Stal uitmesten bij je paard
Door: Renske Kwant | Laatste update: 9 december 2024De stal uitmesten is een bekend klusje onder paardenliefhebbers.
Sommigen besteden dit uit aan bijvoorbeeld medewerkers van de (pension)stal waar ze staan. Maar anderen zullen zelf aan de slag moeten met de hooivork en kruiwagen!
Hoe mest je een stal het beste uit?
Hoe vaak moet je dit doen?
En welke soorten bodembedekking kennen we?
Lees hier hoe je gemakkelijk een schone stal voor je paard maakt.
Waarom moet je de stal uitmesten?
De stal uitmesten is één van de belangrijkste hygiëne punten bij het houden van paarden. Het is een relatief kleine ruimte waar je paard heel wat uurtjes in doorbrengt. Daarom zal zich viezigheid en ontlasting ophopen.
Hier kan je paard niet in blijven staan, natuurlijk. De natte vloer en mest kan voor allerlei gezondheidsproblemen zorgen, van de hoef tot de darmen tot de longen. Het trekt namelijk ook ongedierte aan, met een eigen scala van ellendigheid.
Wij adviseren daarom om elke dag de stal schoon te maken. Zo heeft je paard een lekker fris bedje en hoef jij je geen zorgen te maken over vieze beesten in de stal en mestvlekken op de vacht.
Sommige stallen gebruiken een “potstal-systeem”, waarbij de stal verschillende lagen bodembedekking heeft. De bovenste laag moet je schoon houden en het vocht loopt in de onderste laag. Eens per 2 à 3 maanden wordt vervolgens de hele stal leeggehaald.
Het is echter hygiënischer om de stal dagelijks schoon te maken. Maar wat een klus kan dit zijn! Hoe pak je het uitmesten aan?
Hoe mest je de stal van je paard het beste uit?
Sommige paarden zijn wat we noemen ‘zindelijk’. Ze poepen of plassen hierbij maar in één gedeelte van hun stal. Heerlijk met uitmesten: vieze hoek eruit en klaar!
Helaas zijn er ook paarden die hier minder oog voor hebben. Bij sommigen zit zelfs op ieder stro’tje poep en vind je de ontlasting zelfs in de voer- en drinkbakken.
Hoe krijgen ze het toch voor elkaar?
Vaak is de stal schoonmaken dus een hele klus. Hoe pak je dit aan?
Schoon versus vies
Pak een hooivork en een kruiwagen. Begin vooraan de stal en maak één hoekje leeg. Hier ga je het schone stro opstapelen dat je tijdens het schoonmaken vindt.
Schep eerst vanaf de bovenlaag de drollen weg en deponeer deze in de kruiwagen. Werk vervolgens met de klok mee door de stal. Schoon stro schep je in de ‘schone hoek’, nat en vies stro schep je in de kruiwagen.
Mest emmer
Ben je meerdere momenten per dag op stal? Zet dan een emmer met twee rubber handschoenen klaar (niet in de stal). Zo kun je gemakkelijk losse drollen weggooien die je tussendoor in de stal vindt.
Scheelt je weer met uitmesten!
Opstrooien
Is alle viezigheid uit de stal? Dan kun je de boel opnieuw bedekken met het stro uit de schone hoek. Vul op het oog aan met nieuw stro. Is de ondergrond zacht genoeg voor je paard om op te liggen?
Water- en voerbakken
Pak een emmertje met lauw water en een spons. Maak de spons nat en haal deze even door de drink- en voerbak(ken) van je paard. Zo haal je gelijk achtergebleven voer weg, wat kan gaan rotten.
Controleer ook of het watermechanisme goed werkt.
Luchten en reinigen
Haal eens per week de stal helemaal leeg en laat de boel een aantal uren luchten. Zo kan alles drogen en ruikt het weer fris. Schoon stro van het uitmesten kun je even opzij zetten in een grote kruiwagen.
Reinig eens per 3 tot 6 maanden de stal met de hoge drukreiniger en schoonmaakmiddel. Spoel alles goed na en laat voldoende drogen, voordat je de bodembedekking (terug)plaatst.
Welke bodembedekking leg je in de stal?
Bij het uitmesten spraken we voornamelijk over stro op de bodem van de stal. Maar er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden.
Stro
Zoals we al zeiden, is stro de meest bekende bedekking in de stal. Veel paarden liggen hier lekker zacht op en knabbelen hier en daar wat weg.
Maar sommige paarden zijn hier niet voor geschikt, omdat ze bijvoorbeeld stro met grote happen tegelijk naar binnen werken. Dit kan voor koliek en verstoppingen zorgen.
Hiernaast bevat stro veel stof, wat de luchtwegen kan irriteren.
Vlas
De vlasplant wordt gebruikt om textiel van te maken en het restproduct kunnen we als strooisel in de stal gebruiken. Dit is zacht, stofvrij en neemt veel vocht op.
Hierdoor krijg je paard minder snel last van luchtweg irritatie en eventuele ammoniak stank.
Soms komt het voor dat je paard hapjes vlas neemt. Giet hierbij een scheutje azijn over het vlas heen en voer het paard meer ruwvoer. Kies eventueel ruwe, stengelige kwaliteit als je niet wilt dat hij te dik wordt.
Het eten van de bodembedekking wordt namelijk vaak veroorzaakt door verveling. Ook rommelen paarden in hun stal door de bodembedekking als vervanging voor graasgedrag.
Sommige paarden krijgen echter wat drogere hoeven van vlas, houd dit dus in de gaten.
Houtkrullen of zaagsel
Ook houtkrullen of zaagsel kan een oplossing zijn voor paarden die (teveel) stro eten. Het absorbeert enorm en je kunt hierdoor lang met één lading doen. In dit opzicht, lijkt het enigszins op vlas.
Het aanschaffen van deze bedekking is bij een houtzagerij voordeliger dan in pakken.
Kokosvezels
Een groot voordeel aan kokosvezels is dat je paard hier zelden een hap van zal nemen. Het is dik en verend, wat een fijne ondergrond biedt aan paard met gevoelige hoeven.
Ze zijn echter wel wat minder absorberend dan bijvoorbeeld vlas of zaagsel en laten ook meer ammoniakgeur door. Een groot voordeel echter, is dat ze veel minder brandgevoelig zijn dan andere bodembedekkers.
Hennepstro of vezels
Ook bestaat er vezels van de hennepplant om de stalgrond mee te bedekken. Het lijkt wat op stro, maar absorbeert goed en is lekker zacht. Hiernaast houdt het warmte goed vast en voorkomt het een ammoniakgeur in de stal.
Doorgaans wordt met hennepvezels het potstal-systeem uitgevoerd: de stalbedekking met meerdere lagen. Ook bij hennep is het belangrijk dat je paard hier niet (teveel) van gaat eten.
Door Renske Kwant – Instructeur Paard & Gedrag
Renske Kwant, oprichter van Paardentaxi Kwant, heeft meer dan tien jaar ervaring in professioneel en veilig paardentransport. Als gediplomeerd Instructeur Paard & Gedrag combineert ze expertise met haar liefde voor paarden, altijd met focus op hun welzijn en comfort.