Verzorgpaard of verzorgpony vinden
Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024Naast een eigen paard, is een verzorgpaard de droom van ieder kind. Want met een verzorgpaard, hoef je nog geen grote beslissingen te nemen over de gezondheid en het onderhoud. En het scheelt in de kosten!
Maar ook volwassenen zoeken vaak een paard om bij te rijden. Dit is ideaal wanneer je niet elke dag de tijd hebt, maar toch meer wilt dan een manegeles.
Hoe vind je een verzorgpaard of verzorgpony eigenlijk?
En welke afspraken zijn hierbij belangrijk om te maken?
In dit artikel vertellen we je alles over het verzorgpaard.
Wat is een verzorgpaard?
Een verzorgpaard of bijrijdpaard is een paard dat niet van jou is, maar waarmee je wel mag rijden, trainen of poetsen.
Vaak zoekt de eigenaar iemand om hen te helpen met de onderhoud van het paard. Nog vaker zoekt een liefhebber zonder eigen paard, en zonder de (meestal financiële) middelen hiervoor, een paard waar ze iets meer mee kunnen ondernemen dan de gemiddelde manegeles.
Dit klinkt te mooi om waar te zijn.
Je hoeft het paard niet zelf aan te schaffen of de maandelijkse kosten aan gezondheidszorg en stalling op te hoesten. Hiernaast hoef je ook geen moeilijke beslissingen te nemen over het dier, zijn onderhoud en alles wat daarbij komt kijken.
Vaak zijn er inderdaad meer mensen die een verzorgpaard zoeken, dan paardeneigenaren die een bijrijder zoeken.
Maar toch wordt er niet zelden naar gevraagd!
Hoe vind je een verzorgpaard? En hoe zorg je ervoor, dat jij degene bent die uitgekozen wordt?
Hoe vind je een verzorgpaard?
Een verzorgpaard vinden is meestal niet gemakkelijk. De vraag naar verzorgpaarden is hoog, het aanbod veel lager.
Hoe vind je toch een paardeneigenaar, die bereid is om jou zijn paard te lenen?
1. Contact
Allereerst is daar het contact. Wanneer de paardeneigenaar niet weet dat jij een verzorgpaard zoekt, zal hij niet aan je denken. Maar wanneer jij niet weet dat de paardeneigenaar iemand zoekt, zul je hem ook niet gemakkelijk vinden!
Vraag rond aan vrienden en kennissen. Ook als ze zelf niets met de paardensector te maken hebben, kunnen ze wel via via iets gehoord hebben.
Hang briefjes op, bij pensionstallen en maneges in de omgeving. Zet hierin wie je bent, wat je zoekt en welke ervaring je met paarden hebt.
Maak met een schaar loshangende stukjes aan het papier, waarop je email adres staat. Zo kan iemand van stal gemakkelijk een stukje afscheuren, om je zo een mailtje te kunnen sturen. Wees altijd voorzichtig met het geven van je telefoonnummer of adres.
Ook kun je een advertentie op Internet zetten. Let op: er staan er ontzettend veel. Wees altijd voorzichtig met het delen van je contactgegevens en ga nooit alleen naar een eerste kennismaking.
Niet iedereen is wie hij zich voordoet.
2. Volhouden
Door de hoge vraag en het lage aanbod kan het echt wel een tijdje duren voordat je een uitnodiging van iemand krijgt. Ook lopen niet alle kennismakingen uit op een daadwerkelijk verzorgpaard.
Wees geduldig en beleefd, blijf daarnaast goed om je heen kijken.
Wie weet wat er te zijner tijd voorbij komt! En dan ben jij goed voorbereid.
3. Eerlijkheid
Wees altijd eerlijk over je ervaring met paarden: de omgang, het rijden en de training. Je kunt veel beloven, maar als je het niet waar kunt maken sla je een slecht figuur.
Niet alleen blijk je onbetrouwbaar te zijn, er kunnen ook ongelukken gebeuren wanneer je niet weet wat je met het paard aanmoet. Het kan best dat hier verhalen over rond zullen gaan, wat het vinden van een nieuw verzorgpaard alleen maar moeilijker maakt.
Ben je nog niet zo goed met (alleen) rijden? Dan kun je bijvoorbeeld voorstellen om samen met het paard te gaan lessen. Hoe flexibeler en opener jij je opstelt, hoe meer vertrouwen de eigenaar in je zal krijgen.
Belangrijke afspraken voor een bijrijdpaard
Een bijrijdpaard wordt vaak gecreëerd vanuit twee verschillende situaties:
- De eigenaar heeft te weinig tijd voor het dier, en zoekt iemand ter ondersteuning
- De bijrijder wil of kan geen eigen paard kopen, maar wil meer met paarden ondernemen dan louter een manegeles of ponykamp
Dit betekent dat beide elkaar tegemoet komen in de bestaande wensen. De bijrijder mag gebruik maken van het paard, de eigenaar kan een gedeelte van zijn tijd ergens anders in steken.
Vaak wordt voor een verzorg- of bijrijdpaard een vergoeding gevraagd.
Het onderhouden van een paard kost veel geld. De bijrijder maakt gebruik van het dier, het harnachement en de faciliteiten op stal. Maar hiernaast levert hij tijd in of past kennis toe, om de eigenaar te helpen.
Voor beide kanten valt wat te zeggen. Daarom komen sommige mensen onderling overeen geen kosten te vragen aan de bijrijder of andersom. Vaak echter, moet de bijrijder een bepaalde vergoeding betalen.
Daarom is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Niet alleen over financiën, maar ook over het gebruik van het paard, het tuig en over het nemen van eventuele lessen.
Leg dit desnoods op papier vast, zodat jullie goed doorgesproken hebben wat jullie van elkaar verwachten.
Door Renske Kwant – Instructeur Paard & Gedrag
Renske Kwant, oprichter van Paardentaxi Kwant, heeft meer dan tien jaar ervaring in professioneel en veilig paardentransport. Als gediplomeerd Instructeur Paard & Gedrag combineert ze expertise met haar liefde voor paarden, altijd met focus op hun welzijn en comfort.