Huidschimmel bij paarden
Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024Huidschimmel bij paarden is een hardnekkige, zeer besmettelijke aandoening. Het steekt doorgaans de kop op wanneer de gure, natte tijd van het jaar aanbreekt.
Vooral jonge dieren lopen kans op besmetting.
Hoe komt je paard aan huidschimmel?
Herken je deze aandoening?
En moet je paard hiervoor behandeld worden?
Lees hier alles over huidschimmel bij paarden.
Hoe krijgt mijn paard huidschimmel?
Huidschimmel bij paarden wordt ook wel dermatomycose genoemd. Ook de terminologie ‘dermatofytose’ of de gemakkelijkere ‘ringworm’, ‘ringschurft’, ‘ringvuur’of ‘rijksdaalderschurft’ wordt gebruikt.
Vaak is het lastig om te achterhalen welk type schimmel verantwoordelijk is voor de infectie. Toch weten we dat doorgaans (aanverwante soorten van) Trichophyton- en Microsporum schimmels de boosdoener zijn.
Vooral jonge dieren zijn gevoelig voor infectie. We zien echter een algemeen verhoogd risico in de koudere seizoenen, ongeacht leeftijd.
Vaak zijn schimmels al langere tijd aanwezig onder de paarden. De besmetting kan namelijk helemaal symptoomloos verlopen. De schimmel wacht geduldig zijn moment af, klaar om toe te slaan.
Maar breekt het natte, gure weer aan? Dan krijgt ook de weerstand van de paarden het te verduren.
Dit is het moment waarop de schimmelinfectie kan zegevieren. Het afweersysteem is druk bezig met andere dingen, zodat de schimmel zijn slag kan slaan.
Helaas is dit organisme erg besmettelijk. Het loopt gemakkelijk over van het ene individu naar het andere. Dit gebeurt via lichaamscontact, maar ook via dekens, borstels, voerbakken en zelfs de verzorger!
Maar hoe zie je nu dat je paard een huidschimmel heeft?
Symptomen van huidschimmel bij paarden
Zoals we al vertelden, kan een schimmelbesmetting zonder uiterlijke signalen verlopen. Het paard is dan wel besmettelijk en kan ongemerkt de aandoening doorgeven. Vaak echter, zien we na verloop van tijd toch symptomen ontstaan.
Wanneer de weerstand van je paard lager is dan normaal, steekt de schimmel de kop op. Na besmetting heeft het organisme zo’n één tot vijf weken nodig om zichzelf kenbaar te maken. Je ziet dit door de volgende symptomen:
- Rode bultjes
- Verdikte huid
- Haarverlies
- Ronde, schilferige plekken
Gelukkig openbaart deze infectie zich vaak zonder jeuk. Populaire plekken voor schimmelplekken zijn locaties waar het tuig aan de huid ligt, zoals het hoofd en de rug.
Soms ontstaat er op de kale plek een extra, bacteriële infectie. Deze geeft wél jeuk en heeft extra verzorging nodig om schuurplekken en open wonden te voorkomen.
Is de schimmel besmettelijk voor mensen?
Jazeker, de schimmel die je paard geïnfecteerd heeft kan ook overlopen op de mens. Het is namelijk wat we noemen een ‘zoönose’. Dit organisme overleeft zowel op dier als op mens en steekt dan ook gemakkelijk over.
Vooral kinderen zijn gevoelig voor zo’n besmetting, dus kijk hiermee uit.
Huidschimmel behandelen
Vaak kan een schimmel algemeen behandeld worden, zodat er niet per se noodzaak bestaat om de specifieke soort te identificeren. Voor de zekerheid kan echter een kweek gemaakt worden door de dierenarts.
Doorgaans heeft een huidschimmel bij paarden zo’n typisch ziektebeeld, dat de arts dit op het oog kan diagnosticeren.
De schimmel gaat vaak binnen enkele maanden vanzelf over. Zeker wanneer er geen secundaire gezondheidsproblemen bij komen, kan het lichaam de schimmel dus prima aan. Dit heeft echter tijd nodig en het dier is lange tijd besmettelijk.
Daarom wordt vaak toch gekozen voor een behandeling. Het paard dient hierbij eens per 4 dagen met een antimycoticum (antischimmel) gewassen te worden. Een bekend voorbeeld hiervan in het middel Imaverol.
In totaal dient de wasbeurt zo’n vier keer herhaald te worden om alle schimmelsporen te verwijderen. Pas hier echter mee op: met wassen verstoor je de natuurlijke vetlaag van de huid. Zo is je paard gevoeliger voor irritaties en krijgt hij het sneller koud.
Ook de stal, voerbakken, borstels, dekens, tuig en kleding van de eigenaar dienen uitgebreid gereinigd te worden. Goede desinfectie is hierbij van groot belang. Dit alles is een project van de lange adem, maar dient heel secuur uitgevoerd te worden.
Om de verspreiding van de schimmel in te dammen, kun je de besmette dieren isoleren. Het is echter niet acceptabel om de dieren te lang in sociaal isolement te zetten. Overleg de mogelijkheden dus altijd met een dierenarts.
Een warme, vochtige en donkere omgeving is ideaal voor het overleven van de schimmel. Zorg dus voor voldoende ventilatie en een droge omgeving met veel zonlicht om dit organisme zo goed mogelijk uit te bannen.
Huidschimmel bij paarden voorkomen
Een goede hygiëne op het bedrijf en erf zal de kans op een schimmeluitbraak aanzienlijk verkleinen. Ook dienen nieuwe paarden goed in de gaten gehouden te worden. Het kan echter altijd voorkomen dat ze onverhoopt toch drager zijn.
De kans op een uitbraak is groter wanneer er veel paarden op één bedrijf staan of grote groepen vormen. Hierbij is hogere kans op een stiekeme drager en meer lichamelijk contact. Zo kan de schimmel onder de juiste omstandigheden hard toeslaan.
Een voorbeeld hiervan, is de opfok. Hier staan veel jonge paarden in grote groepen bij elkaar en hun weerstand is nog niet optimaal.
Gelukkig kun je een paard ook preventief vaccineren. Dit moet tweemaal gebeuren voordat het paard voldoende is beschermd. De berscherming blijft hierna 9 maanden actief.
De vaccinatie kan ook gebruikt worden om genezing te bespoedigen bij reeds besmette paarden.
Door Renske Kwant – Instructeur Paard & Gedrag
Renske Kwant, oprichter van Paardentaxi Kwant, heeft meer dan tien jaar ervaring in professioneel en veilig paardentransport. Als gediplomeerd Instructeur Paard & Gedrag combineert ze expertise met haar liefde voor paarden, altijd met focus op hun welzijn en comfort.