een nette arbeidsstap of -draf. Dit helpt jullie om de controle terug te krijgen.

Is je paard onrustig na de struikelpartij, door de schrik? Rijd dan rustig door en spreek hem even geruststellend toe. Het belangrijkste is, dat je even in een normaal tempo een simpele oefening rijdt om jullie hoofd van het schrikmoment weg te leiden.

3. Rijd voorwaarts

Let op, dit betekent niet dat jullie meer tempo moeten maken. Houd een nette arbeidsgang aan, maar vraag je paard om voorwaartse energie vanuit de achterhand. Hierdoor zal hij jullie gemakkelijker kunnen dragen en beter zijn voeten neer kunnen zetten.