Home   /   Blog   /   Verzorging van een paard

Manen van je paard vlechten

Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024

De manen van je paard vlechten doe je meestal voor een wedstrijd of show. Jullie moeten er mooi uitzien en een nette vlecht geeft gegarandeerd succes!

Maar.. hoe vlecht je een paard eigenlijk in?

Er zijn veel verschillende vlechten mogelijk, maar hoe pak je dit aan?

In dit artikel leggen we uit hoe je een vlecht maakt bij je paard.

Wat is belangrijk bij manen vlechten?

De manen vlechten kan je doen voor iets belangrijks zoals een wedstrijd of show..  of gewoon omdat je het leuk vindt!

Vaak is het belangrijk om het paard niet te lang met dezelfde vlecht te laten lopen, omdat er dan haren af kunnen breken.

Maar voor even de blits maken, zijn gevlochten manen een echte eye-catcher!

Ook voor het beschermen van lange manen is invlechten een handige hulp. Mits je de vlecht regelmatig verzorgt en vernieuwt.

Voordat je begint zijn twee dingen van belang: schone haren en je eigen veiligheid.

Schone haren

Zorg ervoor dat de manen vrij zijn van zand en vuil. Haal loshangend stro er met je vingers uit. Vervolgens kun je de manen goed doorkammen om vuil en klitten te verwijderen.

Zit er veel viezigheid? Was de manen dan met groene zeep en spoel dit goed uit. Breng na het opdrogen geen anti-klitten spray aan. Anders worden de haren te glad en zakt de vlecht uit.

Veiligheid

Houd hiernaast altijd rekening met je eigen veiligheid. Wordt je paard onrustig van het gewriemel aan zijn manen?  Zet hem dan aan twee touwen vast of houd een schot tussen jullie in.

Zo kun je niet omver gelopen worden tijdens het vlechten. Extra belangrijk, wanneer je op een krukje staat natuurlijk.

Vindt je paard het vlechten zelf heel vervelend? Overweeg dan de haren gewoon los te houden. Of neem uitgebreid de tijd om je paard aan het vlechten te laten wennen.

Wordt je paard alleen onrustig, omdat het vlechten hem te lang duurt? Geef hem dan een flinke pluk hooi om zich mee bezig te houden. Hang dit eventueel in een hooinet, zodat hij er langer mee bezig is.

Verschillende vlechten voor de manen

Vervolgens kun je gaan beginnen met vlechten. Maar de ene vlecht is de ander niet. Er zijn ontzettend veel creaties waaruit je kunt kiezen.

Hier benoemen we de 3 bekendste:

  • Knotjes
  • Hengstenvlecht
  • Matje

In de volgende alinea’s lees je hoe je deze kunstwerken in de manen van je paard vlecht.

Zo maak je knotjes bij je paard

Knotjes in de manen van je paard kun je maken in 3 stappen:

1. Plukjes maken

Verdeel de manen in gelijke plukken. Hoe dikker de manen, hoe kleiner de plukken. Anders worden je knotjes uiteindelijk te groot en te zwaar.

2. Vlechten

Verdeel de pluk in drie gelijke strengen en maak een vlechtje. Maak de onderkant van de vlecht vast met een elastiekje. Vlecht vervolgens van iedere pluk een aparte vlecht.

Zorg ervoor dat de bovenkant niet te strak aangetrokken wordt. Net als op je eigen hoofdhuid creëert dat spanning, wat zeer kan gaan doen.

3. Opsteken

Sla het vlechtje dubbel en maak dit vast met elastiek. Vervolgens vouw je het vlechtje weer dubbel, maar nu bovenop de manenkam.

Maak het geheel vast met een nieuw elastiek. Voor het vastzetten kun je ook naald en draad gebruiken.

Hoe maak je een hengstenvlecht?

Een hengstenvlecht is wat lastiger dan een gewone vlecht. We zullen jullie hier stap voor stap doorheen leiden.

Verdeel het stukje manen recht achter de oren in drie gelijke plukken. Kies hierna of je langs de linker of rechtkant van de hals wilt gaan vlechten.

De vlecht komt namelijk heel stoer tegen de manenkam aan te liggen.

Vertrek vervolgens zoals je bij een normale vlecht ook doet. Vanaf het moment dat je weer aan de kant van de manenkam komt (na twee slagen), pak je bij het plukje waarmee je gaat vlechten, een klein beetje haar erbij vanuit de loshangende manen.

Vervolgens vlecht je twee slagen verder. Hierna kom je weer aan de kant van de manenkam terecht, waar je weer een plukje loshangend haar bij je huidige plukje voegt.

Zo vlecht je de gehele hals langs.

Kom je aan het einde van de manenkam aan? Dan kun je de hengstenvlecht afwerken met een staartje of vlechtje naar beneden.

Variatie op de hengstenvlecht: de merrievlecht

Een variatie op de hengstenvlecht – die tegen de hals van je paard aan ligt- is de merrievlecht. Deze lijkt wat op de hengstenvlecht, maar hangt meer onderaan de manen.

Verdeel de pluk achter de oren in drie gelijk plukken. Vervolgens maak je drie vlechtslagen.

Na de derde slag voeg je de eerste twee plukken samen tot één nieuwe pluk. Je derde pluk wordt nu de middelste pluk. Je maakt namelijk van de loshangende manen een nieuwe, derde pluk.

Met deze drie plukken maak je weer drie slagen. Vervolgens gaan pluk 1 en 2 weer samen, en wordt de derde pluk weer de middelste. Vanuit de loshangende manen pak je weer een nieuwe pluk.

Door de neerwaartse beweging van het vlechten komt de vlecht onderaan de manen te hangen. Heel chique, vooral voor een echte dame!

Matjes in de manen van je paard

Een matje in de manen van je paard staat heel netjes, vooral wanneer hij veel of dikke haren heeft. Een matje is vrij simpel om te maken, wanneer je de volgende 3 stappen volgt.

1. Plukjes maken

Verdeel de manen in gelijke plukken. Doe hier bovenaan een elastiekje omheen, zodat je naar beneden hangende staartjes krijgt. Maak de bovenkant niet te strak, dit kan een zere huid en een bolling in het matje veroorzaken.

2. Opsplitsen

Pak het tweede staartje vanaf de oren en verdeel deze in twee gelijke plukken. Vervolgens pak je het eerste staartje vanaf de oren en het rechterdeel van het tweede staartje. Beweeg je vingers twee centimeter langs de haren naar beneden en plaats hier een nieuw elastiekje.

Zo heb je van het eerste staartje en de helft van het tweede staartje een nieuw staartje gemaakt!

Verdeel nu het derde staartje in twee plukken en verbind het rechterdeel hiervan met het overgebleven linkerdeel van het tweede staartje met een elastiekje.

Blijf dit combineren herhalen tot je een hele tweede rij met staartjes hebt.

Vervolgens ga je een derde rij maken, dit pak je net zo aan als bij de tweede rij staartjes.

3. Afwerken

Je kunt zelf bepalen hoe ver je doorgaat met het maken van rijtjes bij je matje. Ook bepaal je zelf hoe lang de stukjes haar tussen de elastiekjes in zijn, of hoe lang de onderste pluk van het matje is.

Voor de afwerking kun je van alles bedenken. Veel mensen laten de staartjes na enkele rijen los naar beneden hangen.

Maar van deze losse staartjes kun je ook vlechtjes of andere creaties maken.