Home   /   Blog   /   Verzorging van een paard

Wanneer en hoe mijn paard wassen?

Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024

Je paard wassen kan een hele onderneming zijn.

Gelukkig bereik je met een grondige poetsbeurt doorgaans een mooi, schoon resultaat.

Maar wat, als je viervoeter ècht een douche nodig heeft?

Hoe pak je het wassen van je paard aan?

En wat moet je in de gaten houden voor zijn gezondheid?

In dit artikel geven we antwoord op de grootste vragen rondom je paard wassen.

Wanneer paard wassen?

Je paard wassen doe je vooral voor jezelf: voor een wedstrijd, onderzoek of omdat die mestvlekken nu wel héél groot en donker geworden zijn. Vaak heeft het paard zelf maar weinig last van deze smerigheid. Sommige paarden vinden het juist fijn!

Een lekker modderlaagje beschermt je paard tegen vliegen en nare steekbeesten. Hiernaast blijkt het soms onmogelijk je eigen drol te ontwijken, vooral wanneer deze midden in de stal gedeponeerd is. En ken je het verhaal van de schimmel die zich camoufleert door in de viezigheid te rollen?

Welke reden onze paarden ook hebben om vies te zijn, vaak hebben ze er door hun vette, waterbestendige laagje weinig last van. Dat betekent echter niet, dat wij hier als eigenaar altijd van gecharmeerd zijn.

Wanneer was je dus je paard? Alleen wanneer dit echt en onvermijdelijk nodig is. Dit kan om medische redenen zijn, bijvoorbeeld bij een wond, infectie of eczeem. Maar ook wanneer je niet met een wandelende mestbaal op wedstrijd wenst te gaan.

Beperk dit echter altijd tot het minimum. Het natuurlijke vetlaagje moet zo weinig mogelijk weggespoeld worden. Het beschermt tegen de kou, regen en geeft een persoonlijke geur af. De geur van het paard is belangrijk in zijn hoog-sociale leven als kuddedier.

Maar waarmee was je eigenlijk je paard?

Paard wassen met shampoo?

Je paard wassen kan heel goed met water, maar vaak verstaan we hier ook zeep onder. Tegenwoordig komen er steeds betere producten op de markt, waarmee je het paard schoon kunt wassen zonder de huid kwetsbaar te maken.

Een goede zeep ontvet de huid niet (veel) en verwijdert vuil, zonder scherp te zijn. Hoe heftiger het schoonmaakmiddel, hoe groter de kans dat het vetlaagje geheel verdwijnt en de huid geïrriteerd kan raken.

Daarom is het van groot belang om een milde zeep te kiezen, de je ver uit de buurt van ogen en slijmvliezen houd. De zeep moet goed uit te spoelen zijn. Achtergebleven zeepresten kunnen de huid uitdrogen, irriteren of een broeiend laagje creëren.

Was je het paard vaak? Zorg er dan voor dat de shampoo het vetlaagje op de huid zoveel mogelijk intact laat. Heeft je paard een licht gekleurde vacht? Kies dan een shampoo die goed vuil op kan lossen.

Het allerbelangrijkste is, dat mensenshampoo nooit geschikt is om dieren mee te wassen. Wij hebben namelijk een heel andere zuurgraad op onze huid dan het paard. Heeft je paard een gevoelige huid, of verdrink je in alle soorten en merken shampoo? Je paard wassen met groene zeep kan ook helemaal geen kwaad. Dit is als blok, maar ook als vloeibare zeep te koop.

Hiernaast hoef je het paard niet altijd in zijn geheel te wassen. Soms is alleen de vieze plek schoonspoelen genoeg.

Paard wassen in de winter

In de winter of met koud weer is je paard wassen andere koek. Zeker wanneer een paard veel weidegang heeft, zonder deken staat of geschoren is, blijkt het beschermende huidlaagje onmisbaar.

Wil je toch je paard wassen in de winter? Was hem dan met lauwwarm water, trek de vacht droog met een zweetmes en laat de vacht onder een solarium drogen.

Heb je geen solarium, doe dan een zweetdeken op en stap hem op een tochtvrije plek droog. Het is belangrijk dat het paard in beweging blijft, zo voorkom je dat hij het koud krijgt. Een zweetdeken is in dit geval niet warm genoeg.

Na het droogtrekken kan er op een later moment toch veel water uit de vacht komen. Verwissel van zweetdeken wanneer deze nat aanvoelt en trek het paard tussendoor droog, vooral onder de buik.

Is je paard erg bezweet na het rijden in koud weer? Doe hem dan een zweetdeken op en stap hem droog. Dit kan met een wintervacht wel even duren. Toch is dit erg belangrijk, om te voorkomen dat het paard gaat zweten onder zijn staldeken en het koud krijgt.

Met warm weer kun je een bezweet paard het best even afspoelen met water. Opgedroogd zweet kan een afsluitend opgedroogd zoutlaagje vormen, waardoor de vacht gaat klitten en de huid gaat jeuken.

Met koud weer kun je de bezwete plekken afnemen met een spons en lauwwarm water.

Paard wassen met koud water

Je paard is ongeveer net zo’n grote fan van een koude douche als jij. Ze kunnen ertegen, maar fijn is het meestal niet. Daarom is het raadzaam je paard af te spoelen met lauw water.

In de zomer is dit belangrijk om twee redenen:

  1. Door de plotselinge kou treedt vasoconstrictie op, een vernauwing van de aderen. Hierdoor kan het paard zijn warmte minder goed kwijt en koelt langzamer af.
  2. Na een plens koud water, kan je paard het ineens koud krijgen. Dit is vergelijkbaar met wat je in de zomer voelt, wanneer je uit het koude zwembad komt: het is heel warm, maar toch heb je kippenvel. Het lichaam krijgt het koude signaal binnen, waardoor het warmte gaat produceren. Het brengt dus misschien kort en krachtig verkoeling, maar de warmteproductie zorgt alleen maar voor een temperatuurstijging.

Paard wassen voor of na het scheren?

Vaak hoor je de vraag of een paard voor of na het scheren gewassen moet worden. Voor omdat het vuil verwijdert, na omdat de afgeschoren haren kunnen kriebelen.

Word je paard na een stevige poetsbeurt niet schoon genoeg, dan is het misschien handig hem te wassen voor het scheren. Een uitgespoelde, droge vacht is makkelijker te verzorgen. Het spoelen voorkomt namelijk, dat het scheerapparaat vast komt te zitten of bot wordt door samengeklitte, vieze of natte plekken.

Na het scheren heb je vaak een hoop losse haren en huidschilfers op je paard liggen. Toch is het beter je paard na het scheren niet te wassen. De natuurlijke huidlaag is namelijk door het scheren nog belangrijker geworden voor bescherming.

Wil je toch van die haren en schilfers af? Wrijf je paard dan af met een zachte doek. Hier haken de losse haren aan vast, en zo strijk je de vacht weer glad.

Oogt je paard nog wat stoffig door de huidschilfertjes? Strijk dan met wat babydoekjes over zijn vacht en voilá, hij ziet er weer uit om door een ringetje te halen!